Igen til sommer bliver det muligt at købe mad fra boder eller madvogne på Jessens Mole og Frederiksø. Det sker, når forsøgsordningen fra sidste år, hvor man første gang prøvede gadesalget af, bliver gentaget.

Svendborg: Sultne og tørstige sjæle, der går tur på havnen, behøver ikke vandre langt væk for at få stillet trangen. For igen i år er der lagt op til, at der kan sælges mad direkte fra mobile madboder og vogne på den sydlige del Jessens Mole og på Udrustningskajen på Frederiksø. En ordning, der første gang blev prøvet af sidste år, og som altså gentages i månederne maj til september.

Mobilt gadesalg på Jessens Mole og Frederiksø

Miljø-, Klima- og Trafikudvalget har netop godkendt at gentage et prøveforsøg fra sidste år med mobilt gadesalg på havnen. Forsøget gælder fra 1. maj til slut september, hvor man kan leje sig ind og stille mobile boder eller vogne op på den sydlige del af Jessens Mole og på Udrustningskajen på Frederiksø. Herfra kan man sælge sine varer alle dage fra klokken 10 til 22.Taksten for stadepladser på Jessens Mole og Frederiksø fastsættes til 986 kr. pr. måned, svarende til taksten for pølsevogne og mobilt gadesalg. 

Taksten for enkeltstående arrangementer fastsættes til 163 kr. pr. dag, svarende til taksten for stadepladser på Torvet og Ramsherred.

Målet med forsøget er at give mere liv til Svendborg Havn, hvilket vil blive evalueret ved forsøgets afslutning.

Det er politikerne Miljø-, Klima-, og Trafikudvalget, som har godkendt forsøgsordningen, der skal være med til at skabe mere liv på havnen.

Sidste år var det dog småt med antallet af boder (fire i alt), hvorfor man prøver igen i år med håbet om, at flere vil byde sig til, ligesom man udvider perioden fra tre til fem måneder, da det giver et bedre grundlag for at kunne evaluere på, om det mobile gadesalg giver mere liv på havnen. Det forklarer Klaus Johannesen fra kommunens afdeling for Kultur og Fritid.

- Vi nåede ikke rigtigt at komme i gang med det sidste år, og det er derfor, vi mente, at det skulle have en chance til, men at det denne gang skal være hele sommeren og indtil september, siger han og fortæller, at administrationen i højere grad vil gøre opmærksom på mulighederne for at leje sig ind på havnen.

- Vi vil annoncere det i aviserne og skrive om det på vores facebookside, så der forhåbentligt vil være flere, som melder sig.

Kun el og ingen vand

Der er blevet justeret lidt i den mobile gadesalgsordning i forhold til sidste år. For eksempel vil kommunen kun levere el og ikke vand til lejerne, forklarer Klaus Johannesen.

- Vi har prøvet at forenkle det lidt for os selv. Sidste år gav vi mulighed for, at der kunne tilsluttes vand, men det er for dyrt og besværligt, fortæller han.

Sidste år blev der desuden bygget regulære træboder på Jessens Mole, som der blev solgt fra. Det bliver der umiddelbart ikke i denne omgang, fortæller Klaus Johannesen.

- Det er ikke baseret på, at vi skal have faste skure. Det er mere de helt midlertidige og mobile salgssteder, vi går efter at få i år.

Unfair

Det er ikke alle, der er lige begejstrede over udsigten til det mobile gadesalg på havnen. Forud for beslutningen har Svendborg Beværterforening fortalt kommunen, at den synes, det er en dårlig idé.

Det er unfair for de beværtninger, som ligger her året rundt og betaler skat og moms i Svendborg, påpeger foreningens formand, Claus Kabell Hjørnager.

- Nu kommer der nogen udefra og har boder i juni, juli og august. De er med til at skumme fløden og tage af det, vi andre skal leve af også i januar og februar, siger han.

- En anden begrundelse er de betingelser, som vi lever under med arbejdstilsyn og levnedsmiddelkontrol. Bliver de også håndhævet i de mobile madboder? Det har jeg fortalt kommunen, fortæller Claus Kabell Hjørnager.

Udvalgsformand i Miljø-, Klima- og Trafikudvalget, Birger Jensen (V), forstår beværterforeningens bekymring, men mener nu alligvel ikke, det vil koste dem kunder, at der kan købes mad og drikke på havnen.

- Langt hen ad vejen er jeg enig med dem, men jeg tror bare ikke, at det her er kunder, som går fra byens andre steder. Jeg tror, det giver byen en ekstra omsætning, siger han.

- Jeg tror for eksempel heller ikke på, at en person, der køber en pølse i pølsevognen, er en kunde, som går tabt for en af frokostrestauranterne, tilføjer han.

  • Katrine Becher Damkjær

    Af:

    Jeg er lokaljournalist på Fyns Amts Avis' Svendborg-redaktion, hvor jeg beskæftiger mig med alle områder af lokalstoffet. Jeg er uddannet fra Roskilde Universitet, hvor jeg har en Cand.Comm med speciale i Journalistik. Jeg har været ansat på Fyns Amts Avis siden 2011 og har en fortid som praktikant på Fyens Stiftstidende, hvor jeg var på Nordfyns lokalredaktion og sportsredaktionen.