Jubel over hurtigere internet: - Vi har kæmpet hårdt for det her

Bredbåndspuljen er fordelt. Det betyder hurtigere internet til en række sydfynske landområder. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Jubel over hurtigere internet: - Vi har kæmpet hårdt for det her

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere hundrede husstande i kommunen står til at få hurtigere internet, efter at regeringens bredbåndspulje er blevet fordelt. Ualmindeligt gode nyheder for beboere og erhvervsdrivende i områderne, der i årevis har døjet med langsomme hastigheder.

Sydfyn: Det har været som at sidde stille på perronen og vente på en gammel sporvogn, alt imens alle andre allerede er steget på lyntoget og suser derudad.

Nogenlunde sådan har beboerne på Kohavevej/Skovvej i Vester Skerninge længe haft det, hver gang de har villet på internettet for at surfe, se film, tjekke bankkonti eller ordne praktiske ting. Området har indtil nu stået uden bredbånd og har dermed måttet leve med langsom internetforbindelse.

Det er snart forbi.

De 21 husstande på vejen har således fået andel i regeringens bredbåndspulje, som netop er fordelt. Det betyder, at der inden længe lægges fibernet i jorden ud for husstandene, der dermed får et langt hurtigere internet.

Nyheden er til enorm glæde for Dorthe Hansen, som bor og driver virksomheden D.H. Reklamebroderi på Kohavevej 65.

- Jeg er ovenud lykkelig over det, fordi det har været et problem i alle de år, jeg har været her. I en tid, hvor vi er tvunget til at sende alt digitalt, har vi hverken haft net eller mobildækning i området. Det er vi meget glade for, at vi får nu, siger hun.

- Det er et problem både for privatpersoner og for virksomheder. Hvis jeg er heldig, downloader jeg med tre megabit. Det er meget langsomt, og det tager jo syv lange og syv brede, når du skal hente eller sende noget, og du skal være heldig, hvis det overhovedet går igennem, uden forbindelsen bliver afbrudt, lyder det fra Dorthe Hansen, der i begyndelsen af året tog initiativ til at søge bredbåndspuljen på vegne af vejen.

- Jeg gik rundt til alle naboer for at høre, hvordan de havde det med internettet, og om de ville være med til at søge puljen for at få en bedre forbindelse. Det gik vi videre med, og nu har vi fået det.

Bredbåndspuljen
Puljen blev oprettet af Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti i 2016. Der blev afsat 200 millioner kroner over fire år: 80 millioner kroner det første år og 40 millioner kroner årligt frem til 2019. Tidligere i år kom det frem, at regeringen og Dansk Folkeparti tilfører bredbåndspuljen yderligere 60 millioner kroner. Dermed er der 100 millioner kroner i tilskud til hurtigere bredbåndsforbindelser landet over.

Ansøgningerne vurderes ud fra et pointsystem, hvor der tildeles point ud fra fem objektive kriterier: Andel af egenbetaling (mindst 2000 kroner pr. adresse), totalpris pr. adresse, projektets størrelse og andel husstande i området, der deltager - og andel husstande med særligt dårligt internet, der deltager.

Puljen er en forsøgsordning, der administreres af Energistyrelsen.

Også i Holmdrup

Vejen i Vester Skerninge er ikke eneste område i kommunen, som har fået midler fra bredbåndspuljen. Ikke langt derfra på Skerningegårdsvej, også i Vester Skerninge, står 18 husstande til at få hurtigere internet, mens Hundstrup indgår i et projekt sammen med Korinth og Vester Åby, som får fibernet til i alt 105 husstande.

I Holmdrup, der ligger mellem Tved og Skårup, har 75 husstande fået samme gode nyhed, da deres projekt modtog 750.500 kroner fra bredbåndspuljen.

Jørgen Clausen fra Skovdongvej 20 var med til at lave forarbejdet, og han fortæller, at alle naturligvis er lettede over udsigten til højere internethastigheder.

- Der er mange, som kun har to-tre megabit. Det betyder, at hvis der er flere på internettet samtidigt, går det ned. Folk kunne ikke se fjernsyn samtidigt med, at deres børn spillede computer. Det har været grelt, så der er jubel over, at det er gået igennem, så vi får hurtigere internet nu, fortæller Jørgen Clausen, som fremhæver en anden beboer - Michael Bøge - for, at det lykkes at skaffe bredbåndet til Holmdrup.

- Vi har kæmpet for det her, og det er hårdt arbejde, men det er åbenbart det, der skal til.

I løbet af 2018

Det er Sydfyns Elforsyning, der sammen med Stofa får til opgave at lægge fibernettet ud til nogle af de nye områder. Administrerende direktør i SEF, Anders Banke, forklarer, at det kun er muligt med hjælp midlerne fra bredbåndspuljen.

- Vi må nok sige, at de nok ikke havde fået fibernet uden bredbåndspuljen. Det er områder, som ligger ret langt fra andet, og det havde været ret bekosteligt, siger direktøren.

Anders Banke kan ikke give en præcis dato for, hvornår beboerne i de udpegede områder får fibernettet.

- Jeg har ikke lige en projektplan liggende her, men det bliver engang i løbet af næste år. Vi går i gang med det hurtigst muligt, siger han.

Jubel over hurtigere internet: - Vi har kæmpet hårdt for det her

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce