Kommunen forpassede chance for at søge om sommerhusgrunde

Knud Albertsens jord ligger i forlængelse af et allerede eksisterende sommerhusområde og lever på den måde op til reglerne for, hvor der må udstykkes sommerhusgrunde. Foto: Julie Ruby Bødiker

Kommunen forpassede chance for at søge om sommerhusgrunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Campingpladsejer og juletræsavler Knud Albertsen var blevet stillet i udsigt, at kommunen ville søge ministerie om tilladelse til, at han kunne udstykke et jordstykke til sommerhusgrunde. Alt gik, som det skulle, fik han at vide, når han spurgte, men kommunen sendte aldrig en ansøgning af sted.

Thurø: Knud Albertsen har et stykke jord. Med udsigt til Langelandsbæltet og ikke ret meget andet at bruge det til end sommerhusgrunde. Så det er netop, hvad han drømmer om at få lov at udstykke jorden til. For de penge, de omkring fem hektar af Thurøs yderste nordøstlige hjørne kan indbringe ham, kan han bruge til at realisere en endnu større drøm. Udvidelsen af Møllegaardens Strand Camping, som han har drevet i 33 år.

- En campingplads med 61 pladser er slet ikke rentabelt, men vi har bare været heldige, at vi har kunnet klare os med andre ting, siger Knud Albertsen, der også er juletræsavler.

Han vil gerne investere i mere plads til campingvogne og telte, og så vil han bygge nogle hytter. Til gavn for egnens turisme. Og for sig selv som lokal erhvervsdrivende naturligvis.

Men det kommer med al sandsynlighed ikke til at ske. For Svendborg Kommune har ikke sendt en ansøgning til Erhvervsministeriet om en andel i kvoterne til sommerhusgrunde, sådan som Knud Albertsen ellers var blevet stillet i udsigt. Det opdagede han, da han to dage før fristen udløb, ringede til forvaltningen for at forhøre sig om sagen, og fik et nej på spørgsmålet om, om kommunen nu også havde husket at søge. Det er Albertsen mildt sagt ikke tilfreds med.

- Jeg har ikke på noget tidspunkt fået at vide, at man ikke ville søge, siger Knud Albertsen.

 
 
Knud Albertsen har selv tidligere siddet i byrådet i Svendborg Kommune. Foto: Julie Ruby Bødiker
Knud Albertsen har selv tidligere siddet i byrådet i Svendborg Kommune. Foto: Julie Ruby Bødiker

Et spørgsmål om vilje

Knud Albertsen holdt det første møde med kommunen om sit ønske om at udstykke sin jord til sommerhusgrunde i februar 2015, og i 2016 holdt Knud Albertsen møde med Henrik Nielsen (K), formand for Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget, og to fra kommunens administration. Udfaldet blev ifølge Albertsen, at sommerhusprojektet lød interessant i kommunens ører, og at man ville gå videre med det, hvis en ny udgave af Planloven, som dikterer den slags, blev vedtaget.

Det blev den 1. juni 2017. Den moderniserede udgave af Planloven gav mulighed for udlæg af nye sommerhusområder inden for kystnærhedszonen, og landets kystkommuner blev allerede i februar 2017 inviteret til at forberede ansøgninger om at få andel i den frigivne kvote for nye sommerhusgrunde. Fristen for den endelige ansøgning var 15. oktober, og Knud Albertsen forhørte sig flere gange inden da om, hvordan sagen, hans projekt og ansøgningsprocessen skred frem og fik at vide, at alt gik, som det skulle, indtil han to dage før, fristen udløb, selv ringede til forvaltningen og fik at vide, at der ikke var lavet en ansøgning til ministeriet. Tilbage står en vred og måbende Knud Albertsen.

- Det er for ringe, at man spørger og skriver og håber på det, og så lader de som ingenting og har bare ikke søgt, siger han.

- Det kan jeg slet ikke acceptere. Det her er et spørgsmål om vilje, og den har man ikke haft. Men det harmonerer ikke med, at man gerne vil have turister og være en erhvervsvenlig kommune. Hvis man vil det, skal man udnytte de muligheder, der bliver lagt foran en, mener han.

- Sjusk

Knud Albertsen ser nu for sig et løb, der er kørt forbi ham og jorden til sommerhusgrunde.

- Sidst, man kunne søge om lov til at udstykke sommerhusgrunde, var i 2005, så der kan sikkert godt gå 10 år igen. Og så bliver det uden mig. Jeg kan ikke køre det her i 10 år mere i forventning om noget, der kun måske kommer til at ske igen. Jeg står bare her i en rigtig dårlig situation. Jeg havde tænkt, jeg skulle videre med totalprojektet her på campingpladsen, men det har jeg ikke mulighed for nu, siger Knud Albertsen.

I sin frustration skrev han et brev til kommunaldirektør Erik Meldgård Bendorf og samtlige byrådsmedlemmer, da han blev klar over, at der ikke var sendt en ansøgning. Dagen efter sendte borgmester Lars Erik Hornemann og udvalgsformand Henrik Nielsen et brev til erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), hvor de argumenterer for, at den proces og de tidsfrister, der var lagt op til fra ministeriets side, er årsag til, at Svendborg Kommune ikke har ansøgt, men at de håber at komme i betragtning til en anden ansøgningsrunde.

Men den køber Knud Albertsen ikke.

- Jeg er tæt på at kalde det sjusk og forstår ikke, hvorfor Svendborg Kommune ikke kunne nå at søge, når Ærø og Faaborg-Midtfyn godt kunne nå det, siger Knud Albertsen, der nu overvejer konsekvenserne.

- Jeg kan jo blive nødt til at sælge det hele til en investor, der kan udnytte de muligheder for at gøre det til en stor plads, som der ligger her, siger han.

Morten Refskou, der er planchef i Svendborg Kommune, fastholder, at det var korrekt vurderet af forvaltningen ikke at sende en ansøgning af sted til Erhvervsministeriet.

- Jeg mener, det er en korrekt planfaglig vurdering, at man ikke kan nå at lave en analyse og en ansøgning på baggrund af det materiale, man fik (fra ministeriet, red.) i juni, siger han, men erkender, at Knud Albertsen skulle have været informeret om den beslutning.

- Det er på ingen måde elegant. Det er trist for ham og trist for os. Der er ikke noget godt at sige om det, siger planchefen.

Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget kendte heller ikke til hverken muligheden for at søge sommerhuskvoter eller beslutningen om ikke at gøre det. Og det ærgrer Henrik Nielsen, der er formand for udvalget.

- Det, synes vi, er rigtig ærgerligt. For der er nok ingen tvivl om, at vi ville have prioriteret, at vi fik lagt en billet ind, hvis vi havde kendt til det, siger Henrik Nielsen.

Kommunen forpassede chance for at søge om sommerhusgrunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce