Kulinarisk folkehøjskole: God te er det nye sort

Alexis Kaae er indehaver af Aarhus-butikken Simply Tea og formand for Dansk Tesammenslutning, der holder den årlige Dabnsk Tefestival i Svendborg i forbindelse med det store fødevaremarked i weekenden. Arkivfoto: Axel Schütt

Kulinarisk folkehøjskole: God te er det nye sort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk Tesammenslutning holder sin årlige tefestival ved fødevaremarkedet i Svendborg, der for tredje gang sender publikum i kulinarisk folkehøjskole, for at give dem andet end gode smagsoplevelser.

Svendborg: For nogle år siden var det lakrids, der var et kulinarisk hit. Senere fik chili en genkomst i de danske køkkener, og nu er danskerne ved at få øjnene op for den gode te, der har overhalet kaffen i USA, Frankrig og Tyskland.

Når det indre Svendborg i weekenden forvandles til et madmekka med besøg fra 126 kulinariske producenter, er der også fokus på den gode te.

Dansk Tesammenslutning holder den årlige Dansk Tefestival i forbindelse med fødevaremarkedet Kulinarisk Sydfyn, og sammenslutningens eksperter vil give flere forskellige lektioner i læren om te i madfestivalens kulinariske folkehøjskole. Engelske Alexis Kaae er formand for foreningen, og hun gætter på, at der om få år bliver drukket ligeså meget te som kaffe i Danmark.

- Danmark hænger sammen med kaffe både kulturelt og historisk, og derfor tror jeg ikke, at teen vil overhale kaffen lige med det samme, men interessen for te er stor og antallet af danskere, der drikker god te, stiger ret eksplosivt i øjeblikket, fortæller Alexis Kaae.

Man kunne få papvin og intet andet - vin var vin, men i dag kan man finde nogle af de bedste vine fra hele Europa på hylderne. Sådan vil det også gå med te.
Alexis Kaae, formand for Dansk Tesammenslutning
Kort fortalt
Det er 18 gang, at Kulinarisk Sydfyn holder fødevaremarked i Svendborg. Sidste år købte 12.700 gæster billet, og det gør markedet til det største af sin art i Norden.

Der er i år tilmeldt 126 udstillere - det er 6 flere end sidste år.

I forbindelse med markedet holdes også Nordisk Ostefestival, der kårer nordens bedste ost.

Der gennemføres også en række andre aktiviteter: Danske Ølentusiaster inviterer blandt andet til en smagning med 25 forskellige slags øl, og Svendborgs egen tv-kok Claus Holm går i tv-køkkenværkstedet.

I Krøyers Have er der masser af aktiviteter for børn, der blandt andet kan lave deres egen vanilje- og jordbæris, besøge pastaværkstedet eller tage en tur i chokoladeværkstedet.

En billet til markedet koster 50 kroner. Derudover er der en tillægspris for en række særlige aktiviteter.
Den gode te har overhalvet kaffe i USA, Frankrig og Tyskland, og der er også en bevægelse i gang i Danmark, så te ikke længere kun drikkes i billig brevform i forbindelse med sygdom. Arkivfoto: Axel Schütt
Den gode te har overhalvet kaffe i USA, Frankrig og Tyskland, og der er også en bevægelse i gang i Danmark, så te ikke længere kun drikkes i billig brevform i forbindelse med sygdom. Arkivfoto: Axel Schütt

Sundt og helbredende

Når Dansk Tesammenslutning åbner sin skolestue lørdag og søndag kan man blandt andet deltage i en særlig japanske teceremoni. Det er også muligt at være med i en tesmagning med 18-20 forskellige slags te fra Indien, Kina og Japan eller blive en del af en såkaldt cupping, hvor en trendy japansk pulverte bliver pisket sammen og serveret.

Alexis Kaae fortæller, at der er en bevægelse i gang over hele verden, hvor folk efterspørger velsmagende naturprodukter uden kemikalier. Her rammer te plet som et rent og troværdigt naturprodukt, der kan bearbejdes på forskellige måder for at udvikle smagen.

- Unge mellem 18 og 35 år er ved at skabe en ny te-trend over hele verden, og den er også på vej til Danmark. Te er et sundt produkt, der har nogle helbredsmæssige fordele, og den nye te er hverken tilsat sukker eller kunstig smag, fortæller Alexis Kaae.

Teen blomstrer op på et tidspunkt, hvor mange er optaget af wellness og mindfulness, der ligesom teen har sine rødder i Østen.

- Skandinavien har ikke nogen tekultur, men også her er en bevægelse i gang, hvor te ikke kun er noget, man drikker i billige breve, når man er syg, men noget man drikker for at holde sig sund og rask, og fordi det smager godt, forklarer Alexis Kaae.

Hun sammenligner te men den position, som vin havde i Danmark for 30 år siden.

- Dengang kunne man gå i supermarkedet uden at finde et ordentligt produkt. Man kunne få papvin og intet andet - vin var vin, men i dag kan man finde nogle af de bedste vine fra hele Europa på hylderne. Sådan vil det også gå med te, vurderer formanden for Dansk Tesammenslutning.

Ind mellem ørerne

Det er tredje gang, at Kulinarisk Sydfyn sætter gæsterne i skole i forbindelse med den store madfestival. I år flytter den kulinariske folkehøjskole ind i Krøyers Have med et seks timer langt program både lørdag og søndag.

Det første år var folkehøjskolen ingen publikumssucces, men sidste år var interessen større, og det er erfaringen, at det tager tre år at få bid i Svendborg. Det fortæller Mikael Hansen, der er projektleder i Kulinarisk Sydfyn.

Han mener, det er vigtigt, at man kan få noget viden for sin entrebillet.

- Folk skal have noget ind mellem ørerne og ikke kun ind gennem munden. Vi ønsker at byde ind med noget, så det ikke kun er et fødevaremarked, hvor man kan komme og smage, men også få noget ekstra ind mellem sidebenene, siger Mikael Hansen.

Udover flere lektioner om te byder folkehøjskolen blandt andet på et selskab i urternes verden, et besøg fra kogebogsforfatter Christine Bille og et arvefjendeopgør mellem England og Skotland, hvor publikum skal være med til at afgøre, hvilken af de to landes whisky, der smager bedst.

Kulinarisk folkehøjskole: God te er det nye sort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce