Ved Øko-Nets årsmøde i Ollerup fortalte Jens Galschiøt om sin skulptur, som skal minde os mennesker om at holde balancen både på den ene og anden måde
OLLERUP: Hun er tre meter høj. Tynd som en bønnestage. Hun har svært ved at holde balancen, som hun står yderst på tæerne.

Når hun bliver sat op på Grønland til september ved øens første efterskole ved Qasigiannguit (tidligere Kristianshåb), bliver det på en 18 m høj stang, så hun vil rage 21 m op i vejret og skue ud over isen, ja hele verden.

Og sammen med otte andre balanceakt-skulpturer, der vil blive sat op rundt omkring i verden på initiativ af Øko-Net, skal hun minde vi mennesker om netop at holde balancen, når det ikke mindst gælder vores brug af klodens ressourcer.

Bidrag til FN

Kampagnen for bæredygtighed er lanceret af Øko-net internationalt som led i debatten om klimaændringer og som bidrag til ti-året for FN's Uddannelse for Bæredygtig Udvikling.

Villads Villadsens Efterskole på Grønland får da også netop bæredygtighed som ét af sine grundlag.

Men før skulpturen sejles derop, blev den i lørdags udsat for snig-fernisering i forbindelse med Øko-Nets årsmøde i Højskolehjemmet i Ollerup.

Og det var naturligvis kunstneren himself - Fyns verdenskendte skulptør Jens Galschiøt, ikke mindst kendt for "den indre svinehund" - der hev klædet af damen.

Orange provokation

Klædet var orange i anledningen af Jens Galschiøts initiativ til verdensomspændende protest mod Kina. Han opfordrer alle deltagere i OL til at iføre sig tøj i orange, som er blevet demokratiets og frihedens farve efter Ukraines vej til demokrati.

Den tynde dame får både én til at tænke på afrikanere, der sulter, mens Vesten forsluger sig, men også på de tynde piger i de rige lande, der får spiseforstyrrelser.

Som altid når Jens Galschiøt er i byen, er ingen sikret fred. Heller ikke Øko-nets deltagere i årsmødet.

Øko-folket opfordrede han til at være lidt mere sexet at se på.

- Lidt flere høje hæle og sådan, efterlyste han. Og ikke kun "alle de der halmhuse", som han sagde.

- Så, så, så, lød det fra skuespiller Jytte Abildstrøm, der som tro økologisk storforbruger, hvert år deltager i Øko-nets årsmøde i Ollerup.
  • fyens.dk