Jan måtte tisse i pose i bilen - handicaptoilet umuligt at komme til

Jan Mortensen har været på ørundfart i det sydfynske, og det blev ikke den bedste oplevelse. Arkivfoto: Andreas Bastiansen

Jan måtte tisse i pose i bilen - handicaptoilet umuligt at komme til

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kørestolsbruger måtte opgive at komme på toilettet på Drejø Havn, da der er lagt perlesten rundt om toiletbygningen, og han måtte i stedet tisse i en plasticpose. Beklageligt, lyder det fra havnemester Hans Søby, som lover at tage affære.

Drejø: Er der to ting, der er uforenelige, så er det perlegrus og kørestole.

Og det er årsagen til, at Jan Mortensen fra Humble pludselig stod med et valg mellem at lade vandet gå i en plasticpose - eller i bukserne.

Den 20. juni trillede 55-årige Jan Mortensen sin Fiat Ducato om bord på Højestene for at besøge Skarø og Drejø, og turen forløb ikke optimalt.

- På Drejø skulle jeg på toilettet, men det var umuligt, fordi der lå et tykt lag perlesten hele vejen hen til rampen ved døren, siger Jan Mortensen, som har været kørestolsbruger i 36 år.

- Så jeg behøver ikke køre igennem stenene for at vide, hvad der sker: Jeg kører fast. Og man kan aldrig vide med sikkerhed, om der er nogen, der kan hjælpe mig fri igen, fortæller Jan Mortensen, der derfor opgav toiletbygningen.

- Men når jeg skal, kan jeg ikke vente i en evighed, så jeg måtte sætte mig ind i min bil og tisse i en lille plasticpose, jeg havde liggende, siger Jan Mortensen, der vedgår, at situationen var en kende ydmygende.

- Men alternativet var, at jeg havde tisset i bukserne, lyder det.

Når jeg skal, kan jeg ikke vente i en evighed, så jeg måtte sætte mig ind i min bil og tisse i en lille plasticpose, jeg havde liggende.
Jan Mortensen.
Toiletbygningen på Drejø er handicapvenlig, men perlestenene gør det umuligt for en kørestolsbruger af komme til den. Privatfoto: Jan Mortensen
Toiletbygningen på Drejø er handicapvenlig, men perlestenene gør det umuligt for en kørestolsbruger af komme til den. Privatfoto: Jan Mortensen

Skraldespand foran rampen

Jan Mortensen vurderer, at ikke bare kørestolsbrugere, men også folk med rollatorer og barnevogne vil have problemer med at forcere perlestenene, hvilket er påfaldende, da et skilt på bygningen kundgør, at toilettet er handicapvenligt.

Og underlaget hen til rampen er ikke det eneste problem.

- For at komme op ad rampen til toilettet i en manuel kørestol som min skal man have tilløb, men det kan man ikke få på Drejø. For nogen har været så tumpet at placere et skraldestativ lige ved rampen, siger Jan Mortensen, der i en årrække har kæmpet sin egen og andre handicappedes sag på Langeland.

Han beretter desuden, at forholdene på Skarøs toilet på havnen var helt i orden, mens det til gengæld på grund af trin og snævre forhold er noget nær umuligt for en kørestolsbruger at komme på toilettet på færgen Højestene - medmindre man vil forrette sin nødtørft for åben dør. Hvilket Jan Mortensen ikke vil.

- Men det kan man leve med, hvis forholdene er i orden, når man kommer i land. Det er de bare ikke, og det er altså irriterende, at man ikke bruger hjernen bedre, siger Jan Mortensen, der har et godt råd til alle, der indretter faciliteter til handicappede.

- Spørg dem, der har handicappet, inden I begynder at bygge til dem, siger han.

Havnechef: Uheldigt

Hans Søby, der er chef for de kommunale havne, er ked af den oplevelse, Jan Mortensen har haft.

- Det siger sig selv, at når vi har handicaptoiletter, skal de også kunne bruges. Og så er det uheldigt, at der ligger perlesten ved toiletbygningen på Drejø, siger han.

En præcis forklaring på hvad der er sket, har han ikke.

- Vi forsøger at holde tingene så pænt som muligt, så jeg gætter på, at nogen under forårsklargøringen har lagt perlesten ud, siger havnemesteren, der lover at tage affære.

- Vi er kede af det og beklager meget, og så kigger vi på, om vi eventuelt kan lægge køreplader ud på perlestenene. Det vil ske i løbet af få dage, siger Hans Søby.

Jan måtte tisse i pose i bilen - handicaptoilet umuligt at komme til

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce