Fire ture til kiropraktor hjalp fireårige Mille med at få rettet op på sin balance, så hun i dag hopper glad rundt på et ben. Sundhedsstyrelsen er klar med nye anbefalinger for, hvordan dit barn bedst mulig udvikler sin motorik.

- Se Malene, det hjalp at du knækkede mine kiks. Nu kan jeg stå på et ben og hoppe, siger fireårige Mille energisk og hopper de knap tyve meter fra receptionen og ned til træningsrummet.

- Du er så sej, siger kiropraktor Malene Jørgensen og holder døren, så den hoppende lille pige kan springe ind til rummet med trampolin, sansegynge og vippebræt.

Oversat til os voksne er kiks knogler. Men ifølge fireårige Milles kiropraktor er det altafgørende, at en behandling er på børnenes præmisser og dermed også, hvordan man taler om det, der sker med kroppen, og de lyde den siger på briksen.

Da Mille var lille, havde hun svært ved at kravle, så hun skubede sig frem
på numsen og udviklede et svaj i lænden, der gav en strittende bagdel. Men ifølge Milles mor, Karina Møllemand, blev en kiropraktor ikke nævnt.

- I dagplejen lavede de nogle øvelser, men ingen foreslog, at vi tog en tur til kiropraktor med hende, siger hun.

Derfor var det også først da Milles fire måneder gamle lillebror Mattias kom til kiropraktor med en stiv nakke, at snakken faldt på Milles numse­skubben, og det viste sig, at hun havde nogle spændinger omkring sit bækken.

Sundhedsstyrelsen: Dit barn skal lege og tumle

Sundhedsstyrelsen har lanceret anbefalinger for, hvordan små børn bedst udvikler deres motorik. Ifølge specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen Lisa Smith er en god motorisk udvikling som barn, grundlaget for et fysisk aktivt liv som voksen.

- En god motorik er vigtig for små børn, fordi de bruger deres bevægelser til at udforske omgivelserne med og skabe kontakt til andre. For et barn er det tilfredsstillende at kunne mestre sin krop og udfolde sig, og det giver barnet bedre muligheder for at indgå i leg med andre børn, siger hun.

Fireårige Milles kiropraktor Marlene Jørgensen ser positivt på de nye anbefalinger, da de ifølge hende kan hjælpe dem, der sidder derude og ikke helt ved, hvordan de skal gribe deres barns motoriske udvikling an.

Skal være nemt i den travle hverdag

I efteråret introducerede Kiropraktisk Center, hvor Mille og hendes mor kommer, hjemmesiden www.babyogboernekiropraktor.dk særligt målrettet den motoriske udvikling for børn under fem år.

- Det er vigtigt, at det er overskueligt for både børn og forældre at styrke motorikken, siger kiropraktor Malene Jørgensen og uddyber:

- For eksempel kan man gøre det til en fast tradition efter aftensmad at synge ”Jeg gik mig over sø og land”, mens ens barn sidder på skødet og gynger. Eller det kan være en svingtur i fars arme inden sengetid, siger Malene Jørgensen og understreger, at det ikke handler om timer, men små minutters leg og samvær i løbet af hverdagen.

Læs mere om fireårige Mille og Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger i dagens avis.

  • Kirstine Dalgaard Nielsen

    Af:

    Journalist på Fyens.dk. Har tidligere været journalist på Ærø og i Svendborg.