Jobpatruljen løftede pegefingeren i Svendborg: De unge arbejdere holder ikke pauser nok

Onsdag og torsdag var Jobpatruljen på besøg i Svendborg for at tjekke op på de unges arbejdsforhold. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Jobpatruljen løftede pegefingeren i Svendborg: De unge arbejdere holder ikke pauser nok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hver sommer rejser Jobpatruljen rundt i landet og holder øje med, om unge under 18 arbejder under ordentlige forhold. I Svendborg noterede patruljen sig, at de unge arbejder for meget og holder for få pauser.

Svendborg: For meget arbejde og for få pauser.

Det var noget af det, som Fagbevægelsens Hovedorganisations jobpatrulje slog ned på, da den onsdag og torsdag gik patrulje i Svendborg for at tjekke, om unge under 18 arbejder under ordentlige forhold i restauranter, butikker, forretninger og i industrien.

- Det ser egentligt rimeligt fint ud. Men der er en række småting, som vi har talt med de unge og arbejdsgiverne om, fortæller Natalia Regitze Jørgensen, der er jobpatruljekoordinator for Fyn, de fynske øer og Fredericia.

Faktisk har Jobpatruljen i år 40 års jubilæum, og i alt 30 frivillige bruger nogle uger i løbet af sommeren på at gå patrulje, for at sikre unge menneskers arbejdsforhold.

Selvom Jobpatruljen efterhånden har en del år på bagen, er der stadig brug for den, mener man i Fagbevægelsen Hovedorganisation, og Natalia Regitze Jørgensen fortæller da også, at det i Svendborg blandt andet halter med at lade de unge holde tilstrækkeligt med pauser i løbet af en arbejdsdag.

- Man har ret til en halv times sammenhængende pause, når man har arbejdet i fire og en halv time, men der er mange steder, hvor man ikke holder den halve time. Det er jo arbejdsgiverens ansvar, at de får muligheden for at puste ud, men mange af de unge giver den jo lidt ekstra af af en god mening og dropper pausen, men de tænker ikke over, at de kan blive stresset af det. Det er især i butiksbranchen, at de ikke får den her halve time, fortæller Natalia Regitze Jørgensen.

Farligt arbejde

Et andet punkt, hvor de unge blev opfordret til at være mere vågne var, når de får deres lønseddel. Mange af dem kigger den ikke grundigt nok igennem, og af samme grund er mange af dem ikke klar over, at de rent faktisk får feriepenge. Derfor opfordrede Jobpatruljen til, at de unge kigger lidt grundigere på lønsedlen, når de får den.

Derudover oplyser Natalia Regitze Jørgensen, at man også fandt flere tilfælde, hvor unge ansatte under 18 år rengør brødskæremaskiner og pålægsmaskiner, og det må man ikke, fordi man risikerer at skære sig i fingrene.

- Så det påtalte vi også og oplyste både arbejdsgivere og de unge om reglerne for området. Desuden er det noget af det, vi opfordrer Arbejdstilsynet til at holde ekstra godt øje med, når tilsynet foretager kontroller, siger Natalia Regitze Jørgensen.

Pæn modtagelse

Jobpatruljen var i Svendborg både onsdag og torsdag, hvor den første dag gik med at kontrollere de unges arbejdsforhold på arbejdspladser i centrum af Svendborg, mens man torsdag udvidede cirklen og nåede ud til nogle af de virksomheder, som ligger lidt længere væk fra centrum.

Hun fortæller, at selvom Jobpatruljen jo kommer og snager lidt ude på virksomhederne, så bliver det ikke taget ilde op af hverken de unge medarbejdere eller arbejdsgiverne.

- Generelt blev vi også modtaget godt af arbejdsgiverne. De var flinke til at give os tid til at tale med de unge mennesker, siger Natalia Regitze Jørgensen.

Jobpatruljen løftede pegefingeren i Svendborg: De unge arbejdere holder ikke pauser nok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce