Julemænd og dåseøls-asfalt

Dette er skæbneåret for Langelandsfestivalen, vurderer kommunens ankermand John Kjær. Han har været med samtlige 18 år.
Foto: Yilmaz Polat

Julemænd og dåseøls-asfalt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

John Kjær har været med i alle 18 festivalår - som en af kommunens ankermænd

RUDKØBING: Det kan godt være, at Troels Hersom har leveret flere sjove røverhistorier end den nuværende festivalejer nogensinde kommer til.

Men ankermændene i Langeland Kommune føler sig nok tryggere ved den mere ortodokse forretningsmand Allan K. Pedersen.

- Hvis nogen kan få Lange- landsfestivalen til at køre, er det Allan K. Pedersen. Og vi tager hans meldinger helt alvorligt. Hvis ikke årets festival giver overskud, er han klar til at tage konsekvensen, siger John Kjær.

Den tidligere tekniske chef i Rudkøbing Kommune har fulgt Langelandsfestivalen fra dens tilblivelse til i dag. Under samtlige 18 arrangementer har han blandt andre været garant for, at vandet strømmer til og fra Rue Mark.

Første år en skuffelse

- Og så har vi jo hele tiden den målsætning, at fru Andersen i Rudkøbing ikke skal mangle vand, fordi der holdes festival, siger John Kjær.

Han husker endnu skuffelsen det første år, hvor Troels Hersoms initiativ endnu ikke havde taget kegler.

- Der kom kun nogle få tusinde mennesker. Vi sad på Goe Bakke og var lidt deprimerede, husker John Kjær.

Først tre-fire år senere begyndte Rudkøbings egne borgere at bakke arrangementet op, og begrebet "Danmarks største Havefest" var skabt.

Men Troels Hersom var ikke just prototypen på en pengeforstandig forretningsmand.

Ideer havde han i hobetal, og John Kjær morer sig endnu ved tanken om tusindtallige julemænd og nisser, som et enkelt år befolkede Rue Mark under festivalen.

- Det var den varmeste juli, man kan tænke sig. Alligevel blev der holdt juleaften på festivalpladsen. Troels havde mange gode ideer og fik hele tiden skæve indfald, og han havde modet til at føre dem ud i livet. Hvis bare folk var glade, var Troels det samme, husker John Kjær.

Men driften fik den tidligere festivalindehaver aldrig for alvor styr på.

Brolægning af dåseøl

- Jeg kan huske et år, hvor festivalpladsen nærmest var brolagt med blå Ceres Royal-dåser. Hans hjælpere kontrollerede ikke campisterne, så de kunne bare slæbe deres dåseøl ind på festpladsen. Det gav et mægtigt gilde, men begrænset omsætning, siger John Kjær.

- Vi måtte bekoste en strandrensemaskine fra Jylland for at få alle dåserne væk, erindrer han.

Og nu skriver vi så 2008.

John Kjær er stadig i fuld festival-vigør, akkurat som kommunens beredskabschef Torben Tørnquist og vej- og parkchefen Poul Petersen.

De har også taget alle årene med.

- Et kvalitetsløft

- Jeg synes denne festival har fået et kvalitetsløft. Forhaven er blevet hyggelig, og Allan K. Pedersen har fået luget ud i den store stab af ledere, som Troels Hersom havde omkring sig. Kommandovejen er mere klar nu, siger John Kjær.

Han glæder sig også over årets tiltag, der indebærer, at campisterne inkluderet i deres festivalbillet automatisk sikres plads til den medfølgende bil.

- Tidligere stod lodsejerne nærmest ude på vejen for at lokke bilisterne til at købe en parkeringsplads. Det er slut nu, hvor Allan K. Pedersen har indgået aftale med lodsejerne omkring Rue Mark, siger John Kjær.

Folk vil høre det kendte

Musikken? Jo, den nyder John Kjær da også. Ikke mindst fra sin egen baghave, hvortil Store Scenes højttalere fint trænger igennem.

- Men jeg tror nu ikke, det er så vigtigt, hvem der spiller. Jeg kan huske, at Troels Hersom var meget stolt, når han havde hyret et stort amerikansk navn. Men Langelandsfestivalens publikum kan bedst lide navne, de kender, og derfor har Shu-Bi-Dua spillet år efter år. Det ved Allan K. Pedersen også godt, siger John Kjær.

Julemænd og dåseøls-asfalt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce