Nu skal politikerne nikke endeligt ja til geoparken

Over tre billedskønne og hede majdage blev Katrien An Heirman, repræsentant for Unescos geopark-program, vist rundt i det sydfynske og øhavet af blandt andre (fra venstre) biolog Arne Bruun, Naturturismechef Torbjørn Tarp, geolog Søren Skibsted og museumsdirektør Esben Hedegaard. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Nu skal politikerne nikke endeligt ja til geoparken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunalbestyrelser og byråd i de fire øhavskommuner skal i løbet af sensommeren sige endeligt ja til, at Det Sydfynske Øhav skal være en Unesco Global Geopark. Gør de det, begynder livet som geopark.

Sydfyn/øhavet: Borgmestrene i de fire øhavskommuner har allerede givet hinanden hånd derpå. Det Sydfynske Øhav skal være en geopark, aftalte de, da de i midten af maj var samlet på slottet Broholm som afslutningen på et besøg fra Unesco - organisationen, der tildeler stemplet Unesco Global Geopark.

Men nu er tiden kommet til, at de fire kommuners samlede byråd og kommunalbestyrelser skal sige endeligt ja til, at øhavet skal være geopark, og ved samme lejlighed finde de penge, det koster at gå efter certificeringen.

For at blive en Unesco Global Geopark skal man nemlig være en geopark. Torbjørn Tarp, chef for Naturturisme I/S, forklarer det lidt kryptiske krav.

- Det er et krav fra Unesco, at man demonstrerer, at man kan lave en udviklingplan for geoparken, og at man kan synliggøre og formidle geoparken, inden man kan blive en Unesco Global Geopark. Allerede da Katrien (Katrien An Heirman, repræsentant for Unescos geoparkprogram, red.) var her, var hun inde på noget af det, vi mangler for at blive en geopark, siger Torbjørn Tarp.

Man skal med andre ord have levet som geopark for at kvalificere sig til at blive godkendt som Unesco Global Geopark. Og det koster. Det indebærer blandt andet, at man synliggør sig selv med eksempelvis grundig, formidlende skiltning og en udstilling om geoparken.

Til det har Naturturisme I/S bedt om 2,750 millioner kroner fra sine fire ejerkommuner, Svendborg, Faaborg-Midtfyn, Ærø og Langeland. Beløbet fordeles ud på de fire kommuner efter den samme fordelingsnøgle, som fastsætter deres årlige bidrag til Naturturisme I/S.

Desuden er det et krav fra Unesco Global Geopark, at der bliver etableret et geopark-sekretariat.

- Der er vores oplæg til politikerne, at vi konverterer Naturturisme til sådan et sekretariat, siger Torbjørn Tarp.

I sekretariatet skal der være en geolog ansat på fuld tid til at arbejde med formidlingen af geoparken og til at varetage planerne for, hvordan den skal udvikle sig. Desuden skal der ansættes en halvtidssekretær.

Også det koster penge. Mere nøjagtigt 1,055 millioner kroner som en årlig merbevilling fra 2020 og frem. Også det beløb er de fire ejerkommuner fælles om at betale.

Hvad er en geopark?
En Unesco Global Geopark er ifølge Unesco selv: "enkeltstående og sammenhængende områder, hvor steder af international geologisk betydning forvaltes med henblik på beskyttelse, undervisning og bæredygtig udvikling. En Unesco Global Geopark skaber gennem sin geologiske, kultur- og naturhistoriske arv øget forståelse for og opmærksomhed om en række af de store udfordringer, vores samfund står overfor. Det drejer sig bl.a. om bæredygtig udnyttelse af jordens ressourcer, imødegåelse af effekterne af klimaændringer og formindskelse af effekterne af naturkatastrofer. Ved at skabe øget opmærksomhed om betydningen af et områdes geologiske historie og samfundsmæssige betydning i nutiden vil Unesco Globale Geoparker tilføre lokalbefolkningen en følelse af stolthed over deres region og styrke deres lokale identitet. Skabelse af nye innovative virksomheder, nye arbejdspladser og uddannelse stimuleres gennem indtægter fra geoturisme samtidig med, at områdernes geologiske ressourcer beskyttes." For at få geopark-stemplet skal man have fungeret som en geopark i et par år. Bliver man godkendt som geopark, har man titlen i fire år. Herefter skal man søge igen på baggrund af en ny handlingsplan. Geoparkens grænser vil følge de fire kommunegrænser i Det sydfynske Øhav. Der er ingen særlige love og regler forbundet med en geopark ud over de i forvejen gældende for kommunen.

En formsag

De fire kommunalbestyrelser og byråd skal behandle geopark-spørgsmålet i løbet af sensommeren. Men eftersom borgmestrene allerede har givet hinanden hånd på, at geopark-mærkatet er et mål, betragter Torbjørn Tarp beslutningen som en formssag.

- Vi forventer ikke noget postyr omkring det på nogen måder. Det er standardprocedure, siger Tarp.

Går det, som Naturturisme-chefen forventer, er geoparken altså en realitet. Herefter skal det kommende år frem til november 2019 bruges på at forfatte et digert værk af en ansøgning, der blandt andet indeholder en omfattende videnskabelig redegørelse for områdets geologiske særegenhed og værdier.

På baggrund af ansøgningen og øhavets levede liv som geopark tager Unesco stilling til den endelige certificering. Omstændeligt? Ja, lidt. Men i Torbjørn Tarps optik er det usandsynligt, at certificeringen ikke kommer på plads.

- Hvis det var et scenarium, jeg troede, vi ville løbe ind i, ville vi ikke binde an med den proces her. Det er derfor, vi lavede det greb med at få Unesco på besøg. Det gav os en forhåndsgodkendelse, siger han.

Nu skal politikerne nikke endeligt ja til geoparken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce