Lokalpolitiker brød loven: Hængte formodet tyv ud på Facebook og i butiksvindue

Morten S. Petersen vil fjerne ulovligt billede fra sit solcenter. Foto: Katrine Becher Damkjær

Lokalpolitiker brød loven: Hængte formodet tyv ud på Facebook og i butiksvindue

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byrådspolitiker Morten S. Petersen (løsgænger) har siden december haft et overvågningsbillede af en formodet tyv hængende i vinduet i sit solcenter. Det er ulovligt, og politikeren vil nu fjerne billedet, selvom han mener, at reglerne er "bindegale".

Svendborg: Byrådspolitiker Morten S. Petersen (løsgænger) har forbrudt sig mod loven, fordi han siden december har haft et billede af en formodet indbrudstyv hængende i vinduet i sit solcenter på Vestergade i Svendborg. Billedet er fra solcentrets overvågningskamera, og før det endte i vinduet, havde politikeren haft billedet delt på sin private Facebook-profil under teksten: "Nogen der kender denne tyv? Har stjålet fra mit solcenter!". Men han fjernede det, fordi bekendte gjorde ham opmærksom på, at det kunne være strafbart at dele billedet.

- Nogen sagde, at du risikerer, at Fyns Amts Avis ringer og siger, at det må du ikke. Så jeg satte det i mit vindue i stedet, siger Morten S. Petersen, da avisen taler med ham onsdag formiddag.

Men om det offentliggøres på Facebook eller på anden vis er ifølge jura-professor og ekspert i persondataret fra SDU Sten Schaumburg-Müller underordnet.

- De her overvågningsbilleder må man give til politiet. Medmindre man har samtykke, og det har man typisk ikke i den slags sager, så må man ikke videregive dem hverken på Facebook eller i butikken, siger han og tilføjer, at lovovertrædelsen straffes med en bøde.

Sten Schaumburg-Müller forklarer, at loven er til for at beskytte borgerne.

- Det er grundlæggende personbeskyttelse. Altså at man ikke skal beskylde folk for alt muligt. Lige pludselig kan man florere på nettet, og så er man vist også pædofil eller tyv eller noget andet. Det bliver vi nødt til at have lidt styr på, for ellers kan det gå fuldstændig grassat, siger han.

Forarget over lovgivning

Ifølge Morten S. Petersen stjal personen på billedet et tæppe og nogle bøger fra solcentret. Han anmeldte tyveriet, men har ikke hørt noget fra politiet siden.

- Jeg er ked af at sige det, men de har ikke så travlt med at tage sig af den slags småting, siger han.

Efter at være blevet gjort opmærksom på, at han også overtræder loven ved at have billedet hængende i vinduet, vil politikeren nu fjerne billedet fra solcentret, men han er vred over, at loven er, som den er.

- Jeg er dybt forarget over, at vi har et samfund, hvor forbrydere skal passes på. Jeg overvejede på et tidspunkt at lægge billedet på Facebook igen for at genere alle folk og så sige, at så tager jeg sgu den ballade, hvis den kommer, siger han.

- Hvis jeg pludselig bliver den kriminelle ved, at én har begået en kriminel handling, så er det bindegalt, og det vil jeg ikke finde mig i, men jeg vil respektere, at sådan ser det ud lige nu. Den lovgivning er fuldstændig galimatias, siger Morten S. Petersen.

Fortryder ikke

Det er ikke mere end et par uger siden, at butikskæden Humac, der sælger Apple-produkter, kom i vælten for at offentliggøre overvågningsbilleder af formodede tyve i deres forretninger, selvom virksomheden var klar over, at den brød loven. Morten S. Petersen fortæller, at han ikke var klar over, at det var strafbart.

Fortyder du, at du offentliggjorde billedet?

- Nej, overhovedet ikke, siger Morten S. Petersen.

- Nu er jeg ikke en virksomhed som Apple (Humac red.), som formentlig er ligeglade med, om de skal betale. Det var derfor, jeg tog det ned. For jeg synes ikke, at min virksomhed har plads til at betale (en bøde, red.).

Mener du, at du har ret til at vise billederne?

- Som udgangspunkt ved jeg nu, at jeg ikke har ret til det. Men når det er konstateret, mener jeg, det er forkert, at jeg ikke har retten.

Så du føler dig ikke hævet over loven?

- Nej. Vores demokrati skal fungere, og det gør det bedst, hvis reglerne overholdes. Uanset om de i min optik er åndssvage eller ej.

Morten S. Petersen vil nu bede folketingspolitikerne om at se på lovgivningen.

- Jeg vil skrive læserbrev på læserbrev på læserbrev. Og så vil jeg tage kontakt til Folketingets partier og spørge, om det virkelig kan være rigtigt, at jeg er den kriminelle, siger han.

Lokalpolitiker brød loven: Hængte formodet tyv ud på Facebook og i butiksvindue

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce