Jubel på erhvervsskole: Upopulær uddannelse har fået nyt liv

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var i november med til at hylde erhvervsskolens nye industrilab, som er blevet til ved hjælp af penge fra det lokale erhvervsliv og tegner til at blive en succes af de store. Det er borgmester Bo Jensen (S) til venstre. Foto: Katrine Becher Damkjær

Jubel på erhvervsskole: Upopulær uddannelse har fået nyt liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et forsøg på at redde Svendborg Erhvervsskoles industriteknikeruddannelse er faldet heldigt ud. På mandag starter 20 elever på uddannelsen, som ellers ingen elever har haft, og også murer-, tømrer- og bygningsmalerlinjerne er i fremgang.

Svendborg: Operationen lykkedes, og patienten er sprællevende.

Det må være konklusionen, når det kommer til industriteknikeruddannelsen på Svendborg Erhvervsskole & Gymnasier.

Mandag den 14. januar tog i alt 20 elever fat på den uddannelse, som ikke havde en eneste elev i 2018, og det er der tilfredshed med på skolen.

- 20 elever er lige så mange, som de har på industriteknikeruddannelsen i en stor industriby som Horsens, så det er mildest talt en succes, siger Svendborg Erhvervsskole og Gymnasiers direktør, Allan Kruse.

Tilmeldte til uddannelserne
Så mange har tilmeldt sig Svendborg Erhvervsskole & Gymnasiers uddannelser i 2019. Tallet i parantes viser antallet på de enkelte uddannelser i 2018.

Kontor, handel og forretningsservice:

Business: 51 (52).

Teknologi, byggeri og transport:

Bygningsmaler: 16 (6).

Murer: 23 (8).

Snedker: 22 (21).

Tømrer 56 (47).

Data- og kommunikation: 17 (26).

Elektriker: 34 (29).

Teknisk designer: 4 (7).

Smed: 19 (16).

Industritekniker: 20 (0).

Skibsmontør: 8 (5).

Personvognsmekaniker: 21 (30).

Teknologi, byggeri og transport i alt: 240 (195).

Fødevarer, jordbrug og oplevelser:

Ernæringsassistent: 10 (10).

Gastronom: 15 (23).

Gourmetslagter: 4 (5).

Bager og konditor 6 (5).

Tjener 2 (2).

Fødevarer, jordbrug og oplevelser i alt: 37 (45).

Erhvervslivet har spædet til

Det er en temmelig syg patient, der dermed har fået nyt liv.

Industriteknikeruddannelsen har været uattraktiv, fordi dens maskiner har været forældede, men bidrag fra Svendborg Kommune og fra aktører i den del af erhvervslivet, som mangler industriteknikere, har sikret, at skolen har været i stand til at investere i nye.

Ifølge Allan Kruse er det dog ikke den direkte årsag til, at det er lykkedes at få elever til uddannelsen.

Han mener snarere, det handler om, at markedsføring sammenholdt med den omtale, som uddannelsen har fået i medierne, samt jobcentrenes fokus på sagen har æren.

- Det betyder, at det er lykkedes os at komme bredere ud med budskabet om, at der her er en god uddannelse med udsigt til at få job med det samme, siger direktøren, der dog vedgår, at det nye grej er vigtigt.

- Hvis vi ikke havde haft de nye maskiner, havde uddannelsen ikke været relevant. Det ville svare til at starte en fodboldklub uden at have en bane at spille på, siger Allan Kruse.

Det er blandt andre filterproducenten C.C. Jensen og Industrien Sydfyn, der står bag initiativet om at lade erhvervslivet medfinansiere uddannelsens nye maskiner, og det er der ingen grund til at fortryde, mener Industrien Sydfyn-formand Claus Aabo Andersen.

- Det er lækkert, at vi kan få uddannet nogle unge mennesker - også for vores egen skyld. Så det har bestemt været umagen værd, at vi er gået ind i det, siger formanden.

Mere medvind

Det nye industrilab, som skal huse industriteknikeruddannelsen, blev indviet af blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen i november, og det er ikke den eneste uddannelse med medvind.

Særligt murer- og bygningsmaleruddannelserne har stor fremgang i elevtallene, og også på tømreruddannelsen går det den rigtige vej.

Også her handler det om, at det er lykkedes at få budskabet bredere ud, mener erhvervsskoledirektør Allan Kruse.

- Desuden har vi et godt samarbejde med erhvervslivet, som hjælper med at rekruttere lærlinge, inden de starter hos os. Så det er historien om det gode samarbejde og det ansvar, som de involverede interessenter tager, siger han.

Det halter på maden

Enkelte torne er der dog også i buketten.

De såkaldte food-uddannelser, som uddanner blandt andet kokke, bagere og ernæringsassistenter, har i alt 37 tilmeldte, hvilket er 8 færre end i 2018.

- Så her er der stadig et arbejde at gøre. Men ser vi bredt på det, er vi tilfredse og fortrøstningsfulde, siger Allan Kruse.

Direktøren anslår, at der er købt nye maskiner for omkring halvanden million kroner til industriteknikeruddannelsen.

Svendborg Kommune har bidraget med 300.000 kroner, det samme har erhvervslivet, og de resterende omkring 900.000 kroner er betalt af skolen selv.

Jubel på erhvervsskole: Upopulær uddannelse har fået nyt liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce