Ny lov fra Christiansborg: Slut med to timers gratis parkering i Svendborg

Fra 1. januar skal der betales fra første minut, når man parkerer på en af de 336 parkeringspladser i Voldgade. I dag er det gratis i de første to timer. Foto: Katrine Becher Damkjær

Ny lov fra Christiansborg: Slut med to timers gratis parkering i Svendborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny lov tvinger politikerne i Svendborg til at hæve taksterne og afskaffe populær parkeringsordning. Formand for Teknik- og Erhvervsudvalget ved ikke, om han skal kalde loven for bondefangeri eller tyveri.

Svendborg: Når nytårsklokkerne falder i hak, er det slut med at parkere gratis i to timer på en række bynære parkeringspladser midt i Svendborg.

Det kommer fra første minut til at koste otte kroner i timen at parkere på de populære zone 2-pladser i Voldgade, i Frederiksgade, på Jessens Mole og i parkeringshuset i Hulgade, og det sker ikke med Svendborg-politikernes gode vilje.

Det er en ny lov fra Folketinget, der tvinger politikerne i Svendborg til at ændre taksterne og strukturen om betalt parkering, og det ærgrer Flemming Madsen (S), der er formand for Teknik- og Erhvervsudvalget.

- Vi har i dag en parkeringsordning, som fungerer, og som alle i byrådet ønsker at fastholde, og så kommer det her dalende ned fra himlen midt i et budgetår. Det er dybt urimeligt, siger Flemming Madsen med adresse til regeringen og Dansk Folkeparti, der står bag de nye regler.

Slut med mønter og gratis parkering
Svendborg Kommune ændrer fra 1. januar 2019 reglerne for betalt parkering på disse områder.
  • Prisen for parkering i zone 1 stiger fra 12 til 15 kroner i timen (Rådhusgården, Ramsherred, Centrumpladsen).
  • Gratis parkering i de første to timer bortfalder på udvalgte pladser i zone 2 (Voldgade, Frederiksgade, Jessens Mole og p-huset i Hulgade). Det koster fortsat otte kroner i timen at parkere på disse pladser.
  • Det bliver ikke længere muligt at betale med mønter i parkeringsautomaterne, men kun med kort og via en app (kommunens kan på den konto spare 0,2 stilling til tømning af automater mv.).
  • Kommunens p-kontrol reduceres fra 1,5 til 0,5 årsværk .
Skiltene med to timers gratis parkering i de første to timer skal pilles ned fra den store p-plads i Voldgade. Foto: Katrine Becher Damkjær
Skiltene med to timers gratis parkering i de første to timer skal pilles ned fra den store p-plads i Voldgade. Foto: Katrine Becher Damkjær

Skyder med spredehagl

Den nye lov er lavet, fordi regeringen har ønsket et opgør med en række kommuner, som i dag tjener masser af penge på betalt parkering.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) skriver i en pressemeddelelse, at loven skal sikre, at p-billetter og parkeringsbøder ikke bliver "rene pengemaskiner for kommunerne". Det har det været i en række større byer, men i Svendborg er situationen helt anderledes.

Svendborg har nemlig som en af kun en håndfuld kommuner valgt en såkaldt balanceordning, som indebærer, at indtægter fra parkering kun må bruges til drift og vedligeholdelse indenfor parkeringsområdet. I Svendborg bruges indtægterne til leje af p-pladser, nye automater og aflønning af parkeringsvagter, og ikke som i andre kommuner til aflønning af hjemmehjælpere og børnehavepædagoger.

Det er på den baggrund, at politikerne i Svendborg føler sig taget ved næsen.

- Man har ønsket at ramme nogle kommuner, som man mener tjener for mange penge på det her, men i stedet for at ramme dem skyder man med spredehagl, og det går ud over os. Det er dybt urimeligt, siger Flemming Madsen.

Han tvivler på, at ministeren kender sagen godt nok, når han i en pressemeddelelse skriver: "Når bilisterne betaler for at stille bilen, skal pengene gå til trafikale investeringer. Ikke til at fylde kommunekassen op".

- Vi gør jo lige præcis det, som ministeren ønsker, og for mig det ser ikke ud til, de ved, hvad de har gjort. Om jeg skal kalde det bondefangeri eller tyveri, ved jeg ikke, men det her er i hvert fald ikke retfærdigt, og det kan godt være, vi skal spørge ministeren, om han egentlig ved, hvad han har gjort. Det ser det ikke ud til, siger Flemming Madsen.

Kort fortalt
Regeringen har med støtte fra Dansk Folkeparti vedtaget en ny lov, der skal forhindre, at kommuner "malker" bilisterne for parkeringspenge for at kunne lukke huller i de kommunale budgetter.

Kommunerne skal fremover aflevere 70 procent af alle parkeringsindtægterne til staten. På landsplan mister kommunerne omkring 364 millioner kroner på den konto. Københavns Kommune taber alene omkring 250 millioner kroner om året, mens Aarhus, Odense og Aalborg hver mister indtægter for mellem 10 og 30 millioner kroner.

Svendborg Kommune vil miste 3,1 millioner i 2019 (stigende til 4,2 millioner i 2020). Svendborg er dog en af de ganske få kommuner, der har tilsluttet sig en såkaldt balanceordning, så overskud fra parkering udelukkende må bruges på parkering - sådan som regeringen har ønsket. Derfor føler politikerne i Svendborg sig dårligt behandlet.

Politikerne i Svendborg forringer som følge af den nye lov parkeringsforholdene fra 1. januar 2019, hvor det blandt andet er slut med to timers gratis parkering på en række bynære p-pladser.
Fra den 1. januar skal der betales fra første minut her i Voldgade. Foto: Katrine Becher Damkjær
Fra den 1. januar skal der betales fra første minut her i Voldgade. Foto: Katrine Becher Damkjær

Pest eller kolera?

Den nye lov betyder, at kommunerne fremover skal aflevere 70 procent af indtægterne fra parkering til staten mod de nuværende 50 procent.

Det vil i 2019 koste Svendborg Kommune 3,2 millioner kroner, og det er årsag til, at politikerne føler sig tvunget til at ændre taksterne og droppe den populære ordning med to timers gratis parkering.

Flemming Madsen mener, at Svendborgpolitikerne har stået overfor et valg mellem pest og kolera.

- Vi kan ikke ændre på lovgivningen, så enten skal vi finde tre millioner, eller også skal vi ændre den nuværende ordning. Og da vi allerede har fundet besparelser for 100 millioner i år, har vi ikke set nogen anden udvej end at ændre på vores parkeringsregler, selv om ingen i Svendborg synes, det er en god ide, siger han.

Han tilføjer, at man vil arbejde på at ændre loven, og i Teknik- og Erhvervsudvalget er man enige om at rulle de kommende forringelser tilbage, hvis det bliver muligt.

Det bliver dog tidligt fra 2020, og Flemming Madsen frygter allerede nu for, hvad der vil ske, når parkeringsreglerne i midtbyen forringes efter 1. januar.

- Selv om I nu skriver om det i avisen, så ved vi godt, at det vil komme som en overraskelse for mange, når man efter 1. januar ikke længere kan parkere gratis i to timer. Det synes vi alle er dybt beklageligt, for der er ikke en eneste i Svendborg, der har bedt om det her, siger Flemming Madsen.

"Første 2 timer er gratis", står der på parkeringsautomaten, men fra årsskiftet er det slut. Foto: Katrine Becher Damkjær

Ny lov fra Christiansborg: Slut med to timers gratis parkering i Svendborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce