Landsstævnet tager form: Vil lave spektakulær opvisning på vandet

Her skal der danses til vands, når landsstævnet kommer til Svendborg i 2021. Foto: Katrine Becher Damkjær

Landsstævnet tager form: Vil lave spektakulær opvisning på vandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landsstævnet i 2021 i Svendborg begynder at tage form, og der er lavet konkrete planer og tegninger for, hvordan arrangementet skal tage sig ud. Blandt andet arbejdes der med idéen om at lave en spektakulær opvisning på en kæmpe pram ude på vandet.

Svendborg: De mange tusinde deltagere, frivillige og publikummer, der i 2021 kommer for at tage del i DGI Landsstævnet, har givet vis noget særligt i vente.

I værtsbyen Svendborg arbejdes der nemlig på at lægge en kæmpe pram i havnen med plads til 1000 gymnaster, der laver opvisning ude på selve vandet. Og en opvisning af den kaliber er aldrig før set i stævnets lange historie.

- Planen er at skabe en helt spektakulær ramme til gymnastikopvisninger og shows ude på vandet, mens folk kan stå hele vejen rundt om og se på, lyder det fra Søren Thorsager, kultur- og fritidschef i Svendborg Kommune.

Prammen er på størrelse med gulvet i en idrætshal og skal lægges ud i bassinet mellem Frederiksø og Honnørkajen, forklarer han.

- Vi har hele tiden haft et ønske om, at vi skulle have havnen og vandet i spil, og vi ville have idrætten og gymnasterne ud på vandet. Muligheden med prammen opstod, og derfor har vi arbejdet videre med den, fordi vi ville lave noget, som ikke er set før, siger Søren Thorsager og tilføjer, at planen med prammen ikke ligger 100 procent fast, men at den heller ikke blot er på idéstadiet.

- Der er ikke noget store praktiske forhindringer, men der nogle forbehold at tage - både praktiske og økonomiske. Lige nu er vi der, hvor vi ved, hvad der skal til, og vi håber rigtig meget på, at det kan lade sig gøre.

Svendborg vært i 2021
Et bredt flertal i byrådet i Svendborg står i april 2016 bag en ansøgning om værtskabet for DGI's landsstævne i 2021.Byrådet finansierer driftsudgifterne på 25 millioner kroner ved at reservere et kommunalt overskud fra 2015 på 14,8 millioner kroner og frem mod 2021 reservere 10 millioner kroner fra tre puljer (initiativpuljen, markedsføringspulje og anlægsbudgettet).

Det lokale erhvervsliv lover støtte til nye idrætsanlæg på mindst 10-15 millioner kroner. Det er Svendborg Alliancen, der står bag løftet, og den lokale erhvervsmand Erik Skjærbæk lover i et notat egenhændigt at garantere for et beløb på mindst 10 millioner kroner.

Den 18. november 2016 underskriver Svendborg Kommune og DGI en aftale om værtskabet for landsstævnet i 2021.
I Svendborg er man i gang med forberedelserne frem mod landsstævnet i 2021, og meget er på plads, forklarer Søren Thorsager (t.v.), kultur- og fritidschef, der her ses med Lars Erik Hornemann ved det gamle landsstævnestadion - som også kommer i spil i 2021. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
I Svendborg er man i gang med forberedelserne frem mod landsstævnet i 2021, og meget er på plads, forklarer Søren Thorsager (t.v.), kultur- og fritidschef, der her ses med Lars Erik Hornemann ved det gamle landsstævnestadion - som også kommer i spil i 2021. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Fire kraftcentre

Der er endnu over to år til landsstævnets åbning, men allerede nu bliver der arbejdet på højtryk for at få alle de mange praktiske ting for stævnet på plads, så som samarbejdsaftaler, sponsorer, logistik og så videre.

Og det begynder at tage form, forklarer kultur- og fritidschefen.

- Vi er enten fuldstændig med eller pænt foran med de planer, vi har lagt. Det er også det, DGI siger. Det giver os muligheden for at kræse om de forskellige ting og aktiviteter, som skal gøre det til et super godt landsstævne i Svendborg, som vi måske ikke ville have tid til at udvikle ellers. For eksempel det med prammen, siger Søren Thorsager.

Det har allerede været fremme, at det gamle landsstævnestadion fra 1994 bliver rammen for åbnings- og afslutningsceremonierne. Derudover er der på nuværende tidspunkt udarbejdet en færdig skitse for, hvor resten af landsstævnet skal udspille sig.

Der er lagt op til, at stævnet får fire kraftcentre: Svendborg Idrætscenter, Christiansminde, området omkring de frie skoler i Ollerup samt Svendborg by og havn.

Idrætscentret er stævnecentrum og vil huse størstedelen af idrætsaktiviteterne og efterskoleelevernes opvisninger, forklarer Søren Thorsager.

- Det bliver en smeltedigel af idrætter her i idrætscentret. Fodbold, håndbold, tennis og gymnastik kommer til at foregå her både indenfor og udenfor, ligesom det er her, vi bygger et stort beachanlæg. Der bliver virkelig knald på herude, siger han og forklarer, at et større område i Tankefuld, der støder op til idrætscentret, under stævnet bliver omdannet til campingområde med plads til 8000 overnattende.

Det gode liv

Christiansminde bliver base for outdooraktiviteter.

- Det er de idrætter, der vokser rigtig meget i disse år, vi har fokus på der, som standup-paddle-board, terrænløb, crossløb, orienteringsløb, kajak, mountainbike og cykling. Her skal man røre sig og svede ude i naturen, siger Søren Thorsager.

I Ollerup omkring Gymnastikhøjskolen, Den frie Lærerskole og Ollerup Efterskole vil programmet henvende sig lidt mere til det voksne publikum, som både kommer for at røre sig og for det rekreative.

- Her skal vi vise det gode liv på Sydfyn. Det er her, man kan trække sig lidt væk fra alt larmen og hurlumhejet i idrætszonerne. Her vil man kunne sidde stille og roligt og nyde et glas rosé, lytte til jazz og se på tai chi eller yoga, siger han.

- Det er også herude, at vi tænker hele konferenceprogrammet, som også hører til landsstævnet, skal være med talks og workshops om idræt og bevægelse, tilføjer Søren Thorsager, der forklarer, at Verdensholdets opvisninger efter planen bliver lagt i Ollerup Arena.

Fest og foodtrucks

Sidst men ikke mindst er der midtbyen og havnen, som bliver rammen om alt det andet, som også hører sig med et landsstævne.

- Det er herinde, festen foregår. Det er herinde, folk mødes for at opleve landsstævnestemningen og alt det, Svendborg har at tilbyde, som det kulinariske Sydfyn og de mangfoldige kulturtilbud, vi har, siger Søren Thorsager.

Rundt om i byen bliver der lagt gymnastikgulve ud og sat scener op, hvor der vil være opvisninger. På havnen er der planer om at fylde Jessens Mole med madvogne, mens Frederiksø og Rundbuehallerne bliver rammen om diverse festivitas.

Hvis alt går som ventet, vil det være umuligt at undgå oplevelsen af landsstævnet i de dage, det foregår.

- Der vil ikke være en baggård eller stræde eller stykke strøg, hvor der ikke spilles musik eller holdt en fest i festen, siger Søren Thorsager, der har en forhåbning om, at der lørdag aften under landsstævnet vil være op mod 70.000 mennesker inde i byen.

Unikt

Politikerne i byrådet er blevet præsenteret for de foreløbige planer for landsstævnet, og formand i Kultur- og Fritidsudvalget, Lars Erik Hornemann (V), er meget tilfreds med det, han har set.

- Jeg synes, det ser utroligt spændende ud, lyder det.

- Vi havde lagt op til, at vi skulle skabe et landsstævne, der indeholder noget unikt, og det er det med prammen, som gør, at det her landsstævne vil skille sig ud. Det er noget, som folk vil huske, siger Lars Erik Hornemann.

- Og så synes jeg jo, at det er spændende, hvordan vi vil bruge Ollerup og hele historikken omkring de rammer, som jo trækker spor tilbage til det første landsstævne, tilføjer han.

Landsstævnet tager form: Vil lave spektakulær opvisning på vandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce