Museumsfolk bygger selv ud


Museumsfolk bygger selv ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

RUDKØBING: De ansatte på Langelands Museum skal selv svinge murske og tommestok, når der i løbet af de næste par måneder skal bygges ud til et nyt frysetørringsanlæg i museets baggård.

- Vi er gør-det-selv folk og trækker på de kræfter vi har, siger Ida Hovmand, som er leder af museets konserveringsafdeling.

Men hun lægger ikke skjul på, at hun hellere var fri for at lege tømrer, så hun kunne koncentrere sig om sit arbejde med de gamle museumgenstande.

- Men det sparer nogle penge, og det er den måde, det kan hænge sammen på, siger hun.

Museet har allerede et frysetørringsanlæg, men det er tyve år gammel og meget udtjent.

Ikke om sommeren

Anlægget bruges til at konservere våde genstande - alt fra læderstykker til ældgamle træplanker. Det står på 1.sal inde i museets konserveringsafdeling, men det er en meget dårlig placering.

- Vi kan ikke bruge det om sommeren, for der bliver meget varmt, når anlægget kører, siger Ida Hovmand. Derudover er det besværlig at slæbe de ofte meget store og tunge genstande op på første sal - og de tager let skade.

Derfor skal et halvtag bygges om til et lille hus, der kan huse det nye anlæg. Derudover skal der bygges et lille rum til maskineriet.

Det er selve byggearbejdet med at lave vægge, vinduer og døre, som museumsfolkene skal klare selv. Det mere tekniske arbejde med kloak, vand og el overlader museumsfolkene til professionelle.

1,1 million fra amtet

Selv om Ida Hovmand ikke glæder sig over byggearbejdet, er hun meget begejstret ved udsigten til at få det nye frysetørringsanlæg, som amtet har givet penge til - 1,1 million kroner, helt præcis.

- Det er hundrede procent fantastisk, det er næsten ikke til at forstå, siger hun om udsigten til at kunne skifte den 20 år gamle maskine ud med en ny.

Det nye anlæg vil lette arbejdet med at konservere de gamle værdifulde genstande meget. Det gamle anlæg er upålideligt og kan uden varsel bryde sammen - med katastrofale følger for de ofte meget sjældne fund indeni.

- Jeg skal næsten bo herinde, når jeg er i gang med en tørring - jeg kan ikke tage på ferie eller holde fri, siger Ida Hovmand.

Når de store træstykker skal tørres, kan det tage op til tre måneder. I den periode må Ida Hovmand se til maskinen morgen og aften - også i weekenderne.

Det nye anlæg bliver sat til en mobiltelefon, sådan at der kommer en alarm, hvis der er noget galt.

Byggeriet går i gang, når de sidste tilladelser er faldet på plads. Og så kan Ida Hovmand bestille anlægget, der kommer fra et jysk firma.

- Så kan de lave maskinen, mens vi bygger skuret, siger Ida Hovmand, der håber at hun kan frysetørre de første genstande i det nye anlæg til maj.

Museumsfolk bygger selv ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce