Med to nye pengedonationer vil forsorgsmuseet give socialt udsatte ny start på livet

Jeppe Wichmann Rasmussen (i midten) er museumsinspektør på forsorgsmuseet, og det er ham der står i spidsen for projektet, hvor socialt udsatte skal have en rolle i histroieformidlingen. Arkivfoto: Bjarni Hjartarsson

Med to nye pengedonationer vil forsorgsmuseet give socialt udsatte ny start på livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Socialt udsatte skal formidle historie på Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg og ad den vej finde vej til et bedre liv. Det er planen for et toårigt projekt, som museet sætter i gang til efteråret. Og med to pengedonationer på i alt 1,6 millioner kroner, som man modtog for tre uger siden, er projektet sikret den nødvendige økonomiske opbakning.

Svendborg: Går man på politimuseet kan man møde tidligere politibetjente, der formidler politihistorie. På Langelandsfortet inddrager man tidligere frømænd i formidlingen. Så hvorfor ikke alliere sig med socialt udsatte som formidlere på Danmarks Forsorgsmuseum?

Ideen er ikke skribentens egen, og faktisk er man på forsorgsmuseet kommet så langt med dén ide, at man har søgt midler til at føre den ud i livet. Og fået dem.

For cirka tre uger siden modtog museet pengedonationer fra Veluxfonden og TrygFonden, hvor man gav lovning på henholdsvis 1,1 millioner kroner og 500.000 kroner til det toårige projekt "Fra udsat til værdsat", der efter planen bliver skudt i gang til oktober.

- De socialt udsatte, både tidligere og nuværende udsatte, kan give et autentisk og følelsesmæssigt perspektiv til vores fortælling, siger Jeppe Wichmann Rasmussen, der er museumsinspektør på forsorgsmuseet.

Han forklarer, at ikke alene kan de socialt udsatte give et andet perspektiv, når de formidler historien, de skulle også gerne selv få noget ud af at føle sig værdsatte.

- Vi vil løfte museets formidling samtidig med at vi løfter de her mennesker tættere på arbejdsmarkedet og til et bedre liv i kraft af, at de indgår i konstruktive fællesskaber, hvor de oplever, at deres erfaringer som udsatte har en værdi, der kan bruges, forklarer han og fortsætter:

- Vi har en forventning om, at det at være en del af sådan et projekt og føle sig værdsat, kan løfte dem til at få et bedre liv, siger Jeppe Wichmann Rasmussen.

Jeg er stensikker på, det er noget, alle får gavn af; både de socialt udsatte og museet. Og ikke mindst museets gæster.
Jeppe Wichmann Rasmussen, museumsinspektør

Samfundsansvar

Projektet, som nu har fundet støtte af både Velux- og TrygFonden, bliver skudt i gang til oktober, men allerede nu har museet erfaringer at trække på fra mindre projekter og samarbejder med blandt andre Forsorgscenter Sydfyn.

Hånd i hånd med projektet er da også et mål om at kunne udbrede denne form for inddragelse af socialt udsatte ved at lave en strategi for, hvordan man kan bruge metoden andre steder.

Og på spørgsmålet om, hvorfor museet nu skal løfte denne opgave, er svaret fra Jeppe Wichmann Rasmussen klart:

- Det er en samfundsopgave, konstaterer han.

- Når vi har muligheden for det og en fremgangsmåde, som vi har en fornemmelse af virker, og vi samtidig kan gøre noget for museet og de udsatte, så synes jeg nærmest, det er vores pligt, siger han og forklarer at forsorgsmuseet samarbejder med både socialafdelingen i Svendborg Kommune og ikke mindst hjemløseorganisationen SAND.

Oktoberstart

Projektet er toårigt men opdelt, så første hold på 6-8 socialt udsatte starter i oktober og andet hold, der er cirka dobbelt så stort, starter året efter.

Helt konkret skal de socialt udsatte, der medvirker i projektet blandt andet lære at formidle museets historier, foruden de skal lære at formidle deres egn historie.

Og Jeppe Wichmann Rasmussen er ikke i tvivl om, at det batter, når et museum kaster sig ind i sådan et projekt.

- Jeg er stensikker på, det er noget, alle får gavn af; både de socialt udsatte og museet. Og ikke mindst museets gæster, slutter han.

Med to nye pengedonationer vil forsorgsmuseet give socialt udsatte ny start på livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce