Nu eller senere?: Salg af guldæg kan skaffe 100 millioner

Selskabet Nature Energy er på vej ind på opløbet i en langvarig salgsproces, der ventes afsluttet i december. Et salg kan indbringe Svendborg Kommune omkring 100 millioner kroner, men Jens Munk (DF) mener, at tidspunktet for et salg er forkert. Arkivfoto: Jesper Balleby

Nu eller senere?: Salg af guldæg kan skaffe 100 millioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svendborgs politikere kan med et snuptag skaffe 100 millioner kroner ved at sælge naturgasselskabet Nature Energy, men byrådets repræsentant i bestyrelsen, Jens Munk, advarer mod et salg og mener, at selskabet vil være meget mere værd om ganske få år.

RETTELSE: Et salg af selskabet er i artiklen angivet til en værdi på omkring en milliard kroner, som vil indbringe omkring 100 millioner kroner til Svendborg Kommune. Tilbudet er i følge avisens nye oplysninger 300-400 millioner kroner, som vil give Svendborg Kommune omkring 45-55 millioner kroner.

Svendborg: Politikerne i Svendborg har en stærk trumf i baghånden i kampen om at genoprette den skrantende kommunale økonomi.

Trumfen er naturgasselskabet Nature Energy, som står lige før et muligt salg efter en længere salgsproces. De otte fynske ejer-kommuner skal på møder i december tage stilling til, om man skal sige ja til et konkret købstilbud, og bliver det et ja, vil Svendborg Kommune kunne score omkring 100 millioner kroner.

Salget af selskabet vil ifølge Fyns Amts Avis' oplysninger indbringe omkring en milliard kroner til de otte ejer-kommuner, og efter en afregning til staten på 20 procent vil der være godt 100 millioner kroner tilbage til Svendborg, der har en ejerandel på 13 procent.

Pengene vil blive udbetalt i 10 portioner over 10 år - altså på 10 millioner kroner om året. Men hvis salget skal blive til noget, skal mindst fem af de otte ejerkommuner godkende salgsplanerne.

"Jeg kender ikke tilbuddet i detaljer, og jeg kender heller ikke betingelserne for et salg, men jeg ved, at der er rigtig mange usikkerhedsmomenter."
Lars Erik Hornemann (V), borgmester
Salgsprocessen
Nature Energy ejes af otte fynske kommuner: Odense (25,7 pct.), Assens (16,1 pct.), Faaborg-Midtfyn (14,2 pct.), Svendborg (13,0 pct.), Middelfart (8,8 pct.), Kerteminde (8,4 pct.), Nyborg (7,9 pct.) og Nordfyn (5,9 pct.)Selskabet - der tidligere hed Naturgas Fyn - har ligget i forhandlinger om et salg gennem mere end et år. I følge Fyns Amts Avis' oplysninger ligger der et salgstilbud på omkring en milliard kroner.

En ny lovgivning betyder, at staten skal have 20 procent ved et salg, mens de resterende 80 procent uddeles til kommunerne i forhold til ejerandelen. Det vil give Svendborg en indtægt på godt 100 millioner kroner.

Pengene uddeler i ligelige portioner over 10 år.

Et salg kræver støtte fra et flertal på totredjedele af ejerkommunerne - det vil sige mindst seks af de otte kommuner. Der er lagt op til, at der skal træffes en afgørelse i december.

Sammenligning med Dong-salg

Dansk Folkepartis Jens Munk er Svendborg Byråds repræsentant i Nature Energys bestyrelse, og han har i månedsvis kæmpet imod et salg.

Han anerkender, at Svendborg Kommune står i en situation, hvor en kapitalindsprøjtning vil særdeles velkomment, men DF'eren mener, at tidspunktet for et salg er forkert. Jens Munk mener, at Nature Energy er et reelt guldæg, der vil stige betydeligt i værdi, hvis man venter med at sælge.

Han sammenligner et salg af Nature Energy med statens omdiskuterede salg af Dong Energy, som endte med at indbringe den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs et provenu på mere end 12 milliarder kroner før skat på mindre end fire år.

- Jeg ved godt, at kommunen har brug for penge nu, men det er min opgave at varetage borgerens interesse, og det er min klare vurdering, at selskabet vil være mindst tre-fire gange så meget værd, hvis vi venter med at sælge, siger Jens Munk.

Kommunalbestyrelserne i de otte ejerkommuner vil i december blive indkaldt til møder, hvor uvildige eksperter skal forsøge at klæde politikerne på til at træffe en beslutning. Svendborgs borgmester, Lars Erik Hornemann (V), er afventende før disse møder.

- Vi skal gøre det, der er bedst for Svendborgs borgere i forhold til vores ejerandel, og vi kender i øjeblikket ikke nok til det til at kunne lave en ordentlig vurdering, siger borgmesteren.

Men det må være fristende at sælge i den nuværende økonomiske situation?

- Ja, selvfølgelig er det det. Men hvis vi virkelig kan sandsynliggøre, at vi sidder på noget, som bliver endnu mere værd, så skal vi ikke sælge nu, siger borgmesteren.

Nature Energy
Nature Energy ejes af otte fynske kommuner og er den største danske producent af biogas, som laves af gylle, madaffald og andet biologisk materiale. Selskabet står for godt en tredjedel af den samlede danske produktion af biogas.Biogas udgør i dag beskedne fire procent af gassen i gasnettet.

I dag producerer Nature Energy på sine fire bestående anlæg 45 millioner kubikmeter biogas. Det svarer til cirka en tredjedel af det samlede gasforbrug på Fyn.

Nature Energy har i dag fire biogasanlæg i drift: I Bogense, Ringe, Holsted ved Vejen og Vaarst ved Aalborg. Derudover er der investeret 700-800 millioner kroner i tre nye anlæg, der er ved at blive opført i Brande, Korskro og Videbæk.

Med en igangværende udbygning i Holsted og de tre nye anlæg kommer den samlede produktion op på 75-80 millioner kubikmeter og kan dække ca. halvdelen af det fynske gasforbrug.

I regnskabsåret 2016 havde Nature Energy et overskud efter skat på knap 53 millioner kroner mod små 46 millioner året før.

Enorm betydning for økonomien

Lars Erik Hornemann tilføjer, at helt ny lovgivning betyder, at kommunerne netop nu kan få lov til at beholde 80 procent af en salgspris, og at det også kan ændre sig.

- Jeg kender ikke tilbuddet i detaljer, og jeg kender heller ikke betingelserne for et salg, men jeg ved, at der er rigtig mange usikkerhedsmomenter, siger Lars Erik Hornemann.

Socialdemokratiets borgmesterkandidat, Bo Hansen, afventer også de undersøgelser og møder, der skal vise, om prisen for selskabet er den rette, og om et salg er klogt.

- Det har jeg som lægmand ingen idé om, og det skal vi have nogle eksperter til at vurdere, siger den socialdemokratiske borgmesterkandidat.

Bo Hansen har dog ikke noget problem med at sælge selskabet, hvis prisen er den rigtige. Han mener ikke, det er en kommunal opgave at drive en virksomhed som Nature Energy.

- Vi skal sørge for en god infrastruktur og gode forhold for børn og ældre, så hvis tilbuddet er godt, er jeg klar til at sælge, siger Bo Hansen, der ikke lægger skjul på, at han er fristet af et salg her og nu.

- Det vil have enorm betydning for Svendborg Kommune, hvis man på nuværende tidspunkt vil kunne få tilført en stor sum penge. Men det er også vigtigt, at man er fuldstændig kælderkold og træffer den beslutning, som er den rigtige, siger Bo Hansen.

Den konservative borgmesterkandidat, Henrik Nielsen, er meget opsat på at sælge, så der kommer penge i kassen til at udvikle kommunen og løse de øjeblikkelige kommunale udfordringer.

- Jeg er ikke i tvivl om, at dem som køber, kommer til at tjene penge på det, men da der er flere potentielle købere, så afspejler den pris, vi kan få i dag, sig i det potentiale, der er i virksomheden, siger Henrik Nielsen.

Han understreger, at der også er en risiko ved at vente med at sælge.

- For mig er det et spørgsmål, om man ikke skal holde fast i den fugl, man har i hånden, fremfor at gå efter de 10 fugle, der sidder på taget. Jeg synes, vi har et behov her og nu, hvor vi står overfor nogle økonomiske udfordringer, siger han.

Udsigt til udbytte

Jens Munk mener, at der er så store perspektiver i Nature Energy, og at selskabet om ganske få år vil kunne bidrage med faste tilskud til kommunekassen i form af udbytte.

I de seneste to år har selskabet giver overskud på henholdsvis 46 og 53 millioner kroner, som er blevet brugt til stille garantier til nye anlæg.

- Men når vi kommer nogle år frem, er vi så godt kørende, at vi ikke behøver stille nye garantier. Så kan vi udbetale pengene i udbytte til kommunerne, siger Jens Munk.

Han er principielt enig med Bo Hansen i, at kommunerne skal holde sig fra at være erhvervsdrivende. Men i den nuværende situation går han på det område på kompromis med sine borgerlige værdier.

- Her er jeg nødt til at varetage Svendborgs borgeres interesser, og vi har her en mulighed for at få en fast indtægt hvert år ved ikke at sælge. Sælger vi, får vi en engangsindtægt, og så er det slut, siger Jens Munk.

Nu eller senere?: Salg af guldæg kan skaffe 100 millioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce