Nogle initiativer er lige til, mens andre lige kræver nogle overvejelser. Kommunen siger dog som udgangspunkt ja tak til venlige tilbud fra hjælpsomme borgere.

Svendborg: En pensioneret tømrer, der pludselig maler gadeskilte, fem ældre damer, der går og samler skidt op fra fortovene, landsbybørn, der indtager en kommunal grund til byggelegeplads, andre der bygger andehuse i gadekæret, nogle der planter blomster ved byskiltene og så videre og så videre.

Noget af det hører de om i kommunen, andet foregår upåagtet. Og sådan skal det også helst være, mener ejendomschef i Svendborg Kommune Søren Bach-Hansen, der dog har et standardsvar, når hjælpsomme borgere henvender sig til kommunen.

Sådan gør du

Hvis du har lyst til at hjælpe din kommune med skiltemaling, skraldsamling eller lignenede, kontakt:Center for Ejendomme og Teknisk Service:

62233344

ti@svendborg.dk

 

- Så siger vi pænt tak.

- Og så hører vi på, hvad det er for en ide, borgeren har. Afhængig af, om det er noget, som umiddelbart kan lade sig gøre, eller om det er noget, hvor lovgivning, sikkerhed eller andet spiller ind, så aftaler vi i fællesskab, hvad der skal ske, siger han.

- Men vi har ikke en skabelonmodel, som kan bruges til alt. Vi har derimod erfaring fra for eksempel Rappenskralderne, hvor vi har sørget for, at de har nogle gule sikkerhedsveste på, så de er nemme at se for trafikanterne. Vi har også formanet dem om, at de skal holde sig fra vejbanen. For samtidig med, at vi gerne vil understøtte deres initiativ, så er vi som kommune også nødt til at tage ansvar, når vi involverer os.

Søren Bach-Hansen ser også udfordringer i ting, som borgere og kommune kan gøre i fællesskab.

- For hvor går så grænsen? Det er ikke helt indlysende, mener han.

- Når sådan en som Nils Bennicke bare går i gang med at male gadeskilte, så er det jo klart på eget ansvar. Men hvis det udvikler sig til, at han danner en officiel gruppe, som vi bliver involveret i, så bliver det mere kompliceret. For så kan vi pludselig få ansvar, og det spænder let ben. Så det er ikke helt enkelt.

- Vi ville i det tilfælde sikkert give malingen, men vi ville også være nødt til at rammesætte det, siger han.

- Der er eksempler på borgere, der uden at spørge har lavet en legeplads på et kommunalt areal. De tager selv ansvar for det og vi lader være med at fjerne det, hvis det ikke kolliderer med lovgivning eller andre planer for området. Der er også børn, der bygger hytter i skovene, som vi ikke rører ved. Men det kan også være, at de rådner og bliver farlige, og så fjerner vi dem.

- Hvis der derimod er nogle borgere, der spørger, om de må bygge et træhus i naturen eller en sauna på stranden, så er vi jo nødt til at sige nej. For der er vi oppe imod nogle overordnede love og regler.

Søren Bach-Hansen opfordrer til, at initiativrige borgere tager en drøftelse med kommunen, inden de går i gang.

  • Gedde_Gitte_(2015)_035

    Af:

    Allround journalist med særligt fokus på krimi og erhverv

Mere om emnet

Se alle
5
2450 sække affald: Rappenskralderne har gjort Svendborg fin og ren

2450 sække affald: Rappenskralderne har gjort Svendborg fin og ren

2
Kommunen: Humørfyldte rappenskralder har en opdragende effekt

Kommunen: Humørfyldte rappenskralder har en opdragende effekt

Bedt om at stoppe: Skiltemaler kaldt til møde med kommunen

Bedt om at stoppe: Skiltemaler kaldt til møde med kommunen