Nu skal Svendborgs børn i forårs-sfo: En spareplan med gevinst?

Fra april 2020 skal de store børnehavebørn i fire måneders SFO op til, de begynder i skole. Initiativet er en del af en spareplan, og besparelserne består blandt andet i, at der i SFO'en bliver flere børn pr. voksen. Billedet her er fra Børnegården Byparken 2017. Arkivfoto: Andreas Bastiansen

Nu skal Svendborgs børn i forårs-sfo: En spareplan med gevinst?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra april næste år bliver der obligatorisk forårs-sfo for alle børn i Svendborg Kommune. Initiativet kommer fordi kommunen skal spare, men udvalgsformand Henrik Nielsen (V) mener, der også er gevinst ved at lade børn komme i fire måneders skolefritidsordning inden skolestart.

Svendborg: Obligatorisk skolefritidsordning på en af de kommunale skoler, indfasning til børnehaveklassen og færre voksne pr. barn.

Det bliver snart en realitet for børnene i Svendborg Kommune.

Det er netop godkendt i Børne- og Ungeudvalget, at der nu skal startes forårs-sfo op på samtlige kommunale skoler. Et pædagogisk tilbud på fire måneder fra april til august, der skal sørge for, at der bliver en glidende overgang fra børnehave til skole.

- Og det er glædeligt for os, at vi kan indfase det hele på en gang, fortæller formand for Børne- og Ungeudvalget Henrik Nielsen (K)

De nye sfo-ordninger starter op i april 2020.

- Vi havde egentlig først regnet med, at det ville blive indfaset på halvdelen af skolerne, og derefter skulle resten komme etapevis. Det, fordi vi var i tvivl om, hvorvidt vi havde kapaciteten til at kunne indføre det på alle skoler. Men det er blevet afdækket, og vi kan nu med en beskeden investering på 1,42 millioner indføre forårs-sfo på samtlige skoler, lyder det fra Henrik Nielsen.

Sfo'erne kommer rent fysisk til at befinde sig på 13 kommunale skoler og i de omgivelser, som den enkelte skole nu har til rådighed.

Disse skoler skal have forårs-sfo'er
Der vil fra april 2020 blive lavet forårs-sfo på 13 skoler i Svendborg Kommune. Etableringen af dem koster 1,42 millioner kroner. Forælderbetalingen i forårs-sfo følger taksten for de kommunale børnehaver.De 13 skoler, der skal have den nye sfo-ordning er:

Issø-skolen afdeling Kirkeby

Rantzausminde Skole

Thurø Skole

Tåsingeskolen afdeling Sundhøj

Tåsingeskolen afdeling Lundby

Vestermarksskolen

Ørkildeskolen afdeling Byen

Ørkildeskolen afdeling Øst

Stokkebækskolen afdeling Hesselager

Stokkebækskolen afdeling Gudbjerg

Vestre Skole

Skårup Skole
Selvom forårs-SFO er en del af en spareplan, mener formand i Børne- Ungeudvalget Henrik Nielsen (K), at det kan blive en succes. Arkivfoto: Andreas Bastiansen
Selvom forårs-SFO er en del af en spareplan, mener formand i Børne- Ungeudvalget Henrik Nielsen (K), at det kan blive en succes. Arkivfoto: Andreas Bastiansen

Gevinst

Hele idéen om den skoleforberedende sfo blev sået af, at det i maj 2018 blev vedtaget, at kommunen skal spare på dagtilbudsområdet. 1,5 millioner i 2020 og yderligere tre millioner i 2021.

- Et argument for de her sfo'er er økonomien. Det er en billigere løsning end at have børnene i børnehave, For personalemæssigt går man så fra cirka seks børn pr. voksen i en børnehave til 14 børn pr. voksen i forårs-sfo'en, forklarer Henrik Nielsen.

En ulempe ifølge ham er dog, at de store børn forlader børnehaven.

- Dermed er dem, der er tilbage, de lidt yngre børn, som kræver mere voksen opmærksomhed.

Hvorfor er det en ulempe?

- Hvis en børnehave har seks børn, som nu skal i forårs-sfo, så mister de en pædagog. Den pædagog har jo nok tidligere kunne bruge sine ressourcer på de mindre børn, fordi de store ikke kræver nær så meget, som de små. Så det er jo reelt set en serviceforringelse.

Når det er sagt, mener udvalgsformanden, at forårs-sfo er en gevinst for forældre og børn.

- Jeg synes, der er rigtig mange fordele ved det. Det giver en mere glidende overgang, både fordi børnene får skabt relationer til de andre børn, de skal gå i skole med, men det bliver også en slags styrket overgangsarbejde, fordi de er så tætte på skolen, siger Henrik Nielsen.

- Et andet argument er også, at man har haft succes med det i andre kommuner, hvor både børn og forældre har været glade for forårs-sfo, siger Henrik Nielsen med henvisning til Odense og Faaborg-Midtfyn Kommune.

Kommunen forventer, at der bliver 526 børn, der starter i forårs-sfo i april 2020.

Forslaget er sendt i høring indtil 25. marts, hvorefter udvalget tager endelig beslutning 3. april.

Nu skal Svendborgs børn i forårs-sfo: En spareplan med gevinst?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce