• Trods meldinger om det modsatte stiller Nikolaj Amstrup (AL) op til Folketinget. Det kan betyde, at han må opgive tanker om at komme i byrådet

Svendborg: Efter mange og lange overvejelser har Nikolaj Amstrup (AL) besluttet at lægge sit navn i hatten, når Alternativet til november skal finde dets folketingskandidater.

- Efter to søvnløse nætter med tanker om konsekvens, kilden i maven og et mylder af glade idéer til politik, valgkampagne og samarbejder, har jeg nu taget beslutningen, skriver han på sin facebookvæg.

Nikolaj Amstrup

Nikolaj Amstrup er 43 år gammel og kom til Svendborg fra Øster Skerninge, da han var seks år.

Han er uddannet boghandler, og arbejdede i Troels Boghandel i 11 år, indtil butikken lukkede i sommer.

Han har to døtre fra et tidligere forhold: Nina Amstrup på 14 år og Rebecca Amstrup på 11 år.

Ved siden af politikken har han et lille firma, hvor han blandt andet laver e-bøger for forfatter Josefine Ottesen.

Beslutningen er lidt af en kovending fra svendborgenseren, der tidligere har sagt, at han ikke ønskede at stille op til Folketinget. Af hensyn til hans to døtre, lød forklaringen dengang.

- Jeg havde jo mine grunde til, at jeg ikke ville, men heldigvis er livet foranderligt. Så når nogle af de allervigtigste grunde til ikke at stille op ændrer sig, har jeg taget det op til genovervejelse, fortæller Nikolaj Amstrup.

Han afslører, hvordan døtrene har været med til at ændre hans syn på tingene og opfordret ham til at jagte drømmen om Folketinget.

- Vi har fået det diskuteret grundigt, og mine piger er slet ikke i tvivl: De synes, at det er det helt rigtige for mig at gøre, og de ønsker det også.

Kunne selv mærke det

Nikolaj Amstrup var også kandidat for Alternativet ved seneste valg, hvor han trods 1035 personlige stemmer ikke blev valgt ind.

Han nåede dog at vikariere en periode i Folketinget for kollegaen Roger Matthisen.

Døtrenes overtalelseevner er ikke det eneste, der fik Nikolaj Amstrup til at give drømmen endnu et skud.

- Der er mange af de mennesker, jeg lytter til, som har skubbet til mig, fordi de også har kunnet mærke, at jeg inderst inde havde svært ved at gå væk fra det. Og så kan jeg også mærke på mig selv, hvordan jeg har en kæmpe interesse for politik og lokalpolitik og i, at det skal gå godt for Svendborg, siger han og forklarer, hvad han ser som sine politiske kerneværdier.

- Jeg var jo så heldig, da jeg sad i Folketinget at have nogle fantastiske ordførerskaber, som langt hen ad vejen afspejler mine interesser. Nemlig ordfører for landdistrikter og øer og transportområdet. To ting, som mildest talt har ret stor indflydelse på Fyn.

Byrådstanke må nok udgå

Mens Nikolaj Amstrup altså gerne selv vil være folketingskandidat, skal han lige udpeges af partiets medlemmer først.

Det sker den 16. november i Odense, når der er opstillingsmøde i Alternativet.

Findes han værdig dér, betyder det formentligt et farvel til planerne om at blive byrådsmedlem i Svendborg.

- Vi har en regel i Alternativet om ikke at have dobbeltmandater. Så der er ingen fra partiet, som både kommer til at sidde i byrådet og Folketinget på samme tid, siger han.

- Så i den beslutning, jeg har taget nu, ligger der, at det er det her (Folketinget, red.), jeg vil satse på nu.

Nikolaj Amstrup afviser dog ikke at rette næsen mod byrådet igen, hvis partiet vælger andre end ham som folketingskandidater.

- Sådan er de demokratiske spilleregler også. Hvis man ikke får den tillidspost, som man går efter, er det fordi man ikke har bygget sin politiske pondus nok op, og så må man gøre det på andre måder. Det kunne også godt være i lokalpolitik.

  • Katrine Becher Damkjær

    Af:

    Jeg er lokaljournalist på Fyns Amts Avis' Svendborg-redaktion, hvor jeg beskæftiger mig med alle områder af lokalstoffet. Jeg er uddannet fra Roskilde Universitet, hvor jeg har en Cand.Comm med speciale i Journalistik. Jeg har været ansat på Fyns Amts Avis siden 2011 og har en fortid som praktikant på Fyens Stiftstidende, hvor jeg var på Nordfyns lokalredaktion og sportsredaktionen.

Mere om emnet

Se alle

Nikolaj Amstrup