Klippekort til ældre bevares trods millionbesparelser på ældre- og socialområdet

De ældre på kommunens plejecentre kan fortsat bruge klip på aktiviteter, der giver dem livskvalitet, men pengene til ordningen er skåret ned fra 4,0 millioner til 1,75 millioner kroner. Arkivfoto: Morten Pape

Klippekort til ældre bevares trods millionbesparelser på ældre- og socialområdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Besparelser rammer ældre, udsatte og handicappede, men klippekortordningen bevares - dog i reduceret form.

Svendborg: De ældre på kommunens plejecentre får fortsat nogle minutter om ugen, som de kan bruge efter eget valg for at forøge deres livskvalitet.

Pengene til den såkaldte klippekortordning blev i september halveret, så de ældre gik fra at have en halv time til et kvarter til rådighed hver uge, og på et møde tirsdag var der stillet forslag om at spare yderligere to millioner kroner og dermed nedlægge ordningen.

Sådan gik det ikke. Politikerne i Social- og Sundhedsudvalget blev enige om kun at skære 250.000 kroner på ordningen, og det glæder formanden Hanne Klit (S), der helst havde set, at der slet ikke var blevet rørt ved klippekortordningen.

- Jeg er rigtig ked af, at vi tager yderligere penge fra den her pulje, som går til biografture, til at få sat hår eller tage en tur i Føtex. Det er det, der betyder noget for de ældre, men det her var det kompromis, vi kunne nå frem til, siger Hanne Klit.

Her skal der spares
Politikerne i Social- og Sundhedsudvalget skulle tirsdag finde besparelser for 4,7 millioner kroner. Følgende områder bliver ramt:

Ældreområdet: 2 millioner kroner
 • Reducering i antallet af rehabiliteringsterapeuter: 250.000 kroner
 • Brugerbetaling på vaskeklude mv. for beboere på plejecentre: 300.000 kroner
 • Brugerbetaling, mindre hjælpemidler under 500 kroner: 400.000 kroner
 • Indkøb af bleer efter nyt udbud: 500.000 kroner
 • Besparelse på projektet "en værdig død": 300.000 kroner
 • Klippekortordning for beboere på plejecentre: 250.000 kroner


Socialområdet: 1,916 millioner kroner
 • Øget brugerbetaling på mad på sociale botilbud: 400.000 kroner
 • Cafe Møllen drives videre uden ansatte: 440.000 kroner
 • Driftstilskud til Toldbodhus Skole fjernes: 165.000 kroner.
 • Besparelse, stof- og alkoholbehandling: 300.000 kroner
 • Lukning af fysioterapeuttilbud på Grønnemoseværkstederne: 250.000 kroner
 • Flex-boliger: 381.000 kroner


Sundheds- og forebyggelsesområdet: 800.000 millioner kroner
 • Reduktion i pulje til frivilligt socialt arbejde: 50.000 kroner
 • Tandplejen, reduktion i administrationen: 300.000 kroner
 • Tandplejen, ophør af undervisning til småbørnsfamilier: 40.000 kroner
 • Tandplejen, reduktion i materialer: 100.000 kroner
 • Tandplejen, administrativ besparelse: 110.000 kroner
 • Tandplejen, forventet mindreudgift til 16-17-årige: 200.000 kroner

Sættes i system

Det var den radikale Hanne Ringgaard Møller, der havde fået indføjet en afskaffelse af klippekortordningen i et nyt sparekatalog. Det skete for at give politikerne mere at vælge imellem, da de skulle finde besparelser for 4,7 millioner kroner.

Hanne Ringgaard Møller forklarer, at ældreområdet trods besparelserne i kommunen har været tilgodeset med ekstra centrale puljer, og at der også er flere penge på vej. Derfor var hun klar til at ophæve klippekortet.

- På finansloven for 2019 er der afsat yderligere 650 millioner kroner til landets ældre, som er et område, som den nuværende regering prioriterer gang på gang, siger Hanne Ringgaard Møller.

Kompromiset blev altså en mindre reducering af ordningen, og så tilføjer Hanne Ringgaard Møller, at man i udvalget også ønsker bedre styr på, at pengene rent faktisk bliver brugt til aktiviteter for de ældre. Hun fortæller, at flere i udvalget havde kendskab til ældre på plejecentrene, som aldrig havde benyttet tilbuddet eller hørt om det.

- Nu bevarer vi ordningen, men selvom den bliver reduceret, så tror og håber jeg på, at flere får glæde af den. Det skal sættes i system, uden at det bliver alt for bureaukratisk, siger Hanne Ringgaard Møller.

Brugerbetaling for ældre

Venstres Mette Kristensen støttede forslaget om at nedlægge ordningen, men hun er også godt tilfreds med det kompromis, som politikkerne nåede frem til. Hun hæfter sig ved, at et spareforslag på stof- og alkoholbehandling blev reduceret fra en halv million til 300.000 kroner.

- Det betyder, at vi kan friholde de unge fra besparelser på det her område, og det var det, der var vigtigt for os, siger Mette Kristensen om kompromiset.

Der blev på mødet fundet besparelser for i alt 4,7 millioner kroner på ældre-, social- og sundhedsområdet. Besparelserne kommer oveni de besparelser for godt 28 millioner kroner, som blev gennemført inden sommerferien.

De nye besparelser betyder blandt andet, at der bliver brugerbetaling på ting som vaskeklude og doseringsæsker på plejecentrene, og at de ældre også skal betale for mindre hjælpemidler som for eksempel badetaburetter og sengeklodser.

På socialområdet bliver den eneste ansatte på Cafe Møllen, et værested for tidligere misbrugere, sparet væk, og desuden rammes tandplejen af besparelser for 750.000 kroner. Det betyder blandt andet, at et tilbud til førstegangsgravide og udlevering af engangsbørster i klinikken på Toldbodvej snart er historie.

Et svært år

Trods besparelserne mener Hanne Klit stadig, at der er et acceptabelt og tilfredsstillende serviceniveau på området.

- Men jeg vil ikke lægge skjul på, at det har været et rigtig svært år, hvor vi stort set ikke har lavet andet end at arbejde med besparelser. Det har ikke været rart, siger hun.

Er der mere at hente på det her område, hvis der skulle komme en ny sparerunde?

- Der er et budget, som man altid kan skære i, men det vil være rigtig svært, uden at det går ud over vores serviceniveau og rammer borgerne. Lige nu har vi fået økonomien på fode, og det er det, vi skal fokusere på nu, siger Hanne Klit.

Klippekort til ældre bevares trods millionbesparelser på ældre- og socialområdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce