K ærgrer sig: Politisk flertal dropper nye dagligvarebutikker efter protester

For en stund risikerede Spar på Thurø konkurrence i form af endnu en dagligvarebutik. Tirsdag aften droppede et flertal i byrådet dog planerne om endnu en forretning på Thurø. Foto: Katrine Becher Damkjær

K ærgrer sig: Politisk flertal dropper nye dagligvarebutikker efter protester

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et flertal i byrådet droppede tirsdag aften at give tilladelse til to nye dagligvarebutikker på Thurø og i det vestlige Svendborg, da de vedtog kommunens nye kommuneplan.

Svendborg: Thurø og den vestlige del af Svendborg får ikke en ny dagligevarebutik hver.

Det står klart efter byrådet tirsdag aften var samlet for blandt andet at tage stilling til kommunens nye kommuneplan. En plan, hvor der var lagt op til at tillade etablering af to nye dagligvarebutikker henholdsvis på Thurø og det vestlige Svendborg.

Et flertal af politikerne enedes dog om at vedtage to ændringsforslag, så de to dagligvarebutikker alligevel ikke bliver til noget.

Sådan stemte partierne
På byrådsmødet tirsdag aften stemte et flertal for at droppe endnu en dagligvarebutik på Thurø.Flertallet bestod af 25 mandater, der fordelte sig på V, S, SF, Liste T, EL, DF, R, LA og Lotte Theilsø, der var stedfortræder for Finn Olsen fra Svendborg Lokalliste.

Mindretallet bestod af K og løsgængeren Henning Stærmose.

Et snævert flertal droppede også muligheden for endnu en dagligvarebutik i det vestlige Svendborg på en grund, der i øjeblikket er ejet af Svendborg Erhvervsskole.

For stemte 16 byrådsmedlemmer fordelt på S, SF, Liste T, EL, Dansk Folkeparti, LA og Lotte Theilsø.

Mindretallet bestod af 13 byrådspolitikere fordelt på partierne V, K, R og løsgængeren Henning Stærmose.

Henrik Nielsen (K) ærgerlig

Formand for Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget, Henrik Nielsen (K), har ærgrer sig over, at de to områder alligevel ikke får nye dagligvarebutikker.

For selvom to tredjedele af Thurøs befolkning har skrevet under på, at de ikke ser noget behov for endnu en dagligvarebutik, mener Henrik Nielsen, at sådan en ville være et aktiv for øen, da øget konkurrence på området i hans optik ville være med til at holde priserne nede.

Hvad angår dagligvarebutikken i Svendborgs vestlige bydel, peger han på, at den kunne have givet kunstigt åndedræt til den økonomisk pressede Svendborg Erhvervsskole, da skolen ejer jorden, som butikken skulle have været opført på.

- Det her er kunstigt åndedræt til en nødlidende patient. Man er ekstremt presset på økonomien, så jeg synes, vi skal udstykke til detailhandel i Svendborg Vest, lød opfordringen i byrådssalen kort før afstemningen.

Ærgelsen var da også stor, da et flertal besluttede at droppe detailhandel i området.

- Det havde været en vigtig håndsrækning. En selvstændig erhvervsskole har en fantastisk betydning for Svendborgs udvikling. Men nu må vi se, hvad konsekvensen bliver, lød det efterfølgende fra Henrik Nielsen.

Kommuneplan
Tirsdag aften vedtog byrådets politikere Svendborg Kommunes kommuneplan, der gælder for 2017 til 2029.Men hvad er en kommuneplan egentlig? En masterplan for hele kommunen, lyder det fra kommunaldirektør, Erik Bendorf.

- Kommuneplanen er jo grundstrukturen i hele kommunen. Hvor skal der være byzone og landzone, hvor udlægger vi landbrugsarealer, og hvilke arealer skal bruges til store tekniske anlæg, eksempelvis biogasanlæg? Kommuneplanen er selve masterplanen for, hvordan hele infrastrukturen er skruet sammen, og hvordan arealerne er disponeret.

Lyttede til thurinerne

Årsagen til mange af partiernes fravalg af endnu en dagligvarebutik på Thurø beror på den underskriftsindsamling på øen, hvor op mod en tredjedel af øens beboere skrev under på, at de ikke ønsker sig endnu en dagligvarebutik.

Helle Caspersen (V) sagde på mødet, at "i udgangspunktet har vi ingen problemer med en ekstra butik på Thurø. Men det er der rigtig mange borgere, der er imod, og vi er et demokratisk parti, og når to tredjedele af øens befolkning siger nej, så er Venstres indstilling, at forslaget om yderligere detailhandel på Thurø bør udgå."

Venstre stemte da også for at etablere mere detailhandel i det vestlige Svendborg, men flertallet ville det anderledes, da blandt andre Socialdemokratiet, SF, Liste og Enhedslisten stemte imod.

Også i Socialdemokratiet havde man lyttet til thurinerne, mens argumentet for at droppe en dagligvarebutik i det vestlige Svendborg var, at området i forvejen er "fornuftigt dækket ind", som Bo Hansen formulerede det.

K ærgrer sig: Politisk flertal dropper nye dagligvarebutikker efter protester

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce