Kæmpe interesse for affaldssortering: Dialogmøde allerede fuldt booket

Arkivfoto.

Kæmpe interesse for affaldssortering: Dialogmøde allerede fuldt booket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dialogen om Svendborg Kommunes kommende affaldssorteringsordning er i gang. Den 27. marts afholder Vand og Affald dialogmøde for interesserede borgere, men mødet er allerede fuldt booket. Hvis interessen fortsætter, vil der blive afholdt flere møder, siger projektleder for affaldssorteringsordningen, Dorte Eg Auerbach.

Svendborg: Svendborgenserne skal til at sortere affald, og det kan der være mange spørgsmål til.

Vand og Affald har derfor inviteret til dialogmøde den 27. marts, hvor det vil være muligt at spørge ind til ordningen, komme med forslag og inputs til, hvad der kan gøres anderledes eller bedre.

Men med plads til 80 borgere er mødet allerede overtegnet, fortæller projektleder fra Vand og Affald, Dorte Eg Auerbach.

- Hvis der bliver ved med at komme tilmeldinger ind, er vi jo nødt til at holde nogle flere møder, og det vil der under alle omstændigheder komme henover tid, fortæller hun.

Planen er, at alle husstande i Svendborg Kommune skal sortere deres affald i henholdsvis glas, metal, pap, papir, kompost og restaffald fra slutningen af 2020, men oplysningsarbejdet er i gang allerede.

- Det her projekt er jo lige så meget et kommunikationsprojekt, som det er et teknisk projekt, fordi der ligger så meget forandring for den enkelte borgere, siger Dorte Eg Auerbach.

- Derfor starter vi allerede nu, men der kommer til at blive sat massivt ind på informationsarbejdet fra næste forår af. Dels vil der blive lavet nogle meget grundige sorteringsvejledninger, og dels kommer vi også til at lave events på skoler og andre steder, tilføjer hun og fortæller, at man også satser på at få en mobil sorteringsvejleder, der kan tage ud til arrangementer.

Ny affaldssorteringsordning
Fra 2020 skal alle borgere i Svendborg Kommune sortere deres affald.Vand og Affald har derfor inviteret til dialogmøde for interesserede borgere den 27. marts.

I løbet af foråret 2019 vil Vand og Affald gå i dialog med blandt andet boligforeninger, andelsboliger og kolonihaveforeninger, hvor der skal etableres fælles affaldsøer. Her vil man i samarbejde med beboerne beslutte antallet og størrelserne af containerne, der skal leveres.

I starten af 2020 vil man begynde med borgermøder og den direkte kommunikation med materiale til alle husstande.

I den nye ordning får alle en-families husstande to 240 liters spande, der hver er delt i to rum.

I "ressourcespanden" afleveres pap, papir, metal og glas. Denne vil blive tømt hver fjerde uge.

I "energispanden" afleveres madaffald og restaffald. Denne tømmes hver anden uge.

Det er Svendborg Kommune, der leverer, ejer og vedligeholder spandene. Kommunen leverer også en køkkenspand og affaldsposer til madaffald til alle husstande.

Til den nye affaldssorteringsordning er der også indkøbt nye affaldsbiler, der er opdelt i to rum. Disse forventes leveret efter sommerferien 2020, hvorefter den nye affaldsordning gradvist vil blive udrullet til alle husstande i Svendborg over tre til seks måneder.

Fra 2021 erstattes storskrald af "genbrugsbilen". Konceptet er det samme, bortset fra at man fremover skal bestille genbrugsbilen, hvis man skal have noget afhentet. Genbrugsbilen kan hente affald hos husstande op til 12 gange om året.

I januar 2021 træder de nye takstændringer i kraft.

Særligt fokus på fællesløsninger

I den kommende ordning får alle private husstande to skraldespande, mens boligforeninger, boligfællesskaber og andelsboliger og andre med fælles renovationsbidrag skal have fælles affaldsøer, hvor affaldet sorteres.

- Vi kommer til at lave helt særlige forløb for alle de steder, hvor der skal laves fællesløsninger. De vil blive inviteret til informationsmøde, så vi kan få en dialog med dem, om hvad der skal til, og hvad deres og vores opgaver er i det her, fortæller Dorte Eg Auerbach, og den dialog vil allerede blive igangsat i løbet af foråret, forklarer hun:

- Det bliver noget af det første, som vi tager fat på. De skal have god tid til at forberede det, finde plads og lave de fysiske ændringer.

Selve affaldsspande og -containere betaler kommunen, men etableringen af de fysiske forhold, skal man selv betale. Det gælder også, hvis man eksempelvis ønsker en nedgravet løsning.

- Vi bekoster spandene, men ikke etableringen. Så hvis de ikke har en affaldsø eller -område i forvejen, skal de selv etablere det fysiske område, forklarer projektlederen.

Også alle sommerhus- og kolonihaveforeninger vil blive omfattet den nye affaldssorteringsordning og skal have fælles affaldsløsninger.

Ifølge Dorte Eg Auerbach er det faktisk meget få borgere, der kan få dispensation fra ordningen.

- Der er nogle få steder inde i midtbyen, hvor der simpelthen er pladsproblemer, og affaldet skal bæres ind gennem huset, hvor man kan få dispensation, men som udgangspunkt skal man som minimum sortere i de to spande, forklarer hun.

Kæmpe interesse for affaldssortering: Dialogmøde allerede fuldt booket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce