Livet i underdanmark: Museum får 2,3 millioner til ny udstilling

Hermann er den ældste af de syv fattige børn, som bliver omdrejningspunkt for udstillingen ?Syv Fattige Børn.? Hermann er 15 år på billedet her fra 1879, hvor han er anbragt på opdragelsesanstalten Landerupgård. Han blev indlagt 30 gange på Svendborg Fattiggård i løbet af sit liv og døde på Fattiggården i 1957, 93 år gammel. Foto: Kolding Stadsarkiv

Livet i underdanmark: Museum får 2,3 millioner til ny udstilling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmarks Forsorgsmuseum har fået kæmpe donation til udstilling, der går helt tæt på syv søskende og deres liv i underdanmark.

Svendborg: Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg har fået 2,3 millioner kroner og kan med donationen realisere en drøm om at vise en udstilling, der går helt tæt på syv fattige børn.

Udstillingen tager udgangspunkt i en virkelig søskendeflok på syv børn af en alkoholiseret krigsveteran fra krigen i 1864 og dennes kone, og den formidler 100 års historie om det, der betegnes som underdanmark.

Når udstillingen åbner på forsorgsmuseet i juni 2020, vil gæsterne kunne følge de syv søskende gennem barndom, ungdom, voksenliv og for nogle af de syv også alderdom.

Det er museumsinspektør Jeppe Wichmann Rasmussen, der for et år siden kom på sporet af den ældste af de syv søskende, Hermann, og som har forsøgt at rejse penge til at kunne fortælle historien om alle syv søskende.

- Jeg holdt et foredrag på museet om Hermann og hans søskende og kunne se, at folk blev meget grebet af det, og så begyndte ideen om en udstilling af spire, og vi besluttede at gå all in og forsøge at få fat i en stor pose penge til en stor udstilling, fortæller Jeppe Wichmann Rasmussen.

To mønsterbrydere

Han arbejder sammen med Martin Friis Hansen om udstillingen, og de har indtil videre fundet ud af, at flere af de syv børn har været tvangsanbragt på børnehjem og som voksne på arbejdsanstalter. De har levet et liv med fængslinger, tiggeri, alkoholmisbrug, udvandringer til USA, prostitution, flugt, mysterier, kærlighed, forliste ægteskaber og drømmen om et bedre liv.

- Men to af de syv søskende er også mønsterbrydere, som mod alle odds klarer sig igennem det hele og lever fredelige arbejds- og familieliv, fortæller museumsinspektøren.

Jeppe Wichmann Rasmussen og Martin Friis Hansen går nu i gang med yderligere research og indsamling af genstande og billeder, inden de sammen med udstillingsdesignerne Torden & Lynild og det odenseanske filmproduktionsselskab Instafilm begynder at planlægge, hvad det er, folk skal se på museet i Svendborg.

Udstillingen bliver indrettet på fattiggårdens tidligere fnatloft og husvildeafdeling, der ikke har været tilgængeligt for publikum i mange år. Projektets styrke er det greb, hvor den store historie kan foldes ud af den lille.

- Den nære fortælling skal skabe et følelsesmæssigt bånd mellem den enkelte museumsgæst og det individ, der fortælles om, og derved også til gæstens egen og vores fælles historie og kulturarv, forklarer Jeppe Wichmann Rasmussen.

Udstillingen "Syv Fattige Børn" er støttet med en million kroner fra Aage- og Johanne Louis-Hansens Fond, 750.000 kroner fra Augustinus Fonden, 250.000 kroner fra Knud Højgaards Fond og 300.000 kroner fra Region Syddanmarks Kulturpulje.

Livet i underdanmark: Museum får 2,3 millioner til ny udstilling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce