OVERDOSIS: Lilian Hoffmann ser kun få lyspunkter - 15 år efter datterens narkodød
TVED: Nej, Lilian Hoff-mann er ikke kommet sig over Martinas død for 15 år siden.

- Der er en plads hjemme hos os, der altid vil være tom, siger hun.

Datteren døde for 15 år siden af en overdosis heroin, kun 16 år gammel efter en ganske kortvarig flirt med de livsfarlige stoffer. Siden har Lilians dagsorden været helliget protesten, nødskriget og advarslerne til de unge.

Men trods 600-700 foredrag sammen med manden Dieter og 70.000 solgte eksemplarer af bogen "Martina" kan hun i dag godt få fornemmelsen af, at indsatsen kun har nyttet ganske lidt.

- Jeg ved, at vi har fået enkelte ud af misbruget. Mennesker, som i dag lever et fornuftigt liv, og som i dag ikke forstår, at de engang turde tage stoffer, siger Lilian Hoffmann.

Men ellers genkender hun stadig narkoman-ansigter fra Martinas kortvarige omgangskreds i dagene op til 14. maj 1991, hvor en dødelig injektion i den kønne Svendborg-piges hals for altid vendte op og navnlig ned på familiens Hoffmanns tilværelse.

- Jeg kan ikke lade være med at spørge mig selv, om de mennesker, Martina kendte i narkomiljøet, bare får lov at sumpe omkring. Hvordan er deres hverdag? Mange af dem har ikke noget godt liv, kan jeg se.

Hun har naturligvis også registreret, at mange helt unge omgås de nye narkotiske stoffer uden respekt.

- Det gør mig ondt, når jeg på indkøbstur til Føtex ser ganske unge piger gå ind i Fyns Amts Behandlingscenter. Men de unge er vist ligeglade med advarsler. De betragter altid forældre som tossede og tror stadig, at der ikke sker noget, bare de nøjes med at bruge stoffer i weekenden, siger Lilian Hoffmann.

Et mediemenneske

Martinas død i 1991 skabte voldsom opmærksomhed - ikke kun i Svendborg, men langt ud over kommunegrænsen.

Lilian Hoffmann blev pludselig medie-menneske. Aviser, Tv, radio. Med Martinas død var der nemlig en maske, der faldt.

Billedet af, at injektionssprøjterne kun florerede i dårligt fungerende hjem, krakelerede.

Og så turde Lilian og Dieter Hoffmann noget, som forældre til narkodøde børn næsten aldrig har overskud til - de stod frem i fuld figur, de anklagede, stillede spørgsmål og stillede krav om, at Martinas død skulle afdækkes ned til mindste detalje. De ville vide besked.

- Jeg kan godt undre mig over, at der ikke rigtig er nogen forældre, der har stået frem siden, siger Lilian.

- De skammer sig. De føler, deres barns død er deres skyld. At de har været dårlige forældre, supplerer Dieter, som ellers gennem årene har overladt ordet til Lilian.

- Det kræver mange kræfter. Man skal være drevet af et eller andet. Vi er drevet af vrede. Det var så uretfærdigt, siger Lilian Hoffmann.

Hun mener stadig, at Martinas død var mord. Ikke en ulykkelig overdosis, men bevidst aflivning af en ung pige, som via kæresten Kim, en garvet narkoman, havde set for meget. En mystisk mørklødet mand optrådte i politiets afhøringsrapporter. Hans rolle blev aldrig afklaret.

Historisk fængselsdom

Kim blev senere idømt fem måneders fængsel for uagtsomt manddrab. En historisk dom, for i næsten et halvt århundrede var det ikke sket, at en narkoman blev dømt for medvirken til en andens død. Med narkotika som våben.

Ikke mindst den - synes Lilian - alt for milde dom fik hende til at skrive bogen "Martina", som netop er genoptrykt af forlaget Aschehoug i en billig paperbackudgave til en halvtredser.

- Jeg tror, der bliver taget mere stof i dag end dengang, Martina døde. Nu er det bare ecstasy, der benyttes. "Læs bogen", siger jeg til de unge, "I skal ikke være den næste Martina".
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Vi magtede ikke at redde hende

Ny tidsregning