Mødrerådgivningen på sparelisten: Nyfødte risikerer at betale regningen

Sabine Lehmann Nielsen Henriksen på 22 fra Gudme sammen med sin datter Lilje og lederen af Mødrerådgivningen, Lone Mynster. Foto: Michael Nørgaard

Mødrerådgivningen på sparelisten: Nyfødte risikerer at betale regningen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mødrerådgivningen er i spil, når politikerne i Svendborg skal finde op mod 100 millioner kroner på næste års budget. Forslaget er at reducere med 300.000 kroner årligt. Men besparelsen vil være fatal, mener leder af rådgivningen, for det vil reelt betyde lukning.

Svendborg: Uoprettelig skade. Det er i allerværste konsekvens følgerne for spædbørn, hvis ikke forældrene magter opgaven allerede straks efter det lille, nye liv er kommet til verden.

Faktum er bare, at nogle mødre og fædre ikke altid magter at give det, der skal til i tide: Øjenkontakt. Nærhed. Tryghed. Kærlighed.

Og her træder Mødrerådgivningen i Svendborg til, forklarer leder af tilbuddet, Lone Mynster, der oprigtigt undrer sig over, at Mødrerådgivningen figurer på forvaltningens sparekatalog med en besparelse på 300.000 kroner ud af tilbudets budget på godt 800.000 kroner.

For nok skal der findes op mod 100 millioner kroner på næste års budget i Svendborg Kommune, men ifølge Lone Mynster kan det hurtigt give bagslag at spare på Mødrerådgivningen, der med en reduktion på 300.000 kroner årligt ville blive nødt til at lukke.

- Hvis vores indsats kan hjælpe med, at bare ét barn ikke bliver anbragt uden for hjemmet, er vi pengene værd, siger hun og konstaterer, at regnestykket er enkelt, idet en anbringelse uden for hjemmet hurtigt koster op mod en million kroner årligt.

Hvis vores indsats kan hjælpe med, at bare ét barn ikke bliver anbragt uden for hjemmet, er vi pengene værd.
Lone Mynster, leder af Mødrerådgivningen
Spareplaner i Svendborg
Økonomien i Svendborg Kommune skranter, og derfor har man besluttet, at man vil spare mellem 75 og 100 millioner kroner på næste års budget, og før sommerferien er det planen at finde de første 50 millioner kroner. Forvaltningen har lavet et sparekatalog på samlet 134 millioner kroner, mens det altså langt fra er så enormt et beløb, politikerne ender med at spare, da de i løbet af de næste uger skal plukke i katalogerne og beslutte, hvilke besparelser, der skal realiseres.Fyns Amts Avis er dykket ned i sparekataloget og effekterne af de mulige besparelser, og samtidig spørger vi løbende politikerne fra de forskellige partier, hvordan de mener, at pengene bør findes. I øjeblikket er forvaltningens sparekatalog i offentlig høring, og til maj arbejder politikerne videre med at sætte fingeren på, hvordan kommunen kan finde de mange millioner.

Budgetforhandlingerne for første halvdel af politikernes spareplaner er den 23. og 24. maj. Efter sommerferien tager politikerne fat på at finde resten af besparelserne og planen er, at de sætter to streger under ved budgetforhandlingerne i september.
Lone Mynster er daglig leder af Mødrerådgivningen i Svendborg. Og hun er ganske uforstående over for, at Mødrerådgivningen er på kommunens sparekatalog. Foto: Michael Nørgaard
Lone Mynster er daglig leder af Mødrerådgivningen i Svendborg. Og hun er ganske uforstående over for, at Mødrerådgivningen er på kommunens sparekatalog. Foto: Michael Nørgaard

Tryghed for unge forældre

Mødrerådgivningen tilbyder fødselsforberedelse, jordemoderkonsultation, grupper for gravide, mødrecafé og individuel terapi og parterapi, og det er gratis for forældrene og fungerer som et tilbud, som eksempelvis kommunens sundhedsplejersker kan tilbyde unge mødre og fædre under 26 år.

Lone Mynster forklarer, at Mødrerådgivningen hjælper de unge forældre med at give deres nyfødte børn en god start på livet, og at rådgivningen kan være med til at fange tilfælde, hvor moren eller faren har fået en efterfødselsreaktion i form af eksempelvis en depression, der risikerer at gå ud over barnet.

- Mange af vores forældre opdager lige pludselig, hvor hårdt det er at skulle tilsidesætte sig selv så meget. Og for nogen er det faktisk også rigtig svært at lave den nødvendige tilknytning til barnet. De opdager måske, at det ikke er ubetinget kærlighed, der opstår, i det øjeblik barnet er født.

Det kan være udslagsgivende for, om man formår at give spædbarnet det basale i form af øjenkonkakt, nærvær og kærlighed. Især hvis "man ikke selv er blevet set og mødt som barn, og man ikke selv som barn har fået tilfredsstillet sine egne behov", forklarer Lone Mynster, hvorfor terapi blandt andet er et tilbud i Mødrerådgivningen.

Uoprettelig skade

Lone Mynster forklarer, at noget af det særlige ved Mødrerådgivningen er, at de kommende mødre oftest begynder at komme allerede under graviditeten.

Det betyder, at hun og de øvrige terapeuter og sundhedsplejerskere i Mødrerådgivningen allerede tidligt kan sætte ind, hvis der skulle være en af de unge mødre, som efter graviditeten viser tegn på at have fået en efterfødselsreaktion.

Og den tidlige indsats er essentiel for barnets udvikling, forklarer hun.

- I fald moren får det frygteligt dårligt efter fødslen, bliver ked af det, ikke kan holde ud at være i kontakt med barnet, og faren måske heller ikke kan, bliver barnet skrækslagent. Så får det et angstniveau, vi næsten ikke kan forestille os. Så skal det på den måde klare alle sine sansninger selv, og det kan det ikke, og så lukker barnet af, forklarer hun.

Og sker det, kan skaden være stor og uoprettelig, hvis ikke der sættes ind. Det kan eksempelvis gøre det svært for barnet at udvikle sine sociale færdigheder, og i voksenlivet kan det eksempelvis risikere at et udvikle misbrug af alkohol eller stoffer.

- Og skaden kan ske rigtig hurtigt. I løbet af uger, siger hun alvorligt.

Intet alternativ

Ifølge Lone Mynster er der ikke et egentligt alternativ til Mødrerådgivningen andet end, at kommunes sundhedsplejersker kan sende unge forældre med tegn på efterfødselsreaktioner til egen læge, der så kan henvise den pågældende til en psykolog.

Problemet er bare, at der ofte er egenbetaling, og mange af de udfordrede, unge mødre har sjældent penge til det, hvorfor de ofte vælger det fra.

- Der er bare ikke andre end os til den her helt sårbare gruppe, siger hun og konkluderer, at dermed risikerer de allermest sårbare unge forældre at falde igennem nettet. Og i sidste ende går det ud over børnene.

Mødrerådgivningen på sparelisten: Nyfødte risikerer at betale regningen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce