Ifølge næstformand i PLO-Svendborg, Mireille Lacroix, står lægernes og regionernes uafsluttede overenskomstforhandlinger i vejen for implementeringen af plejecenterlæger. Opbakningen til ordningen er der, forklarer hun.

Som del af en landsdækkende aftale indgået i 2016 mellem Praktiserende Lægers Organisation (PLO), daværende sundhedsminister Sophie Løhde (V), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening skal der til hvert af landets plejecentre tilknyttes en fast læge.

Efter to ansøgningsrunder i Svendborg Kommune er der imidlertid kun tikket 7 ansøgninger ind til kommunens 19 plejecentre, og det er der en forklaring på, fortæller praktiserende læge og næstformand i PLO-Svendborg, Mireille Lacroix.

Hun peger blandt andet på, at regionerne og lægerne endnu ikke har opnået overenskomstaftale frem mod 2020, selvom forhandlingerne skulle være afsluttet for over en måned siden, og det har skabt usikkerhed blandt lægerne i Svendborg, forklarer Mireille Lacroix.

- Der er et loft for, hvor mange ydelser en læge må udføre, og ifølge aftalen om plejecenterlæger indgår stuegang ikke, selvom det er det, kommunen gerne ser lægerne gøre, siger hun og tilføjer:

- Men loftet er nået, hvad angår lægernes nuværende overenskomst, og derfor skal lægerne skære ned på ydelserne til andre patienter, hvis de skal gå stuegang på plejehjemmene.

Opbakningen er der

Mireille Lacroix har foretaget en rundspørge blandt Svendborg-lægerne, og hun forklarer, at lægerne er interesserede i ordningen, så snart de har en overenskomstaftale på plads.

- Hvis man får afsat penge til også at gå stuegang gennem en overenskomstaftale, så bliver det ikke noget problem at få fordelt lægerne ud på plejecentrene, for velviljen er der, siger Mireille Lacroix.

I mellemtiden overvejer social- og sundhedsudvalgsformand Hanne Ringgaard Møller (R) nu, hvad man politisk skal stille op for at få implementeret ordningen til fulde i lyset af det aktuelt lave antal ansøgere.

- Det kan være, der er nogle af lægerne, der kan dække flere centre, eller regionen kan stå for at ansætte læger udefra, foreslår Hanne Ringgaard Møller.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Plejecenterlæger: Lav læge-tilslutning trods godt tiltag

Plejecenterlæger: Lav læge-tilslutning trods godt tiltag