Svendborg: Leif Larsen Marine er tirsdag af Østre Landsret dømt til at betale Skat fem millioner kroner for manglende momsindbetalinger i årene 2006 til 2010.

Sagen har været længe undervejs, men nu er der med dommen sat et punktum, og Leif Larsen ser frem til at få miseren lagt bag sig.

- Vi var jo rigtig mange, der dumpede i fælden den gang, hvor kunderne kunne spare den danske moms ved at hente deres varer syd for grænsen.

- Nu er vi dømt til at efterbetale de penge, som kunderne sparede, og det føles lidt uretfærdigt, siger han.

De fem millioner kan måske blive reduceret til et lavere beløb, og det håber Leif Larsen vil blive resultatet af en forhandling, som han nu indleder med Skat.

- Skat har været til at tale med i nogle af de andre sager. Min kollega Gnisten Marine, som var en af de første, der blev dømt, fik for eksempel en dom på 8,9 millioner kroner, som efterfølgende blev forhandlet ned til kun én million kroner. Om vi kan opnå noget lignende, ved jeg ikke, men det håber jeg på.

Som Leif Larsen antyder, var der mange, der i midten af 1990'erne fandt et hul i loven. Trafikken over grænsen var konstant i flere år, hvor danskerne udnyttede momsfidusen og handlede både, campingvogne, hårde hvidevarer og andre dyrere varer via kontakter i Flensborg, hvormed den danske stat gik glip af milliarder i moms.

Leif Larsen fakturerede det tyske firma Kaj Larsen Bootshandel for de både, han havde stående på den tyske side af grænsen. Og kunderne hentede dem selv.

Da de danske myndigheder efter ti år med liv og glade dage ved grænsen i 2006 skred ind med stramninger af reglerne, stoppede det kun delvist. Leif Larsen siger, at han selv først blev klar over de nye regler fire år senere.

- Man sidder jo ikke hver mandag morgen og tjekker Skatteministeriets hjemmeside for, om der er kommet nye regler, siger han.

Da sagens alvor endelig gik op for ham, stoppede han proceduren med det samme og ventede så bare på en stævning fra Skat.

Den kom i 2011 med et krav på 6,5 millioner kroner svarende til den moms, staten var gået glip af.

Landskatteretten, nedsatte beløbet til 2,8 millioner kroner, men Skat ankede. Byretten gav i 2014 Skat medhold, men nedsatte dog beløbet til 5,8 millioner kroner. Så var det Leif Larsens tur til at anke, men Landsretten stadfæstede i dag byretsdommen.

Med et tillæg på 100.000 kroner til betaling af sagsomkostninger.

- Nu håber vi på at komme ned på et beløb, vi kan overse, så vi kan komme videre.

Det er dog ikke sådan, at firmaet ikke kan betale uden at komme i vanskeligheder.

- Vi skal nok klare betalingen. Det vil tage os et år at tjene pengene, så det går nok, siger Leif Larsen.

Han forventer, at forhandlingerne med Skat kan afsluttes indenfor en måneds tid.

Af Gitte Gedde

gige@faa.dk

  • Gedde_Gitte_(2015)_035

    Af:

    Allround journalist med særligt fokus på krimi og erhverv