TIL SØS: Lasse Hessel lader ikke bare andre stå til søs. Han gør det selv. Både i overført betydning og bogstaveligt
SVENDBORG: Svendborg markerer sig med stigende styrke i den internationale forskerverden. Fra hver sin ende af havnen sendes epokegørende viden og produkter ud i verden. Brintteknologi og brændcelsceller, femidomer og kræftinstrumenter.

Det begyndte i 1983. I årene, hvor hjerneflugten fra Danmark havde retning mod London. Her var erhvervsklimaet bedre. Risikovillig kapital lå billedligt talt i dynger på skriveborde hos forskere.

I fire år fik Lasse Hessel alle muligheder i London og i USA. Lægen og journalisten, der havde faste klummer hos vennen Pundik i Politiken og en række ugeblade, skrev bøger om sex og sundhed, samliv og eksistentielle problemer, havde en vision.

Han ville opfinde et instrument, der kunne afsløre kræft i tide.

Men tre projekter, gennemført med assistance fra førende universiteter og hospitaler i USA og England, strandede, og Lasse Hessel besluttede i 1993 at vende tilbage til Danmark. Til Tove Hessels fødeø.

Her mødte to ildsjæle hinanden. Jørgen Lundsgaard og Lasse Hessel. De to skød egne midler ind i forskningen.

Fra 1995 til 1998 trillede millionerne fra forskervirksomheder på havnen. Men forgæves. Teorier kunne ikke omsættes i praksis.Venskabet revnede for en tid. Projektet døde.

Troen på cansermarkøren blev lagt i mølpose.

Lokal pengetank

Lasse Hessel stortrivedes i byen ved sundet. Et omfattende medicinsk forfatterskab, en meget lang række af patenter og ikke mindst salg af 76 mio. Femidomer om året skabte ikke just hungersnød i pragtvillaen på MiraMara-grunden i Rantzausminde.

Så egne midler var til stede i et fjerde forsøg på at finde cansermarkøren.

I et nyt samarbejde, denne gang med Rigshospitalet, fik Hessel overbevist kapital-stærke medspillere om mulighederne i projektet. Der kom kontant og moralsk støtte fra Landbohøjskolen og Hvidovre Hospital. Fra Vækstfonden, Teknologisk Institut og Hjælpemiddelcentralen.

- Vores heltemodige indsats gennem mere end 20 år føltes efterhånden lidt flosset, siger Lasse Hessel.

Humor og selv-ironi har god plads i hans livsbagage. Og det har der været brug for undervejs.

- Jeg har været med til at bruge millioner af dollars og britiske pund, og det er sgu surt, hvis vi ikke når vejs ende. Men til sidst fandt vi endelig, hvad vi søgte: En cansermarkør i spyt.

Verdenspatent

Gennembruddet kom i samarbejde med Rigshospitalet. Her er cansermarkøren testet af 50 kræftpatienter og 100 raske fra en kontrolgruppe. Det er Rigshospitalets juridiske kontor, der har klaret verdenspatentet og styret økonomien undervejs, så forskerne ikke skulle tænke i andet end markøren. Og den kommer på gaden om halvandet år til under 200 kr. CanserMarker skal forblive danskejet. Det kræver Lasse Hessels Medic Group A/S.

Medic Group, der indtil nu selv har finansieret udviklingen, er allerede i gang med at udstede de første aktier til kommende investorer.

- Der er uopfordrede optioner på 1,7 mio., siger en optimistisk direktør i virksomheden, Jesper Malling, og forklarer, at den rejste kapital på 18,9 mio. anvendes til færdiggørelse af produktet og til forberedelse af produktionen.

Virksomheden vil bevare majoriteten på lokale hænder i Svendborg og har allerede afvist et tilbud om køb af 51 procent af aktierne.

Palnatoke

Men hvem er han, Lasse Hessel, manden, de fleste kun kender af navn. Manden, der kom til Svendborg med en fyldt pengesæk og slog hovedet på janteloven.

Svaret ligger også i den nordiske mytologi. Vikingen Palnatoke ved Harald Blåtands hof var ikke som alle de andre vikinger i kongsgården. Han var bedre end de fleste til alt. Til al slags idræt og til våbenbrug. Og han var bevidst om det selv.

Palnatoke var ikke bleg for at prale over for de andre i kongens gård, og derfor var der mange, der var misundelige på Palnatoke.

På det gode skib "Palnatoke" af Svendborg står Lasse Hessel blandt venner. Skuden er den mest velholdte i kongeriget. Hver vinter dokkes den i Marstal for et millionbeløb. Om sommeren sejler "Palnatoke" godtfolk og politikere, præsidenter og venner rundt i Det sydfynske Øhav.

Det gode skib "Palnatoke" bar i øvrigt navnet, før Lasse købte skuden. Så det ...

Men der er masser af ligheder mellem jomsvikingen Palnatoke og jantelovsknuseren Lasse. De vil det hele, og de kan det hele. Og det, man ikke kan, ja det kan man lære - eller købe.

Som nu det med at spille klarinet, navigere, drible morgenfodbold og få serveret 18 retter i Ædedolkenes Klub på Bregninge Kro.

Når Lasse skal fra hjemmet til Medic House i det gamle Kellogg's kompleks, kan han vælge mellem et par Bentleyer, en Mercedes, en Wolsey, et par Jaguarer - eller cyklen.

Og så i stereo

Han er byens største - men diskrete - mæcen i jazzens verden. Han var storsponsor i SfB og inviterede hele divisonsholdet på træningslejr i udlandet, da det var nedrykningstruet. Og så falder der mangen en diskret krone af til ungdomsband og kulturelle begivenheder.

Den faste bastion i tilværelsen er mor Tove, idet gamle ægteskaber ikke knirker i lågerne, når de vedligeholdes.

Og så er der det med den svendborgensiske udgave af janteloven. Det gjorde ondt, da SfB-udgaven ramte gavmilde Hessel. Men på "Palnatoke" ramler du ikke ind i janteloven. Her bor livsglæden, og den stortrives under "Palnatokes" norrøne himmel.

Millioner af Femidombrugere ville nok undres, hvis de var med på "Palnatoke", når skuden sejler under Svendborgsundbroen. Thi præcis ud for søjlerne mod Fynssiden runger skudens kampråb - og det uanset om det er borgmestre eller præsidenter, der beordres til opstilling ved rælingen for at råbe med, mens skipper tæller ned:

Fem-fire-tre-to-eeeen - og så runger ekkoet frem og tilbage mellem søjlerne. Med de ord på de kvindelige kønsorganer, denne pc ikke kan stave til.

- Hold kæft, griner Lasse. Og så i stereo.
  • Fyens Stiftstidende