Thurø Sejlklubs og Svendborg Museums initiativ, Smuglerskole, er nomineret til Historiske Dages Fornyelsespris og er dermed blandt tunge drenge. Danmarks Radio, Den Gamle By i Aarhus og Museum Sønderborg Slot er blandt de øvrige nominerede.

Thurø/Svendborg: Er 25 børn, der lærer at smugle, noget, det giver genlyd rundt omkring?

Svaret er ja.

Thurø Sejlklubs og Svendborg Museums sommerskole for unge sejlere er nemlig blevet nomineret til Historiske Dages Fornyelsespris 2017, og det er sejlklubbens næstformand, Jesper Henriksen, temmelig tilfreds med.

- Det er helt vildt, når man tænker på, hvem det er, vi er oppe imod, siger han med adresse til, at de øvrigt nominerede er Coop Danmark, Danmarks Radio, podcastserien Kongerækken, Den Gamle By i Aarhus og Museum Sønderborg Slot.

Det er de store kanoner, og det er vist første gang, en sejlklub har været med i det selskab.

Jesper Henriksen, næstformand i Thurø Sejlklub.

- Det er de store kanoner, og det er vist første gang, en sejlklub har været med i det selskab, siger Jesper Henriksen.

Smuglerskole

Prisen gives til en form for historisk formidling, som ikke tidligere er set i Danmark, og sommerskolen var da også lidt af et særsyn.

Smuglerskole, hed den, og undervejs fik 25 børn i alderen fra 10 til 16 år øvet sig i smuglingens ædle kunst, som ud over at fragte godset ad søvejen blandt andet indebar at grave det ned og hente det dagen efter, så tolderne ikke fik kløerne i det.

- Det var fedt, at de fik lært andet end bare at vende og så videre, men også fik noget historisk dannelse med. Det betyder, at når de i fremtiden sejler forbi Troense eller Kidholm ved Thurø, så vi de have et helt andet billede, siger Jesper Henriksen.

Det er Øksnehallen i DGI-byen i København, der den 25. marts danner ramme om prisoverrækkelsen, og skulle sejlklubben og museet gå hele vejen, så følger der en check på 10.000 kroner med.

Historiske Dage er en selvejende institution, og det er tredje gang, prisen bliver uddelt.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis og skriver om stort og småt på tværs af stofområderne. Er oprindeligt butiksuddannet, men skiftede spor og startede på journalistuddannelsen i Odense i 1999. Efter en praktikperiode på Fyens Stiftstidende blev jeg ansat på det daværende Holbæk Amts Venstreblad i 2003, og efter godt fire år i det sjællandske rykkede jeg tilbage til Fyens Stiftstidende - nærmere bestemt Assensredaktionen - i 2007. Har siden 2010 været ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg, hvor jeg også bor. Og så er jeg vokset op i Tommerup på Højfyn. I øvrigt er jeg ikke ret god til golf. Men jeg spiller det alligevel ved enhver given lejlighed.