Kæmpe koloni af sære rotter på Kidholm

Kidholm - udefra en lille, uanselig ø - den første, som lystsejlere fra Storebælt møder på vej ind i Svendborgsund. Men smittefaren truer fra den lille klat jord, som er bare 180 meter lang og 50 meter bred.
Foto: Jørgen Hansen

Kæmpe koloni af sære rotter på Kidholm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

500-800 rotter har skabt et unikt samfund på den ubeboede ø ved Svendborg, hvor de lever af blåmuslinger og krabber. Men nu brydes idyllen. Der er lagt gift ud

Kidholm: Ingen ved, hvor længe rotterne har opdyrket deres eget slaraffenland på den lille ø Kidholm ved Thurøbund.

Men i den grad har de tilpasset sig det afsondrede ø-liv, at koloniens langhalede medlemmer fører en - for rotter - særdeles atypisk tilværelse.

- Det her er fuldstændig enestående i historien. Det kommer vi ikke til at opleve igen, erklærer Kaj Mikkelsen.

Han er Svendborg Kommunes tilsynsførende, hvad angår skadedyrsbekæmpelse og er netop gjort opmærksom på øens myldrende og sælsomme liv.

På denne lille klat jord ude i vandet bor såmænd mellem 500 og 800 rotter.

Kidholm-rotterne lever af blåmuslinger og krabber, som de piler ud og henter, når lavvandet efterlader skaldyr på sandbunden.

Så slæbes føden ind i små grotter, de har udgravet til spisestue. Her knækkes skallerne og delikatessen fortæres.

Ifølge Kaj Mikkelsen ser det ud til, at Kidholm-rotterne kan være en ubetydelighed mindre end de rotter, man ellers kender. Det tyder skeletfundene på.

Og deres lille, lukkede samfund og ændrede adfærdsmønster kan have eksisteret gennem mange årtier.

Kun ét andet sted i Danmark findes et tilsvarende lukket rotte-mini-samfund, der har skabt dets helt egne livsvilkår, nemlig i den sønderjyske marsk.

Her holder en storfamilie af rotter til på en lille ø og lever af en menu bestående af grønne afgrøder og mågeæg. Men marsk-rotterne kan nu også godt finde på at knække halsen over på en lille mågeunge.

- Så forholdene på Kidholm er meget sjældne og bliver da også overvåget nøje af statens konsulent for skadedyrsbekæmpelse, fortæller Kaj Mikkelsen.

Han er selv som lokal ekspert optaget af fænomenet.

- Det kunne være spændende at fange et levende eksemplar og undersøge, om rotten har udviklet en ændret kropsbygning på grund af dens specielle levemåde, siger Kaj Mikkelsen.

Det er de efterladte spor, som afslører rottekoloniens levevis og adfærdsmønster, for ingen har set hverken halespids eller snydeskaft på disse øboer.

Jo, lokale fiskere har flere gange observeret, hvordan horder af rotter ved lavvande udnytter, at en smal sandtange gør Kidholm landfast med Thurø. Så spæner koloniens medlemmer ind mod Grasten og måske tilbage igen.

Og det er netop den kendsgerning, der gør, at Svendborg Kommune tager affære.

Kidholm ejes af Valdemars Slot, men fordi sandtangen ved ebbe skaber broforbindelse til det øvrige kommunale samfund, er risikoen for smittefare åbenbar.

Kaj Mikkelsen fik af lokale fiskere nys om den enorme forekomst af rotter på Kidholm i september og aflagde straks øen besøg i selskab med en skadedyrsbekæmper fra firmaet Kiltin.

Der er nu lagt gift ud til rotterne i særlige foderkasser, så fugle ikke kan komme ind. Men Kidholm-rotterne udgør en helt speciel udfordring for de kommunale skadedyrsbekæmpere.

- De er sværere at bekæmpe end almindelige rotter, for modgiften mod den gift, vi normalt bruger, er K-vitamin. Og dette vitamin findes i stort omfang i de krabber, Kidholm-rotterne æder, fortæller Kaj Mikkelsen.

Han er nu ikke i tvivl om, at kolonien vil være udryddet i begyndelsen af februar næste år. Så tager han selv ud og kontrollerer, at Kidholm er rottefri. Ind til da er en fisker hyret til en gang om ugen at sejle en bekæmper fra Kiltin ud til Kidholm for at lægge gift. Også en fladbundet fiskerjolle har Svendborg Kommune måttet leje for at komme tæt nok på land.

Projektet vil koste kommunekassen ca. 15.000 kroner.
Øen Kidholm ligger ved indsejlingen til Thurøbund mellem Gambøt og det yderste af Grasten.
Øen Kidholm ligger ved indsejlingen til Thurøbund mellem Gambøt og det yderste af Grasten.
Foto: Jørgen Hansen
Foto: Jørgen Hansen

Kæmpe koloni af sære rotter på Kidholm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce