Ny forstander vil ud blandt beboerne

Sten Dokkedal er ny forstander på Svendborg Friplejehjem og forventer at tage imod de først beboere i slutningen af august. Foto: Katrine Becher Damkjær

Ny forstander vil ud blandt beboerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sten Dokkedal, forstander på det nye friplejehjem i Jernbanegade, forlader sit kontor to dage om ugen for at komme ud og praktisere som sygeplejerske.

Svendborg: Forstanderen på det kommende friplejehjem i Svendborg, Sten Dokkedal, er ikke en mand, der kommer til at gemme sig bag dokumentationsmapperne på sit nye kontor i Jernbanegade.

Når han går på jagt efter en afdelingssygeplejerske, skal han bruge en kollega, der to dage om ugen vil smide uniformen og rykke ind bag skrivebordet og klare forstanderens administrative opgaver. Imens forlader Sten Dokkedal kontoret for at være sygeplejerske.

Han er uddannet sygeplejerske ligesom sin mor og søster og er meget optaget af at være tæt på sit virke - også som leder.

- Det er jo det, der er opgaven, og jeg synes, det som leder er vigtigt at være dér, hvor opgaven bliver leveret. Det er min måde at lede på, siger den 62-årige forstander.

Det er utrolig vigtigt, at de pårørende føler sig ligeså velkomne, som de gjorde, da borgeren boede i sit eget hjem. Vi skal være meget tydelige omkring, at de pårørende aldrig må føle, at de er til ulejlighed
Sten Dokkedal, kommende forstander på friplejehjem
Masser af job
Sten Dokkedal er den første og hidtil eneste, der er ansat på Danske Diakonhjems nye friplejehjem i Svendborg.Han skal hen på foråret i gang med at rekruttere 30-35 ansatte.

Der skal ansættes en pedel, en køkkenleder og noget køkkenpersonale, en kontorassistent, en afdelingssygeplejerske og en række social- og sundhedshjælpere og -assistenter.

Gøre os værdige

I øjeblikket kører kranerne lystigt i Jernbanegade. Byggeriet af det nye plejehjem med plads til 40 beboere blev indledt for knap et år siden, og det er planen, at de første beboere skal flytte ind i slutningen af august.

Imens er Sten Dokkedal i gang med at kigge på alt fra badeværelsesarmaturer og stikkontakter til trådløst internet og tv-pakker, og med den anden hånd er han ved at beskrive det værdigrundlag, der skal være kendetegnende for Svendborg Friplejehjem.

Mindre administration og mere synlighed er nogle af de nøgleord, den nye forstander leger med.

- Vi skal med støtte og omsorg gøre os værdige til at have beboerne og de pårørendes tillid, siger Sten Dokkedal og citerer teolog og filosof Knud Ejler Løgstrup: "Et menneske har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at det holder noget af dets liv i sine hænder."

- Alle skal føle sig velkommen, og vi skal skabe et fællesskab, som rækker ud over det, som vi er ansat til, forklarer Sten Dokkedal.

Værdier på Svendborg Friplejehjem
Vi betragter ethvert menneske som unikt og værdifuldt

Vi styrker det enkelte menneskes identitet og ligeværd

Vi respekterer andres holdninger, meninger, værdier og levevis

Vi imødekommer det hele menneskes behov for fysisk, psykisk, social, kulturel og åndelig omsorg

Vi giver plads til livsglæde, medindflydelse og engagement for beboere, pårørende, frivillige og medarbejdere

Bevarer hverdagsting

Det er Danske Diakonhjem, der driver det nye friplejehjem i Svendborg, og Sten Dokkedal har været på rundtur til diakonhjem i Kjellerup, Holbæk, Middelfart og Aarhus for at hente inspiration.

Her har han blandt andet bemærket, at der er gulvtæpper på gangarealerne og vasketørremaskiner i alle boliger. Sådan bliver det også i Svendborg.

- Det handler om at afinstitualisere plejehjemmet, og det gør vi blandt andet ved, at det er muligt at vaske tøj hjemme hos borgeren i stedet for at have et fælles vaskeri. Vi ønsker at betragte borgeren som et helt menneske, som bare er i den sidste livsfase, og det gør vi ved at bevare de her hverdagsting, forklarer han.

Det er også årsagen til, at der vil blive lavet frisk mad på friplejehjemmet i Jernbanegade hver dag.

- Mad er danskernes omdrejningspunkt, og det hører med til at være et helt menneske at bo et sted, hvor der dufter af god mad hver dag. Også det hører hverdagen til, og samtidig er der noget socialt ved at spise sammen, så det ikke bliver reduceret til indtagelse af føde, siger Sten Dokkedal.

Aldrig til ulejlighed

På turen rundt til andre diakonhjem bed den nye forstander også mærke i, at der stod frisk kaffe og brød til de pårørende, som også altid blev inviteret til at spise med.

Sådan bliver det også på det kommende friplejehjem i Svendborg.

- Det er utrolig vigtigt, at de pårørende føler sig ligeså velkomne, som de gjorde, da borgeren boede i sit eget hjem. Vi skal være meget tydelige omkring, at de pårørende aldrig må føle, at de er til ulejlighed, siger Sten Dokkedal.

Han forlod i maj sidste år en stilling som koncernchef for sundhed-, handicap- og ældreområdet i Faaborg-Midtfyn Kommune med en fratrædelsesaftale og et års løn. I juni søgte han et job som leder af friplejehjemmet i Rudkøbing, men fik i stedet tilbudt det første forstanderjob på friplejehjemmet i Svendborg.

- Jeg sagde ja med det samme, og jeg glæder mig utrolig meget, siger han.

Ny forstander vil ud blandt beboerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce