Mindre snak, mere fællesskab: Josefine Ottesen åbner forsamlingshus med plads til det meste

Forfatteren Josefine Ottesen har købt huset Lundevej 2 midt i Svendborg. Her vil hun lave kultur- og forsamlingshus. Håndværkere fra Totalentreprenør Fyn Aps knokler på livet løs for at få huset færdig til åbning 1. april. Foto: Katrine Becher Damkjær

Mindre snak, mere fællesskab: Josefine Ottesen åbner forsamlingshus med plads til det meste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lundevej 2 i Svendborg, hvor Frelsens Hær tidligere havde lokaler, bliver forsamlingshus til foråret. Det er forfatter Josefine Ottesen, som har købt huset, og hun har en klar ide om, hvad Svendborg Forsamlingshus skal være, og hvad det ikke skal være.

Svendborg: I døren til Lundevej 2 hænger en gammel kontrolrapport af køkkenet. Ingen anmærkninger. Var myndighederne kommet forbi i dag havde smileyens mundvige nok ikke peget samme vej. I huset, som Frelsens Hær forlod i sommer, er her nu et syndigt byggerod, og luften er fuld af håndværkerstøv.

Forfatter Josefine Ottesen har set mulighederne i huset og købt det. Og mens hun viser rundt og udlægger sit indre øjes plantegning er håndværkerne ved at bryde husets indre ned, så et forsamlingshus kan opstå og stå klar allerede til april.

- Den her væg skal ned, og så bliver der køkken her med grovkøkken der. Den væg skal også ned, og så kan vi have et lille pedelrum her. Her skal være toilet, og ovenpå bliver der kontor, siger hun og peger rundt.

Det nye forsamlingshus med den centrale beliggenhed i Svendborg by kommer kort og godt til at hedde Svendborg Forsamlingshus. Og her er målet at skabe rammerne for fællesskab og samvær.

- Et sted, hvor alle synes, de kan være sammen med hinanden. Det skal være et hjerteligt hus, siger Josefine Ottesen fra det, der skal blive til kontor.

- Det er det, jeg gerne vil skabe rammerne for.

Svendborg Forsamlingshus
Josefine Ottesen købte huset på Lundevej 2 for 2,2 millioner kroner, efter Frelsens Hær flyttede ud.Huset kom til salg i september, og forfatteren overtog det midt i december.

Hun regner med at bruge tre millioner, før forsamlingshuset er klar.

Planen er at åbne 1. april.

Carlos' Kitschen har lejet sig ind i køkkenet i forsamlingshuset, men bliver samtidig boende i Møllergade.
Huset på Lundevej blev ledigt, da Frelsens Hær flyttede ud i sommeren 2017. Foto: Katrine Becher Damkjær
Huset på Lundevej blev ledigt, da Frelsens Hær flyttede ud i sommeren 2017. Foto: Katrine Becher Damkjær

Carlos' Kitschen forpagter

I huset er både stue, førstesal og kælder med køkken, som Carlos' Kitschen forpagter, en kontorplads til leje, en lille gårdhave og den store fællessal, hvor håndværkerne er ved at rive en scene fra hinanden.

Indholdet og arrangementerne bliver op til andre at skabe. Men Josefine Ottesen har allerede hørt fra flere, som har gode ideer, og hun nævner i flæng arrangementer som syværksted, folkekøkken, konfirmationer, bryllupper og Balkan-festival som forslag, hun har fået.

- Søren Carlos har jo set muligheden, og der er flere andre dygtige mennesker, som har vist interesse. Jeg oplever, at folk allerede henvender sig for at høre, om de kan komme ind og lave noget, og det er nogle rigtig spændende ting, de kommer med, siger hun om dem, der skal gøre Svendborg Forsamlingshus levende.

- Det ville også være skønt, hvis vi gamle hængerøve kunne være med til at skabe nogle rammer, som kunne skabe muligheder for de hårdt ophængte børnefamilier. Jeg håber, at vi, når vi er i gang, har et hus fyldt med folk i alle aldre.

Josefine Ottesens visionen er klar for Svendborg Forsamlingshus. Foto: Katrine Becher Damkjær
Josefine Ottesens visionen er klar for Svendborg Forsamlingshus. Foto: Katrine Becher Damkjær

Investering for tre millioner kroner

For hus og ombygning regner forfatteren i alt med at skulle af med omkring tre millioner kroner. Og hun er ikke bange for at kalde Svendborg Forsamlingshus for en investering. Ikke den bedste investering, men den rigtige for hende.

- Jeg har et overskud fra mine bøger, og det giver ret meget mening, at det overskud bliver givet tilbage i form af rammer for yderligere kulturelle aktiviteter. Jeg vil gerne afprøve, om der kan være et fornuftigt afkast i at investere i kultur og fællesskab. Det er ikke ren altruisme, men det her er meget sjovere for mig end for eksempel at investere i udlejningsejendom, som måske ville give bedre afkast, siger Josefine Ottesen.

Indtjeningen bliver primært leje af lokalerne med eller uden køkken, en lejlighed på første sal, som allerede er udlejet og leje af kontor, forklarer hun. Men det, der især optager hende, er det hul, som fælleshusets aktiviteter kan udfylde i Svendborgs aktivitetspalette.

- Folk er jo kommet op til mig og sagt, at det er lige, hvad vi mangler i byen. Og jeg tror, der er en enorm længsel efter fællesskaber, hvor man ikke skal præstere noget eller vinde noget, men bare være sammen med andre mennesker, siger hun.

Som Josefine Ottesen forklarer, hvad hun gerne vil have Svendborg Forsamlingshus til at være, bliver det samtidig tydeligt, at projektet i høj grad også defineres af, hvad det ikke skal være.

- Det bliver ikke en varmestue eller cafe. Jeg er ikke imod cafeer, og jeg er glad for dem, vi har, men her er ideen, at man er sammen om noget. Og folk vil også vide, at når der er folkekøkken, sidder man ved et langt bord og spiser det samme. Og lur mig, om ikke der bryder lidt fællessang ud, siger Josefine Ottesen.

Og selv om indholdet skabes af alle med gode ideer, er det ikke sikkert, at hvad som helst kan finde sted i forsamlingshuset.

- Jeg kunne godt have lidt betænkelighed ved politiske organisationer. Jeg udelukker ikke noget, men ideen er ikke, at man bare skal snakke. Man skal lave noget med hinanden. Vi snakker for meget i forvejen. Det er heller ikke kommunalt, så vi har ingen forpligtelser der, og derfor er det ikke nødvendigvis demokratisk. Her bliver det ikke nødvendigvis dem, der kan snakke mest og holde ud længst, der får mulighed, siger hun.

- Hvis jeg synes, noget er en god ide, så kan vi prøve det af. Og hvis jeg ikke synes, det er en god ide, så bliver det ikke. Sådan må det nok køre de første år. Vi starter husets historie nu, og fortællingen om huset er også det, der afgør, om det lykkes. Og det, man lukker ind, er også med til at skabe den fortælling.

Lige nu er grovkøkkenet lovligt groft, men 1. april skulle det være klar. Foto: Katrine Becher Damkjær
Lige nu er grovkøkkenet lovligt groft, men 1. april skulle det være klar. Foto: Katrine Becher Damkjær

Kan forære huset til en fond

Når fortællingen er skabt, og huset er blevet det, det skal være, kunne Josefine Ottesen godt forestille sig at overgive huset til en fond, fortæller hun. Og hun har stor tro på fremtiden for forsamlingshuset, selv om flere landområders forsamlingshuse trues af lukning og selv om andre i Svendborg by har måttet dreje nøglen. Forarbejdet er nemlig gjort, og det samme er vigtige erfaringer.

- Jeg har haft en regnskabsmand på og overvejet det grundigt, før jeg købte. Jeg har haft virksomhed i mange år, og jeg har prøvet at lave investeringer, hvor jeg har smidt mange penge i et stort hul.

Og denne gang tror hun også, at hun har fundet et hul - men i markedet.

- Jeg tror, vi mangler et forsamlingshus af denne her størrelse, hvor vi kan være sammen med hinanden om forskellige ting. Der har gennem de sidste 40 år været meget fokus på individet, og jeg tror, vi har brug for mere fællesskab. Vores selv er jo ikke noget, vi selv skaber. Det gør vi i samspil med andre. Stedet bliver måske ikke så strømlinet, som meget andet, men det bliver hyggeligt, lover hun.

For at få så fleksibelt et rum som muligt, må scenen i fællessalen væk. Foto: Katrine Becher Damkjær
For at få så fleksibelt et rum som muligt, må scenen i fællessalen væk. Foto: Katrine Becher Damkjær

Mindre snak, mere fællesskab: Josefine Ottesen åbner forsamlingshus med plads til det meste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce