Kræftfarligt støv på skoler

Udsugningen ved de små træbænke mangler. Det kan i sidste ende medføre, at ansatte og elever får kræft. Skoleinspektør Flemming Høj Petersen ærgrer sig over den røde smiley. - Vi var i gang med at få det lavet, fortæller han.
Foto: Yilmaz Polat.

Kræftfarligt støv på skoler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Arbejdsmiljøet på Østre, Skårup og Rantzausminde Skoler får sure smileyer. Både elever og ansatte på skolerne arbejder i farligt støv

SVENDBORG: Arbejdsmiljøet er til dumpekarakter på Østre, Skårup og Rantzausminde skoler.

Efter screeningsbesøg i foråret har Arbejdstilsynet givet de tre skoler sure smileyer. Der er problemer med farligt støv, som potentielt kan skade elever og ansatte.

På skolerne er ingen overrasket over de problemer, som Arbejdstilsynet påpeger. Alle steder kendte man til de fejl, der har resulteret i påbud.

På Rantzausminde er det galt i faglokalet til træsløjd, og det har resulteret i en rasende, rød smiley.

Udsugningen er mangelfuld, og folk i lokalet er derfor udsat for farligt træstøv.

- Vi ved, at træstøv kan medføre kræft. Derfor giver vi et påbud, fortæller tilsynschef Lene Teilberg fra Arbejdstilsynet.

Inden 12. november skal Rantzausminde Skole derfor have installeret ny udsugning over alle arbejdsborde, viser de påbud, som Stiftstidende har fået aktindsigt i.

Kendte godt problemet

Skoleinspektør Flemming Høj Petersen ærgrer sig over påbudet.

- Vi havde faktisk aftalt et møde med et firma om problemet med udsugning. Men Arbejdstilsynet kom to dage før mødet, fortæller han.

Sløjdlokalet har allerede opsat flere anlæg til udsugning, men de kan ikke klare det støv, der udvikles, når 20 elever saver samtidig i timerne.

Desuden har eleverne hidtil sluttet timerne med at feje spåner og træaffald op. Dette affald skal ifølge Arbejdstilsynets regler støvsuges op ved hver enkelt arbejdsbænk, da det farlige træstøv ellers kan hvirvles op og gå i lungerne.

Farlig madlavning

På Skårup Skole er det blandt andet hjemkundskabslokalet, den er gal med.

Her har Arbejdstilsynet 1. august udstedt en rød og tre gule smileyer, blandt andet fordi der mangler udsugning i hjemkundskab, og fordi gulvet er meget ujævnt.

- Vi har råbt og skreget om det lokale i over 12 år, fortæller skoleleder Lene Rugård Jensen om skolekøkkenet, der er fra 1967.

Hun glæder sig over, at det psykiske arbejdsmiljø på skolen var godt.

- Det er ikke overraskende for hverken os eller forvaltningen, at der er problemer med gymnastiksal og hjemkundskab. Men nu glæder vi os til at få det lavet, siger Lene Rugård Jensen.

Regner med støv

På Østre Skole har det i flere år regnet med støv fra loftene i flere klasselokaler. Nedfaldet er mineraluldstøv, der kan give problemer med luftvejene.

- Vi har været opmærksomme på det i nogle år. Men andre bygninger må have været i ringere stand, så derfor har det ikke været tilgodeset med penge til renovering, fortæller skoleleder Birgit Villebro.

Skolen har desuden fået besked på at udskifte en række vinduer, der stammer tilbage fra 1913. De er nemlig så utætte, at det generer arbejdsmiljøet.

- Ved skolens renovering i 1999, var vinduerne meget sunde. Derfor bibeholdt man dem. Desværre malede man dem med noget forkert, så de utrolig hurtigt er gået til, fortæller Birgit Villebro.

Fik nej til udsættelse

Svendborg Kommune har forsøgt at få udsættelse på påbuddet på Østre Skole, fordi man ønsker at lave en samlet vurdering af renoveringsbehovet på kommunens skoler.

Dette har Arbejdstilsynet imidlertid afslået.

- Vi mener, det er noget, der skal kigges på rimelig hurtigt, fortæller tilsynschef Lene Teilberg fra Arbejdstilsynet.

På Skårup Skole vil kommunen også forsøge at få udsættelse, fortæller chefkonsulent Elise Hansen, der dagligt arbejder med vedligehold af kommunens skoler.

- I budgetudvidelserne til næste år har vi søgt om at få ordnet hjemkundskabslokalet samlet. Derfor beder vi om udsættelse, fortæller Elise Hansen.

Hun understreger, at kommunen tager Arbejdstilsynets påbud alvorligt.

- Vi behandler og undersøger det, så snart vi får kendskab til det. Vi tager fat om det med det samme, fortæller hun.

Kræftfarligt støv på skoler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce