Kirkegårdsspil 2019: Mød "Røde Agnes", lokale kendisser og pionerer

For syvende gang skal der afholdes kirkegårdsspil på Assistens Kirkegården i Svendborg. Pressefoto.

Kirkegårdsspil 2019: Mød "Røde Agnes", lokale kendisser og pionerer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For syvende gang kan du opleve de kulturhistoriske kirkegårdsspil på Assistens Kirkegård i Svendborg.

RETTELSE 22. februar klokken 10:10: Tommy Christensen er ikke længere kirkegårdsinspektør. Han gik på pension i december 2017.

Svendborg: Denne sommer kan du komme helt tæt på de døde. Svendborg Assistens Kirkegård inviterer endnu engang til kirkegårdsspil blandt gravene.

- Det er jo en fuldstændig anderledes måde at formidle kulturhistorie på, end hvad vi plejer. Det kommer til at vrimle med liv, fortæller Tommy Christensen, der sammen med manuskriptforfatter og instruktør bag spillene, Marianne Kjær, er primus motor bag spillene.

Sammen med omkring 60 andre medvirkende fra Svendborg Fritidsteater og Svendborg Senior Scene skal han formidle svendborgensisk historie i teaterform.

Årets spil er det syvende af sin slags og bærer undertitlen Mod nye horisonter. Spillets 14 fortællinger, der er forbundet med sang og musik, handler om de pionerer og visionære folk på og udenfor Sydfyn, der satte nye ting i gang og gjorde en forskel. Det være kvinder, der bragede igennem i mandefag, som den første kvindelige læge, præst og journalist eller politiske personligheder, som Agnes Jensen, i byrådet kendt som "Røde Agnes", samt forretningsfolk, kendisser og almindelige borgere.

Det er 16 år siden Svendborg fik sit første kirkegårdsspil. I anledning af Svendborgs 750 års jubilæum i 2003 blev byen inviteret ind på kirkegårdens plæner på den mere utraditionel facon. Det blev en kæmpesucces, forklarer Tommy Christensen.

- Jeg blev inspireret på en ekskursion til København. På Assistentkirkegården havde de fået den idé, at man kunne gå rundt på kirkegården og møde eksempelvis Søren Kirkegaard eller H.C. Andersen, der stod og læste op ved deres grave, og det, synes jeg, var meget spændende, og noget, vi godt kunne bruge i Svendborg, fortæller han.

Enestående amatører

Kirkegårdsspillet fremføres seks gange på to dage og koster omkring 150.000 kroner at opføre. Derfor har det også været nødvendigt med støttekroner udefra. I 2018 fik kirkespillet 100.000 kroner fra Den Folkekirkelige Udviklingsfond under Kirkeministeriet, ligesom det sydfynske erhvervsliv og den lokale Generalkonsul Einar Høyvalds Fond har været bidragsydere fra begyndelsen.

- Vi tager også et lille beløb for tilskuerpladser, men det er altså ikke noget, vi tjener penge på. Det er blot, så vi kan få det til at løbe rundt, fortæller Tommy Christensen.

Der sælges 100 siddepladser til hver forestilling, men forbipasserende på kirkegården drysser også forbi og blander sig med publikum. Det koster ikke noget, men så må man også leve med ståpladser.

Budgettet går blandt andet til kostumer og opsætningen af stykket. Povl Christian Balslev, der er organist ved Vor Frue Kirke, samler sangkor, solister og musikere, ligesom han også komponerer musikken til.

- Selvom det er amatørteater, så har det altså også lidt format, og vi er enormt stolte, for det er unikt og enestående for Svendborg, siger Tommy Christensen.

Kirkegårdsspillet for 2019 bliver det andet sidste i rækken, da det sidste er planlagt i 2021. Året for kirkegårdens 200 års jubilæum.

Spillene finder sted den 1. og 2. august klokken 17 og 18 samt lørdag den 3. august klokken 15 og 17.

Kirkegårdsspil 2019: Mød "Røde Agnes", lokale kendisser og pionerer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce