Politisk flertal besluttede i januar at behandle de glatte torvefliser, men arbejdet er endnu ikke gået i gang.

Svendborg: De glatte fliser på torvet i Svendborg har nu fejet benene væk under endnu en sagesløs borger.

Lørdag ved middagstid gled en kvinde på de regnvåde fliser i Møllergade ud for Lilletorv, og hun kom så slemt til skade, at hun måtte hentes i en ambulance.

Et vidne til ulykken fortæller til Fyns Amts Avis, at kvinden faldt bagover, slog hovedet ned i fliserne og så ud til at have meget stærke smerter.

Sagen kort

Belægningen på Torvet, på Ramsherred og en del af Møllergade er belvet udskiftet som led i byfornyelsesprojektet "Den grønne Tråd". En styregruppe med politikere og embedsmænd valgte i sin tid en belægning med en blanding af beton og granit.Allerede inden torvets officielle indvielse den 13. december 2014 var der kritik af de glatte betonfliser, men kommunen afviste løbende at gøre noget. Forklaringen var blandt andet, at samme fliser er blevet brugt ved et monument i Jelling, at fliserne er testet på Jysk Teknologisk Institut, og at ruheden ligger over den grænseværdi, der er fastlagt af Vejdirektoratet.

I januar 2017 fik Jesper Stig Andersen nok. Han satte som en gimmick pottecypresser op på de mange glatte fliser, og få dage senere sagde Søren Bach-Hansen, chef for kommunens Center for Ejendomme og Teknisk Service, at han ville indstille til det politiske udvalg, at fliserne bliver overfladebehandlet.

Et flertal bestående af V, DF, K og EL beslutter 23. januar 2017 at overfladebehandle fliserne. S stemmer for en udskiftning af alle betonfliser.

Ulykken sker næsten fire måneder efter, at et politisk flertal i Miljø-, Klima- og Trafikudvalget besluttede enten at sandblæse fliserne eller udsætte dem for en kemisk behandling, der skal forhindre flere ulykker.

Det arbejde er dog endnu ikke sat i gang, og det kommer til at tage nogle måneder endnu, før de glatte fliser er behandlet. Det forklarer Søren Bach-Hansen, centerchef i Svendborg Kommune.

- Vi laver i næste uge eller ugen efter to prøvefelter på torvet, hvor vi dels sandblæser fliserne og dels foretager en kemisk behandling, men vi har ikke kunnet gå i gang, før det er frostfrit, forklarer Søren Bach-Hansen.

Skilte skal advare

De to prøvefelter skal testes af politikerne i udvalget på et møde 9. maj, og når de har valgt en af de to løsninger, skal der indhentes tilbud. Herefter kan håndværkerne gå i gang, og Søren Bach-Hansen tør ikke love, at det arbejde er færdigt før starten af sommerferien.

- Vi gør det så hurtigt, som vi overhovedet kan, siger kommunens centerchef.

I januar sagde du til avisen: "Lige så snart vi kan komme til det, så jeg gerne, at der stod nogen og var i gang med at sandblæse". Er du selv overrasket over tempoet i denne her sag?

- Det vil jeg ikke sige. Vi må acceptere, at der er nogle sagsforløb, som nogle gange er længere, end man kunne tænke sig, og det tror jeg også, at politikerne oplever. Det er ikke et spørgsmål om modvilje, men der skal indhentes tilbud, der er en politisk beslutningsproces, og så er der nogle klimaforhold, som vi ikke er ansvarlige for, siger Søren Bach-Hansen

Hvad vil I gøre frem mod sommerferien for at forhindre, at der er flere borgere, der kommer til skade på de glatte fliser?

- Vi har i dag bestilt nogle skilte, som vi sætter op, og som advarer imod at fliserne er glatte, når det er vådt, og de kommer op i løbet af få dage, siger Søren Bach-Hansen.

Han oplyser, at kommunen også har fået en henvendelse fra en borger, der faldt på fliserne i påsken.

  • Katrine Becher Damkjær

    Af:

    Jeg er journalist på Jysk Fynske Mediers redaktion i Svendborg, hvor jeg jagter alle former for nyheder. Jeg skriver både til Fyns Amts Avis, Fyens Stiftstidende og Fyens.dk. Er bosat i Svendborg med min familie og uddannet på Danmark Journalisthøjskole i 1994.

Mere om emnet

Se alle
Torvet: Glatte fliser er fortsat et mysterium

Torvet: Glatte fliser er fortsat et mysterium

3
Jette faldt på de glatte torvefliser: Nu er der nyt håb om erstatning

Jette faldt på de glatte torvefliser: Nu er der nyt håb om erstatning

Ny test: Hvide torvefliser er meget glatte

Ny test: Hvide torvefliser er meget glatte