Lejlighedsrenoveringer til en halv milliard skudt i gang

Beboerne i området må vænne sig til synet af byggeplads, mens deres lejligheder får et ansigtsløft. Foto: Katrine Becher Damkjær

Lejlighedsrenoveringer til en halv milliard skudt i gang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tirsdag eftermiddag var beboerne på Toftemarken, Jægermarken, Klintemarken og Frilandsvej i det vestlige Svendborg samlet til første spadestik. Frem til 2020 skal BSB Svendborgs lejligheder i området renoveres for en halv milliard kroner, og de første beboere er allerede flyttet ud, så håndværkerne kan gå i gang.

Svendborg: - Tjek tjek. Tjek tjek.

Mens talerstolens mikrofon gøres klar, stimler folk sammen foran det store tagskelet til, hvad der skal blive områdets nye forsamlingshus. Små grupper af beboere fra Jægermarken, Toftemarken, Klintemarken og Frilandsvej dannes foran en stilladsindhyllet boligblok for at høre talerne. Om lidt går det officielle startskud på den enorme renovering af BSB's lejligheder i området og opførelsen af et nyt forsamlingshus, når borgmester Lars Erik Hornemann stikker spaden i jorden. I virkeligheden er projektet allerede godt i gang. Store forberedelser er gjort, siden beboerne i 2015 sagde ja til en kæmperenovering til en halv milliard kroner, og de hårde hatte har allerede fået fingrene i de første opgange.

I skyggen ef en af byggecontainerne, med udsigt til talerstolen, står Annie Berentsen på 70 år sammen med en håndfuld andre beboere. Hun har boet i Jægermarken i 18 år, og hun glæder sig til projektet er overstået med alt hvad det kræver af midlertidig genhusning og byggeståhaj.

- Jeg er ikke så god til store forandringer. Men jeg må jo finde mig i det. Det skal være skidt, før det kan blive godt, og det må vi jo se, om det bliver. Men det regner vi da med, siger hun med et smil.

Det nye fælleshus er umiddelbart lidt nemmere for hende at glæde sig over. Der skal nemlig ingen genhusning til, og den nye bygning vil gøre det nemmere for folk i de forskellige boligområder at mødes, fortæller Annie Berentsen.

- Lige nu har vi noget fællesrum i kælderen af bygningerne, men med det nye bliver vi måske mere samlede, og jeg tror, det bliver godt at få noget nyt og flot at mødes i, siger hun og ser på de andre i gruppen.

Fælleshuset står efter planen allerede klar til foråret, før Annie Berentsen skal flytte midlertidigt ud, så hendes lejlighed kan få nyt køkken og bad. Så vidt hun ved, skal hun nemlig først genhuses i 2019.

- Men det har de jo styr på, siger hun.

Ved siden af Annie Berentsen, bagest i mængden, står manden, der om nogen har styr på genhusningen. Brian Andersen står som ejendomsmester for at orkestrere den del af planen, og for at få det hele til at forløbe så smertefrit som muligt.

- Vi er lidt foran planen. Og det er vi, så folk ikke skal ud sidste øjeblik. Det er jo mennekser, vi har med at gøre, og vi sørger selvfølgelig for at snakke med beboerne for at finde det rigtige sted til dem, mens renoveringen står på, siger han.

Brian Andersen har ikke mange korte arbejdsdage for tiden, fortæller han, for det er et stort puslespil, han er i gang med at lægge. I går tog håndværkerne over i opgang 39, og i morgen rykker beboerne ud af nummer 35. Lidt foran planen og så skånsomt som muligt.

- Jeg har været ejendomsmester her i 13 år, og jeg tror, det hjælper, at folk kender mig, så de er trygge ved det, der foregår. Det er en stor omgang, men det skal nok gå fint, forsikrer han.

Oppe foran er talerne overstået og formaliteterne klaret. Projektet er officielt i gang, og arbejdet kan fortsætte. Tilbage er fire års gennemrenovering og fremtidssikring af de røde boligblokke. Og efter en lille bid mad og hilsen på projektleder, beboerforeningsformand og borgmester, kan de lokale bevæge sig hjem. Nogle samme vej som de sidste 18 år, andre til en midlertidig adresse i nærheden og alle mod en fremtid med fælleshus og opgraderede lejligheder.

Renovering
I 2015 godkendte Landsbyggefonden en helhedsplan til en halv milliard kroner for området, og det samme gjorde beboerne. Boligselskabet BSB Svendborg står bag projektet som ejer, og Domea er tilknyttet som administrationsselskab og som dem, der står bag renoveringsprojektet.

Lejlighederne skal fremtidssikres, så det bliver muligt at leje dem ud fremover. De skal også gøres mere attraktive for børnefamilier og mere handicapvenlige.

Det nye 333 kvadratmeter store fælleshus forventes at stå færdigt i apil eller maj 2018.

Hele renoveringen forventes afsluttet i 2020.
Mange var mødt frem til første spadestik. Foto: Katrine Becher Damkjær
Mange var mødt frem til første spadestik. Foto: Katrine Becher Damkjær
Snart får beboerne et nyt, stort fælleshus at mødes i. Foto: Katrine Becher Damkjær
Snart får beboerne et nyt, stort fælleshus at mødes i. Foto: Katrine Becher Damkjær
Foto: Katrine Becher Damkjær
Foto: Katrine Becher Damkjær
Foto: Katrine Becher Damkjær
Foto: Katrine Becher Damkjær

Lejlighedsrenoveringer til en halv milliard skudt i gang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce