Kim Rasmussen fra Rødkilde Gods har et ønske om at bruge strøm fra nyt solcelleanlæg til et såkaldt vertical farming-projekt. Ulbølle-borgere er derfor bekymret for, at et ja til solceller bliver første skridt på vejen mod et vertical farming-anlæg.

Ulbølle: At borgerne i Ulbølle ikke er ret begejstrede over solceller, kan få efterhånden være i tvivl om.

De har gennem flere år protesteret kraftigt imod de solcelleanlæg, som godsejer Kim Rasmussen har fået tilladelse til at rejse på sin jord ved Rødkilde Gods.

 

Carsten Henriksen, Ulbølle

Men Carsten Henriksen, der bor i Ulbølle, har fået føjet en ekstra dimension til sin bekymring over det seneste solcelleanlæg på 10 hektar, som et flertal i Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget har godkendt en lokalplan for.

I lokalplanen står, at det er Kim Rasmussens plan, at strømmen fra det nye anlæg, som skal ligge ved Faaborgvej, skal bruges til vertical farming - væksthuse med dyrkning i flere lag.

Den passage har flere borgere i landsbyen udtrykt bekymring over i deres høringssvar til lokalplanen. Blandt dem er Carsten Henriksen.

- Man bruger vertical farming som argument for det her solcelleanlæg. Så tænker jeg bare, at det kunne være rart at få noget at vide om, hvor de drivhuse, der følger med, skal stå henne, og hvordan de kommer til at se ud, siger han.

Det står der ikke noget om i lokalplanen. For vertical farming er endnu ikke andet end et fremtidigt ønske, som Kim Rasmussen over for forvaltningen har givet udtryk for, oplyser landskabsarkitekt og manden bag lokalplanen Mogens Christiansen fra Svendborg Kommune. Han oplyser desuden, at projektet hører under landbrugsloven og ikke planloven og derfor vil kræve en byggetilladelse og ikke en lokalplan, hvilket er grunden til, at det kun er nævnt og ikke uddybet i lokalplanen.

Men det mener Carsten Henriksen ikke giver nogen mening. Han frygter, at vertical farming-projektet med en tilladelse til det nye solcelleanlæg bliver sneget ind ad bagdøren, og at det bliver sværere at protestere imod det senere, fordi både borgere og politikere nu på sin vis er blevet advaret.

- Hvis nu, det vertical farming aldrig kommer, forsvinder hele grundlaget for de solceller, som kommer til at ødelægge noget natur, når man bruger vertical farming som argumentet for dem. Hvad skal vi så med de solceller? Så er de der bare for, at Kim Rasmussen kan tjene penge, og det må han jo gerne, men så skal man bare skrive det i stedet. Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke behandler det samlet, siger han og fortsætter.

- Jeg anerkender, at det er Kim Rasmussens jord, at han har ret til at tjene sine penge, og at man ikke ejer sin udsigt. Men jeg synes, man pakker det her ind i noget, vi ikke ved om bliver til noget. Og hvis det skal blive til noget, hvorfor kan vi så ikke få noget at vide om det?

Fyns Amts Avis har talt med Kim Rasmussen, men han ønsker ikke at kommentere sagen. På en facebookside i en kommentar til et opslag fra Carsten Henriksen skriver Kim Rasmussen blandt andet:

- Jeg er selv rimelig træt af, at lysanlæggene på stadion i Ulbølle lyser ind på mit soveværelse om aftenen 22.30 (mens stadion ofte er tomt). Så jeg kan berolige med, at en eventuel vertical farm her på Rødkilde ville blive en 100% lukket bygning, hvor der ikke kommer lys ud fra, og som ikke bliver højere end vore eksisterende ladebygninger. Ideen i en vertical farm er, at man kan 100% kontrollere lys, klimavanding, etc. Man skal kunne høste ens året rundt og alle forhold skal være ens i alle lag. Derfor er en ægte vertical farm helt lukket.

I sin kommentar på Facebook forklarer han desuden, hvordan han betragter vertical farming som en mulig del af Rødkildes udvikling i landbruget.

- De fleste landmænd køber mere jord og laver mere og mere stordrift. Rødkilde er ikke vokset nævneværdigt de sidste 15 år, jeg har været her. I stedet satser vi på at skabe vækst og arbejdspladser med nye driftgrene såsom vores vedvarende energi- og ATV-forretning. Vertical farming kan være en ny driftgren på Rødkilde. Og det giver mening. Tager vi en hektar ud af vores jord til en vertical farm, kan vi producere, hvad der svarer til mellem 50 og 100 hektar på friland. Det, synes jeg, er ok.

Lokalplanen for det nye solcelleanlæg skal endeligt vedtages i byrådet tirsdag 31. oktober.

  • Bødiker_Julie_Ruby_(2015)_022

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' redaktion i Svendborg og skriver om meget forskelligt, men har brugt særligt mange arbejdsdage på at dække sygehusstof, Svendborgbanen og by- og havneudvikling. Mine rødder er jyske, men mit hjerte er tabt til Sydfyn.

Mere om emnet

Se alle
1
Politikere forholdt sig til solceller, ikke vertical farming

Politikere forholdt sig til solceller, ikke vertical farming