Svendborg Kommune misbruger den digitale opslagstavle børneintra til at spamme forældre med ligegyldig information, mener Lone Østergaard, der er mor til tre. I et læserbrev opfordrer hun kommunen til kun at levere relevante oplysninger.

Svendborg: Den 21. april klokken 12.26 sagde Lone Østergaards mobiltelefon "pling".

Hun fiskede den frem og kunne se, at der var nyt på børneintra, og i den tro, at der var tale om relevant information om børnenes dagligdag, klikkede hun sig ind.

Og så besluttede hun at skrive et læserbrev.

For der stod ikke noget om, at børnene skulle huske støvler eller varmt tøj, eller andet i samme boldgade.

- I beskeden stod der, at der var børnekunstudstilling på SAK, fortæller Lone Østergaard, som ikke har lyst til at lade sig fotografere, men godt vil uddybe sit læserbrev.

Beskeden var dråben for hende.

Som mor til tre i børnehavealderen har hun en hektisk hverdag, og derfor er unødvendige forstyrrelser nogenlunde det sidste, hun har brug for.

25 ligegyldige opslag

Så inden hun fattede pennen og skrev et læserbrev, gik hun ind på sin børneintra-app og så nærmere på de opslag, kommunen har lagt op der siden september 2016.

- Der var beskeder om, at der var klovnefestival, om at dagplejen i Stenstrup er rykket op på plejehjemmet, om sukkerpolitik, om takster, om tv-indslag, om hvorvidt jeg ville læse kommunens trivselsplan, og om at jeg skal huske at forny mit pas inden ferien. Alt muligt mellem himmel og jord, fortæller Lone Østergaard, der har talt sig frem til, at hun siden september har fået 25 beskeder, som ikke umiddelbart har noget med hendes børn og deres institution at gøre.

Det er hun træt af.

- Hvis jeg ikke får fornyet mit pas, så er det mit problem og ikke kommunens. De bør yde omsorg ved at informere mig om mine børn. Jeg er et menneske, som orienterer mig, og alle de her oplysninger kan jeg finde alle mulige andre steder, siger Lone Østergaard, der godt kan se, at de mange opslag kan opfattes som en service. Og at kommunen formentlig lægger dem op i bedste mening.

- Men jeg synes, det er udtryk for misforstået omsorg fra kommunens side. Det er spam, siger hun og peger på, at hun klikker på sin app, hver gang der er opslag på den - og altså ofte bliver skuffet.

- Problemet er, at telefonen bipper, uanset om beskeden er relevant eller ej. Jeg burde i det mindste have mulighed for at vælge de irrelevante beskeder fra, men det har jeg ikke. Jeg er nødt til at gå ind og se, hvad det er, og det er altså irriterende, siger Lone Østergaard.

Det kan ende med et fravalg

Hos Forældrenes Landsforening, FOLA, kan formand Lone Gjervig Lehn godt genkende problemstillingen, og hun advarer om, at en overflod af irrelevante oplysninger kan få uheldige konsekvenser.

- Man risikererer, at forældrene vælger intra helt fra, siger hun.

Tanken har da også mere end strejfet Lone Østergaard.

- Jeg kunne godt finde på at vælge børneintra fra. Det er det, vi er ude i, for det er min fritid, det offentlige bruger. Og det er altså et stort irritationsmoment, siger hun.

Kommunal chef lover bedring

Det behøver Lone Østergaard dog ikke, for Jesper Sigurdsson, der er leder af Sekretariat og Dagtilbud i Svendborg Kommune, er enig i, at det er uhensigtsmæssigt at bombe forældrene med oplysninger.

- Det har heller ikke været vores hensigt, men der er sket en fejl. Og den retter vi op på, lover Jesper Sigurdsson.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis og skriver om stort og småt på tværs af stofområderne. Er oprindeligt butiksuddannet, men skiftede spor og startede på journalistuddannelsen i Odense i 1999. Efter en praktikperiode på Fyens Stiftstidende blev jeg ansat på det daværende Holbæk Amts Venstreblad i 2003, og efter godt fire år i det sjællandske rykkede jeg tilbage til Fyens Stiftstidende - nærmere bestemt Assensredaktionen - i 2007. Har siden 2010 været ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg, hvor jeg også bor. Og så er jeg vokset op i Tommerup på Højfyn. I øvrigt er jeg ikke ret god til golf. Men jeg spiller det alligevel ved enhver given lejlighed.

Mere om emnet

Se alle
3
Forældreformand: Hold op med at spamme forældrene

Forældreformand: Hold op med at spamme forældrene

Debat: Stop spamomsorg

Spam på børneintra: Kommunal chef lover bedring