På den højt specialiserede fødeafdeling i Bergen holder man fast i, at kvinder så vidt det overhovedet er muligt skal føde uden indgreb

Bergen, Norge: Kan man have et for lyserødt syn på fødsler?

Det mener formanden for Lægeforeningen Syddanmark, Joachim Hoffmann-Petersen, der har udtalt netop det til Fyns Amts Avis og Fyens Stiftstidende.

Bemærkningen faldt som lægefaglig opbakning til et spareforslag fra Region Syddanmark om at nedlægge fødeafdelingen på Svendborg Sygehus og samle alle Fyns og øhavets fødsler på OUH i Odense. På en højt specialiseret afdeling med respiratorer, kuvøser, børnelæger og andre fødselshjælpemidler lige ved hånden, fordi det er, mener lægeforeningsformanden, hvad mange fødsler og nyfødte har brug for.

Men på et af Nordens største fødesteder er danske Susanne Albrechtsen, der har arbejdet i Bergen i næsten 30 år, slet ikke enig med ham i det syn på fødsler.

Hun er klinikoverlæge på Kvinneklinikken på Haukeland University Hospital i Bergen, hvor lidt over 5000 kvinder hvert år føder.

- Her mener vi, at den normale fødsel er det normale, siger Susanne Alberchtsen.

Det syn er hele afdelingens fundament og bestemmende for, at den specialiserede hjælp er en mulighed i særlige og nødvendige tilfælde, og altså ikke noget, man skal få for vane at gribe til, bare fordi man kan - sådan som Lillian Bondo, formand for Jordemoderforeningen, her i avisen har udtrykt bekymring for kan ske på højt specialiserede fødeafdelinger.

- Er der noget i fødslen, som ikke er helt normalt, skal vi tilstræbe, at det bliver så normalt som muligt. Har kvinden behov for en epidural, er det fint, men vi skal alligevel forsøge at nå det mål, at hun føder selv. Vi skal prøve at intervenere så lidt som muligt, siger Susanne Albrechtsen.

- Vi ved jo, kvinden kan

Fokusset på den normale fødsel har resulteret i, at man i Bergen har en kejsersnitsfrekvens på mellem 11 og 13 procent hvert år. En væsentlig forklaring på det er, at man i Bergen ikke udfører kejsersnit med mindre der er en medicinsk begrundelse for det. Til sammenligning ender 21,2 procent af de danske fødsler i kejsersnit.

Susanne Albrechtsen betragter fødsler som et håndværk, men det er ikke det samme som at have et for lyserødt syn på fødsler.

- Vi ved jo, kvinden kan føde ved, at vi hjælper dem frem til det, vi ved, de kan. Det er en vældig stor tilfredsstillelse. Det er fint, at vi kan svinge med kniven, men det er ikke det bedste for kvinden. Det bedste er, hvis der ikke er brug for mig som læge.

Avisen har været i kontakt med Joachim Hoffmann-Petersen, formand for Lægeforeningen Syddanmark. Han står ved sine tidligere udtalelser til avisen, men har ikke ønsket at forholde sig til, om Danmark akn drage nytte af at skele til fødeområdet i Norge.

  • Bødiker_Julie_Ruby_(2015)_022

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' redaktion i Svendborg og skriver om meget forskelligt, men har brugt særligt mange arbejdsdage på at dække sygehusstof, Svendborgbanen og by- og havneudvikling. Mine rødder er jyske, men mit hjerte er tabt til Sydfyn.

Mere om emnet

Se alle
3
Fynsk fødselslæge i Norge: Små fødesteder er ikke farlige

Fynsk fødselslæge i Norge: Små fødesteder er ikke farlige