En uvirkelig situation på Odense Banegård betød fredag morgen, at pendlere endnu en gang kom for sent på grund af Svendborgbanen

Klumme: Jeg har i de foregående fem måneder oplevet mange ting på Svendborgbanen. Strækningen har jeg brugt til at pendle fra min lejlighed i Odense til mit praktiksted hos avisen i Svendborg. Jeg har ventet i halvanden time i Svendborg på en togbus.

Engang så jeg 30 passagerer blive efterladt på Odense Banegård, fordi de sad i den bagerste del af et tog, som ikke kørte mod Svendborg, selvom det stod på vognen. Og så er jeg blevet sat af i Stenstrup utallige gange.

Rejsetiden

7.00: Jeg går ind på perron 8 på Odense Banegård

7.01: Toget kører for næsen af mig og andre pendlere.

7.13: Toget skulle have kørt nu.

7.16: En lokomotivfører fortæller, at toget er kørt.

7.44: Alle passagererne kommer med det næste tog.

8.05: Toget kører efter sigende rettidigt fra Ringe Station.

8.35: Jeg sidder på arbejdet foran computeren.

Alligevel vil morgenen den 8. januar altid stå klart i min erindring som en af de mere surrealistiske.

Med de sidste søvnrester i øjnene og sjap på skoene går jeg på Odense Banegårds perron 8, hvor mit tog mod Svendborg afgår.

Jeg kan fornemme varmen i toget, og udsigten til et sæde virker ekstra skønt efter en mindre gåtur i dagens snevejr.

Glæden bliver hurtigt forvandlet til undren, da toget kører væk lige foran mig.

Min telefon viser, at klokken er 7.01. Toget skal køre klokken 7.13, så jeg og de andre rejsende er altså ikke kommet for sent.

Mit og de omkring 35 andre pendleres blikke vender hurtigt op mod perronens info-skærm for at få noget, ja, information. Skærmen er helt sort.

I samlet, undrende flok vender vi alle hen mod banegårdscentret, hvor ingen rigtig ved, hvad der sker, eller hvornår vi kan komme med det næste tog. Der er egentlig forståelse for, at toget kan være forsinket, men det frustrerer helt vildt, når man ikke får noget at vide om situationen.

Klokken cirka 7.15 får en kvindelig pendler hevet fat i en lokomotivfører, som går på en nærliggende perron. Hun spørger ham, hvor toget er henne.

Efter en telefonsamtale med et eller andet kontrolcenter kan han fortælle: "Jamen, det tog er da kørt."

Det går nu op for de fleste, at de igen kommer for sent til deres arbejde eller skole. Vi kan komme med den næste afgang klokken 7.44, hvis den altså kører til tiden.

Mange har søgt tilflugt fra kulden inde i banegårdscentret, mens jeg og fem andre står ved den perron, hvor toget kommer om en halv time. Passagererne aner stadig ikke, om toget kommer trillende ind på en anden perron lige om lidt. Derfor søger flere pendlere selv svar.

Jeg overhører en kvinde tale med en togmedarbejder, som i en skrigende orangefarvet dragt fortæller hende, at toget ikke kørte, fordi man havde glemt at gøre det klar. Fair nok at snefygning eller lignende ting betyder, at man kommer lidt senere frem, men hvordan kan man glemme at gøre et tog klar til afgang? Og så på en dag, hvor alt togpersonale burde være i højeste gear på grund af vejret.

Forvirringen bliver total, da jeg sætter mig foran computeren i Svendborg 40 minutter senere end planlagt. En passagerer har skrevet, at toget ikke blev aflyst, men fortsatte mod Sydfyn og endda kørte rettidigt fra Ringe?!

Et eller andet er tydeligvis gået galt. Hvis toget var aflyst, så er det simpelthen for dårligt, at jeg og de andre passagerer kan stå i næsten tre kvarter på banegården uden at høre ét ord om vores aflyste tog og grunden til det.

Er toget kørt for tidligt, er jeg uden ord.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle

Rejsetiden