Svendborg Kommune skal spare 100 millioner kroner over de kommende tre år. Stigende afdrag på lån er en del af forklaringen.

Svendborg: Lige meget hvem der indtager borgmesterstolen på rådhuset i Svendborg efter valget til november, så venter der en økonomisk hestekur, der skal bringe den kommunale økonomi i balance.

Svendborg Kommune skal i årene 2019, 2020 og 2021 finde besparelser for i alt 100 millioner kroner for at få budgettet i balance og sikre en tilfredsstillende likviditet.

Økonomien

I følge et notat fra Svendborg Kommunes økonomiafdeling er der i perioden 2019-2021 behov for en "massiv budgetforbedring". Ifølge notatet er kommunens likviditet "under voldsomt pres", og det vil allerede i 2019 ligge "betydeligt under det fastlagte måltal".I 2019 mangler der 33 millioner kroner, og i den beregning er der ikke taget højde for, at politikerne i budget 2017 har besluttet, at der i 2019 skal spares for 15 millioner kroner, som endnu ikke er fundet.

Økonomiafdelingen bemærker i notatet, at der ikke er afsat en risikopulje (en reservepulje) eller penge til nye tiltag.

Det er en kombination af øgede udgifter til blandt andet familieområdet, børn og ældre samt en øget afvikling på gæld, der presser økonomien så meget, at kommunens likviditet i 2021 vil være negativ med 31,7 millioner kroner, hvis man ikke gør noget.

Blodigt budget

Socialdemokratiets borgmesterkandidat Bo Hansen betragter det som en "stor og voldsom opgave", der nu venter forude.

- Den kan på mange måder godt ligne situationen fra 2011, hvor man også stod i et blodigt budget, der blandt andet ændrede på nogle strukturforhold, siger Bo Hansen om de voldsomme 2011-besparelser, der blandt andet lukkede to skoler og lagde flere skoler sammen i en spareplan til 75 millioner kroner.

- Vi er i nærheden af det niveau, og det er virkelig alvor, siger Bo Hansen.

Borgmester Lars Erik Hornemann (V) er knap så dyster, når han skal beskrive situationen. Han understreger, at man hele tiden har vidst, at der fra 2019 ville komme et krav om øget afvikling på kommunens gæld, og at det vil presse økonomien.

- Vi skal i gang med en tilpasning til den økonomi, vi har til rådighed, men vi ligger generelt på et højt serviceniveau, og nu skal vi til at klare os for lidt færre penge. Det bliver ikke sjovt, men vi har vidst det hele tiden, siger Lars Erik Hornemann.

Han forklarer, at man er åben overfor alle muligheder, og han ønsker blandt andet en analyse af nogle af de områder, hvor andre kommuner bruger færre penge end Svendborg.

- Vi skal ind og beskrive, hvad det vil betyde for os, hvis vi sænker udgifterne til et gennemsnitsniveau i forhold til andre kommuner, siger Lars Erik Hornemann.

Stor skævhed

Bo Hansen mener blandt andet, at der er behov for at se på forskellene mellem kommunens daginstitutioner, og han nævner forskellen mellem Oure Børnehave og børnehaven i Jægermarken.

- I Oure har de 16 børn og 4,5 pædagog ansat, og i Jægermarken - hvor halvdelen af børnene er tosprogede - har de 2,5 pædagog ansat til 16 børn, og den skævhed kan man ikke fortsætte med. Det er ikke fordi, jeg absolut ønsker at tænke geografi ind som en faktor, men som socialdemokrat er ulighed en vigtig faktor for mig, siger Bo Hansen.

Lars Erik Hornemann understreger, at det er vigtigt for ham at opretholde decentrale servicetilbud, og at man ikke er med til at trække tæppet væk under lokalområderne.

- Men det skal også være sådan, at vi kan stå inde for det økonomisk, og derfor vil det også indgå i de prioriteringer, vi bliver nødt til at træffe, siger Lars Erik Hornemann.

- Vi er nødt til også at se på det strukturelle område, for at få det til at hænge sammen. Vi skal kigge på dagcentre, skoler og daginstitutioner og vurdere, hvor mange matrikelnumre kommunen skal gøre brug af, siger Hornemann.

Venter på tilskud

Det er aftalt, at forhandlingerne om økonomien for 2019-21 indledes med et analysearbejde i foråret 2018, men politikerne i Økonomiudvalget bliver allerede tirsdag orienteret om den øjeblikkelige situation. Her skal de også tage stilling til, om der her og nu skal laves et sparekatalog for at få 2018-budgettet i balance.

Lige nu ser det ud til, at der vil komme til at mangle otte millioner kroner på driftsbudgettet, men det kan ændre sig, når kommunerne i slutningen af august får besked på, hvor mange penge de får fra staten i såkaldt særtilskud og fra en pulje til likviditetstruede kommuner.

Sidste år fik Svendborg Kommune seks millioner kroner i særtilskud, mens man tidligere har fået 14 millioner kroner fra samme pulje.

  • Katrine Becher Damkjær

    Af:

    Jeg er journalist på Jysk Fynske Mediers redaktion i Svendborg, hvor jeg jagter alle former for nyheder. Jeg skriver både til Fyns Amts Avis, Fyens Stiftstidende og Fyens.dk. Er bosat i Svendborg med min familie og uddannet på Danmark Journalisthøjskole i 1994.

Mere om emnet

Se alle
Svendborg sprænger budgetterne: Nu skal der spares

Svendborg sprænger budgetterne: Nu skal der spares

Børn og ældre udfordrer Svendborgs økonomi

Børn og ældre udfordrer Svendborgs økonomi

1
Ny beregning: Svendborg er blandt landets fattigste kommuner

Ny beregning: Svendborg er blandt landets fattigste kommuner