Idrætsforening for sindslidende netop stiftet i Svendborg
SVENDBORG: Han har spillet badminton og fodbold, cyklet og løbet hele livet, men da Jesper Andersen fik diagnosen maniodepressiv for fem år siden, blev det pludselig meget vanskeligt for ham at dyrke idræt.

- Det kan være svært at starte i en ny idrætsforening. Det sker, at man møder fordomme eller mangel på forståelse, når man er psykisk syg, forklarer Jesper Andersen.

Hans egen lyst til at dyrke motion igen og et besøg til idrætshuset for psykisk syge i København, gav 26-årige Jesper Andersen idéen til at starte en idrætsforening for sindslidende i Svendborg.

Besøget i Københavns Idrætshus for Psykisk Syge var i særdelshed afgørende for Jesper Andersens beslutning.

- De havde alle mulige fede faciliteter og tilbud. Først og fremmest havde de deres egen hal. De tilbød fitness, floorball og badminton. De stillede endda en klatrevæg til rådighed. Jeg var meget imponeret og blev meget inspireret af de mennesker, jeg mødte derovre, forklarer Jesper Nielsen.

Mangler en hal

Svendborgs pendant til idrætshuset for psykisk syge i København starter dog i en smule mindre målestok.

I løbet af sommerferien vil der blive arrangeret ture på gåben og på rulleskøjter fra Christiansminde hver tirsdag. Desuden håber Jesper Andersen, at det lykkes at stable en idrætsdag med rundbold, beach-volley og petanque på benene.

Der er en god grund til, at de foreløbige aktiviteter finder sted udendørs.

- Vi nåede ikke at søge kommunen om at få en hal til rådighed til vores aktiviteter. Fristen for ansøgningen lå før, vi blev stiftet, forklarer Jesper Andersen.

Idræt vigtigst

- Vi er på standby og må forsøge at blive klemt ind hvor der er plads. At Svendborg er blevet udnævnt til Team Danmark Elitekommune betyder, at der er rift om haltiderne, fortsætter Jesper Andersen, der er meget optaget af, hvilken effekt idræt har for sindslidende.

- Idræt er udelukkende godt for sindet. For eksempel producerer hjernen mere serotonin, når man dyrker motion. Det er et stof, man mangler i hjernen, når man er depressiv, forklarer Jesper Andersen.

Så der skal motioneres i højt gear, og idrætten er det vigtigste i foreningen. Derefter kommer netværket og samværet.

- Mange sindslidende letver isoleret, og det kan vores forening bidrage til at lave om på. Vi håber, at vi på sigt kan lave arrangementer med en mere social karakter, siger Jesper Andersen.
  • Fyens Stiftstidende