Nybagte forældre: Dumt at lukke fødeafdeling i Svendborg

Helene Eriksen har født en lille dreng. Hun har haft en god oplevelse på Svendborg Sygehus.
Foto: Katrine Becher Damkjær

Nybagte forældre: Dumt at lukke fødeafdeling i Svendborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På barselsafdelingen på Svendborg Sygehus lyder der en skarp kritik af Region Syddanmarks forslag om at lukke fødegangen på Svendborg Sygehus

- Jeg kan ikke forestille mig, at der er nogen herfra, der har noget godt at sige om den idé, siger Zita Hedby fra barselssengen på Svendborg Sygehus.

Som en del af en større spareplan i Region Syddanmark, hvor der skal findes 210 millioner kroner, har embedsmændene og politikerne foreslået at lukke fødegangen på Svendborg Sygehus.

Det er en helt igennem dårlig prioritering, hvis man spørger Zita Hedeby og hendes mand Morten Hjoth, der netop er blevet forældre til en pige.

- Så er der ikke længere et nært tilbud til de fødende på Sydfyn, som så mister den tryghed det giver, siger Zita Hedeby og fortsætter:

- Det kunne såmænd nok gå for os, der bor på Thurø og ikke har så langt til motorvejen, men hvad med dem, der bor på Langeland. Hvis man bor i Bagenkop eller Lohals, er der altså langt til Odense.

- Jeg ved, hvordan det vil blive taget imod på Langeland. Endnu en ting, der bliver taget fra dem. Det gør det ikke ligefrem nemmere at få folk til at flytte til øen, mener Zita Hedeby, der til daglig arbejder som konsulent på det nye sundhedshus på Langeland.

Det er ikke kun de ekstra 46 kilometer til Odense, der er svære at sluge for de sydfynske forældre. Føde- og Barselsafdelingen på Svendborg Sygehus er anerkendt for være et flagskib inden for fødsler, og parret Zita og Morten har da også kun haft gode erfaringer de to gange, de har været på afdelingen.

- Der var engang, hvor folk valfartede hertil, fordi de er så gode. Det er som om der er en ånd her. Der er ingen travlhed, og man har en fornemmelse af, at alle vil én det bedste. Det er anden gang, vi er her og vi kan genkende mange fra dengang, vi fødte vores første. Det kan man kun, fordi det er en mindre afdeling. Det tror jeg ikke sker i Odense, siger Zita Hedeby.

Tab af viden

Barselsafdelingen på Svendborg Sygehus skrumpede ind fra 13 senge til fem senge i foråret 2015. I stedet har man satset mere på ambulant fødsel, hvor de mødre, der er klar til det kommer hjem samme dag.

Skrumper afdelingen ind til ingenting, er afdelingssygeplejerske Bergliot Donslund bange for at meget viden vil gå tabt.

- Vi har en masse ekspertise, som man ikke bare kan tage med sig videre til en ny afdeling. Vi har været et foregangssted, seneste med en mobilapplikation til ambulante fødsler, men også i forhold til at få gang i amningen, og den viden, kan jeg være bange for, går tabt, hvis de lukker vores afdeling.

I stuen ved siden af ligger Helene Eriksen fra Tåsinge. Hun er lige blevet mor til en lille dreng. Selvom barnet blev taget ved kejsersnit, har det været en god oplevelse, og hun har svært ved at forestille sig, hvordan det var gået, hvis hun skulle helt til Odense

- Jeg har virkelig været glad for den behandling, jeg har fået her. Det har været en god oplevelse hele vejen igennem. Jeg har været til en del undersøgelser i løbet af graviditeten. Det havde da været langt mere besværligt, hvis jeg skulle til Odense hver gang, siger hun.

Nybagte forældre: Dumt at lukke fødeafdeling i Svendborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce