Ny fidus skal styrke økonomien


Ny fidus skal styrke økonomien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tæt på ulovligt aktionærlån, når Svendborg Kommune nu vil låne hos Svendborg Spildevand A/S, siger jurist

SVENDBORG: Det er tæt på at være et ulovligt aktionærlån til Svendborg Kommune. Så tæt på, at Svendborg Spildevand A/S kun kan holde sig på den rigtige side af stregen ved at tilbyde private samme favorable vilkår, som kommunen vil opnå.

Et "fortroligt notat" fra advokat Arne Knudsen - bestilt af kommunen - vurderer den nye økonomiske vand-fidus, som er udtænkt i Svendborg Kommune.

For godt et år siden gjorde kommunen Svendborg Vand og Svendborg Spildevand til selvstændige aktieselskaber - dog fortsat ejet af kommunen som eneaktionær. Den manøvre skaffede en masse penge i kommunekassen.

Nu - kun et år efter - er kommunen klar med en ny kreativ idé, som i betydelig grad vil lette presset på kommunens trængte økonomi.

I stedet for at skulle finansiere byggemodningsprojekter gennem lån - og dermed på grund af den regerings-bestemte låneramme gøre det vanskeligere at låne til andre projekter - så vil kommunen stikke snablen ned i den velpolstrede pengekasse hos Svendborg Spildevand A/S.

Kassekredit

Hvor det i dag er kommunen, der betaler byggemodningen af et område og så får pengene ind igen, når grundene bliver solgt, skal det i fremtiden være Svendborg Spildevand A/S, der betaler den del af kommunens byggemodningsprojekt, der hedder vand og kloak.

Svendborg Spildevand A/S vil få pengene hjem igen, efterhånden som kommunen sælger den enkelte grund.

Kommunen får således en kassekredit hos Svendborg Spildevand A/S.

Er der efter 10 år fortsat grunde, der ikke er solgt, så skal Svendborg Kommune betale Svendborg Spildevands udgifter tilbage - med renter.
Fakta
Advokat Arne Knudsen er ikke skråsikker i det juridiske notats konklusion om lovlighed/ulovlighed.

Det er, skriver han, "min vurdering" at hvis andre tilbydes samme vilkår som kommunen, "så vil kreditgivningen næppe kunne anses for en usædvanlig forretningsmæssig disposition".

Og det er, skriver han, "min opfattelse, at det foreliggende udkast til aftale ikke vil være i strid med aktieselskabslovens forbud mod aktionærlån".

Forbudte lån

"Aftalen er således udtryk for, at Svendborg Spildevand giver Svendborg kommune en kredit på op til 10 år", noterer Arne Knudsen i en juridisk vurdering, hvor kommunen har bedt om hans svar på, om aftalen strider mod Aktieselskabslovens beskrivelse af "ulovlige aktionærlån".

"Aktieselskabslovens § 15 forbyder som udgangspunkt långivning fra et selskab til dets aktionærer", noterer Arne Knudsen.

Dermed er det, Svendborg Kommune og Svendborg Spildevand er ved at foretage sig, et ulovligt aktionærlån.

Men hopla - det er det alligevel ikke, hvis Svendborg Spildevand A/S bare tilbyder samme vilkår til andre kunder - altså private byggemodningsprojekter.

Så er der nemlig ikke længere tale om "en usædvanlig disposition" hos Svendborg Spildevand. Så er der tale om "en sædvanlig forretningsmæssig disposition".

Og så er det ikke et ulovligt lån til eneaktionæren - Svendborg Kommune.

Eneaktionærens idé

Spørgsmålet er så, hvor den kreative idé er opstået. Hos det selskab, Svendborg Spildevand A/S, der skal åbne pengekassen? Eller hos eneaktionæren, Svendborg Kommune, der gerne vil have lånet?

Byrådsmedlem Flemming Madsen (S), er formand for bestyrelsen i Svendborg Spildevand A/S.

- Er idéen opstået hos jer i Svendborg Spildevand?

- Nej, absolut ikke, siger han.

Det er da også i kommunalt regi, forslaget skal behandles. I dag i Udvalget for Miljø og Teknik, hvor samme Flemming Madsen er formand.

Han er ikke på forhånd afvisende.

- Hvis det er lovligt, og det ikke belaster Svendborg Spildevand, så er det her da en mulighed. Men jeg så gerne, at der også fra anden siden end kommunens faste advokat blev lavet en vurdering af lovligheden, siger han.

Ny fidus skal styrke økonomien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce