Konkurrence: Hesselagergård er måske landets smukkeste

Hesselagergård er af Historiske Huse udvalgt som en af landets 17 smukkeste herregårde. Foto: Hung Tien Vu

Konkurrence: Hesselagergård er måske landets smukkeste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Organisationen Historiske Huse gør med en skønhedskonkurrence for fredede herregårde opmærksom på den fælles kulturarv og de udfordringer, der ligger i at vedligeholdelse.

Hesselager: Hesselagergård i Hesselager er en af landets 17 smukkeste herregårde. Det har organisationen Historiske Huse fundet frem til.

Tilbage er nu at finde ud af, hvilken af de 17, der så er den allersmukkeste, og derfor har organisationen Historiske Huse udskrevet en konkurrence, som alle landets borgere kan deltage i.Organisationen ønsker med konkurrencen at skærpe opmærksomheden – også fra politisk side - på, hvordan herregårdsejerne får nogle bedre vilkår til at passe på de fredede herregårde, der er fælles kulturarv.

- Herregårdsmiljøerne er gennem århundreder blevet vedligeholdt af ejerne og har i dag betydning for både turisme, erhvervsliv, lokal identitet og stolthed. Med moderne landbrugsdrift kan mange af driftsbygningerne ikke længere bruges optimalt, men de tomme bygninger har potentiale til at fungere som lokale dynamoer, blandt andet i kraft af deres naturskønne omgivelser, men også fordi de fortæller et vigtigt stykke Danmarkshistorie om dengang, hvor adelen havde magt og privilegier, og samtidig fungerede som nationens indgang til resten af Europa, skriver Birthe Iuel, der er præsident i Historiske Huse, i en pressemeddelelse.

- I dag er virkeligheden en anden. Ofte bor ejerne ikke i hovedbygningen eller kun i en mindre del af den. Og det kræver en stor indsats at finde midler til de mange fredede bygninger, som kun i meget begrænset omfang kan tilpasses moderne behov, forklarer Birthe Iuel.

Hesselagergård
Hesselagergaard er en af de fem såkaldte "herreborge" i Danmark, der blev opført i kølvandet på den danske borgerkrig "Greven Fejde". Derfor er herregården både udstyret med voldgrav, hjørnetårn, trappehus, og skydeskår og skoldehuller, der dengang blev brugt som forsvarsforanstaltninger.Særligt karakteristiske er de halvcirkulære prydgavle, der er stærkt inspireret af italiensk renæssance-byggeri.

Hovedbygningen blev opført til Christian d. 3's kansler, Johan Friis, der også opførte en af de andre herregårdskandidater i Danmarks Smukkeste Herregård, Borreby ved Skælskør.

Herregården bliver i dag brugt til jagt, skovbrug, forskellige typer af landbrug, og udlejer desuden 12 nærliggende ejendomme til privatboliger.

Hesselagergaard er i dag ejet af Henrik Blixen-Finecke.

Konkurrence: Hesselagergård er måske landets smukkeste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce