Kommunalt vrag for en krone?

Svendborg Kommune kan blive tvunget til at købe fiskekutteren "Norman" for en krone. Ejeren har nemlig ikke råd til at bugsere vraget væk.
Foto: Yilmaz Polat

Kommunalt vrag for en krone?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Grove drengestreger ved nattetide har skaffet kommunen et problem - vraget i Svendborgsund skal væk!

SVENDBORG: Gennem godt ti år har Svendborg Kommune sukket efter dagen, hvor den grimme og molestrerede fiskekutter "Norman" omsider var væk.

Det var tæt på at lykkes ad udramatisk vej.

Indehaveren havde nemlig indvilliget i at fjerne det affældige skibsskrog, der tjente som bolig for ham sommer og vinter - men så kom grove drengestreger på tværs natten til lørdag, hvor ukendte gerningsmænd listede "Norman"s fortøjninger i Svendborg Havn af.

Så den gamle skude begyndte at drive væk - ud på karrierens formentlig sidste sejltur.

Tvinges til at købe vrag?

I dag ligger "Norman" som vrag på en sandbanke mellem Vindeby og Frihavnen i Svendborg.

Og paradoksalt nok kan Svendborg Kommune nu være tvunget til at købe det uglesete skib af ejeren - i så fald formentlig for den fyrstelige sum af en krone.

"Norman"s indehaver er nemlig slet ikke i stand til at betale de udgifter, der er forbundet med at fjerne vraget.

- Hjemmeværnet har prøvet at trække vraget fri, men det lader sig ikke gøre. Heller ikke, selv om vandet på et tidspunkt stod meget højt, fortæller havnemester Hans Søbye, Svendborg Kommune.

En skændsel i havnen

Fiskekutteren har været faldefærdig i mange år og tjent som bolig for en svendborgenser med psykiatriske problemer.

Fartøjet blev bragt til Sydfyn for godt ti år siden og lå i øvrigt den første periode for svaj ud for Vindeby - stedet, hvortil kutteren nu under sit livs aftenrødme er vendt tilbage.

Køn har "husbåden" aldrig været at betragte, snarere lidt af en skændsel.

Og skiftende havnemestre har forgæves forsøgt at få den flydende bolig fjernet, skønt ejeren altid punktligt har betalt for havneplads, elektricitet og vand.

På vej mod skrotning

Netop dette forår ophørte indehaveren med at bo i "Norman", men begyndte tværtimod at skille skroget ad, så det lod sig transportere bort i overkommelige dele og anbringe i en kommunal container på kajen. Overbygningen af træ er for eksempel netop afmonteret.

- Så vidt jeg har forstået, var det ejerens tanke at bugsere skibet til Rudkøbing og måske lade det skrotte der, fortæller havneassistent Jens Hermansen, Svendborg Havn.

Juridisk ophørte kutteren Norman egentlig med at være Svendborg Havns problem, da hærværksfolk smed fortøjningerne natten til lørdag, og skibet drev til havs - væk fra Svendborg Havn og ud på åbent vand i Svendborgsund.

- Men det er jo mit problem alligevel. Vi kan ikke bare lade kutteren ligge der. Men hvad skal vi gøre af den. Det er fristende at smide den på dybt vand. Sådan et vrag ville dykkerne sikkert elske, men det går jo nok ikke, siger Hans Søbye spøgefuldt.

Lodret ordre i vente

Søværnets Operative Kommando og Farvandsvæsenet er orienteret om det nyopdukkede vrag i Svendborgsund. Og herfra skal nok på et tidspunkt komme lodret ordre om at fjerne den gamle fiskekutter. Eller i første omgang forsyne vraget med lysafmærkning.

Foreløbig har havnebestyrelsen i Svendborg bedt Hans Søbye tage affære - ferie eller ej.

Men kommunen kan ikke uden videre gå i aktion. Ansvaret for bjærgningen påhviler ejeren, og netop derfor kan Svendborg Kommune blive tvunget til at købe vraget for et symbolsk beløb. For derefter at skulle bekoste "Norman"s økonomisk smertefulde exit.

Kommunalt vrag for en krone?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce