Lejemål i gamle, misligholdte ejendomme har skabt et boom i antallet af kondemneringer

Svendborg: Ti gange i 2015 og tre gange til dato i 2016 har Svendborg Kommune måtte skride til den alvorligste sanktion mod udlejere, nemlig kondemnering - et forbud mod, at mennesker må bo eller opholde sig i boligen.

- Det lyder måske ikke af så meget, men der er endnu flere, som er blevet ordnet i sidste øjeblik og dermed kun lige akkurat ikke er blevet kondemneret.

Sådan siger Sophie Andersen, der er jurist i kommunen. For et halvt år siden blev hun ansat i en stilling særligt oprettet, fordi kommunen, som vi tidligere har beskrevet her i avisen, gennem længere tid var blevet løbet over ende af sager om skimmelsvamp i lejeboliger.

Siden har hun ikke beskæftiget sig med andet end henvendelser fra borgere i lejeboliger af så dårlig stand, at kommunen må ind i sagen, og altså i yderste konsekvens kondemnere boligen.

Mange ældre ejendomme

I 2015 oprettede kommunen 82 skimmelsvampssager på baggrund af endnu flere henvendelser.

Det er det hidtil største antal sager af den salgs, kommunen har oplevet at måtte håndtere på et år. Til sammenligning havde kommunen 55 skimmelsvampssager i 2014 og 33 i 2013.

En af dem, som oplevede at måtte genhuses, er Helle Reib, der nu bor i hjertet af Svendborg.

Hendes gamle lejlighed blev angrebet af skimmelsvamp efter en omfattende renovering oven på en brand i ejendommen, og Helle Reibs helbred begyndte at lide under svampesporerne i luften.

Da kommunen blev bragt på banen og fik konstateret, at lejligheden var så hårdt angrebet af skimmelsvamp, at den måtte kondemneres, fandt Helle Reib sig et nyt sted at bo allerede inden kommunen nåede at hjælpe hende med genhusning.

Al den hjælp hun ellers har fået fra kommunen har hun kun rosende ord at sige om.

- Det er lige til et 12-tal med pil op, siger hun.

  • Bødiker_Julie_Ruby_(2015)_022

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' redaktion i Svendborg og skriver om meget forskelligt, men har brugt særligt mange arbejdsdage på at dække sygehusstof, Svendborgbanen og by- og havneudvikling. Mine rødder er jyske, men mit hjerte er tabt til Sydfyn.