Sydfyns Kultur Forening, vil sætte gang i blandt andet eventyrlige optog. Paraden "Fortællinger om Havet" fejrer Svendborg og kulturen 15. september. Mandag er der informationsmøde.

De store dansende optog med masker, kæmpe dukker, musik og fortælling, kendes fra sydligere himmelstrøg end det sydfynske. Det vil en ny forening: Sydfyns Kultur Forening råde bod på. Som deres første arrangement arrangeres en hyldestparade for Svendborg som øhavets hovedstad og byens kulturelle profil.

- Foreningen skal gøre opmærksom på Svendborgs mangfoldige kulturliv og byens særpræg som "byen ved havet", fortæller Peter Ørting, der er tovholder på paraden, som har fået navnet " Fortællinger om Havet". Han har i mange år været kulturformidler i Odense, men nu har han meldt sig under fanerne som kulturaktivist i egen by.

Sydfyns Kultur Forening

Foreningen blev stiftet i februar i år, og det første fælles indslag for Svendborg, fællesskabet og kulturen bliver den store parade " Fortællinger om Havet", der 15. september klokken 16.30 til 19 skal gå fra Torvet mod havnen i Svendborg med små scener og stop for sjov, musik, teater og andre indslag undervejs.Bag foreningen står blandt andet Peter Ørting (tovholder), Josefine Ottesen (idé og temafortællinger), Fin Thygesen(økonomi), Marie Hauberg (den praktiske del) og Marie Snede Willumsen (kunstnerisk ledelse). De er erfarne kulturudøvere og brugere, alle bosat i det sydfynske.

Kulturforeningens idé er at vifte med fanen i et kæmpe optog, hvor svendborgensere i alle aldre, professionelle kunstnere, foreninger m.m. sammen om at slå et slag for Svendborg som maritim hovedstad og den mangfoldige kultur, som udfolder sig i byen. Der er planer om parade hvert andet år.

Alle kan høre om paraden og melde sig til, komme med flere idéer til Kulturforeningen, mandag 22. maj kl. 17 til 18.30 i Borgerforeningens spejlsal.

- Vi var nogle voksne kulturudøvere og brugere, der mødtes om tanken at gøre by og kulturliv mere synligt. Josefine Ottesen fik idéen og er lige nu i gang med at skrive otte rammefortællinger til optoget, siger Peter Ørting, som sammen med de andre i bestyrelsen venter på svar om økonomisk støtte hos kommune og fonde.

- Vi er øhavets hovedstad, og det skal fejres. Vi har kontaktet "Liv i min By", Kulturforvaltningen, Peder Most Garden, Svendborg Musikskole, Kunstpiloterne, Cirkusrummet, Den Frie Lærerskole, Syngsydfyn, Kunstpiloterne, Ribers gård og mange flere. Det er meningen, at vi den kommende måned skal have flere aktører på plads, fortæller Peter Ørting, der venter at byens foreninger sommeren over vil syde af forberedelser til paraden. Musiker Christian Søgaard har allerede komponeret en parademarch til optoget.

- Vi ved ikke, om der kommer 200 eller 2000 og går med i optoget, der 15. september går ud fra Torvet, og de næste to timer bevæger sig ned mod Frederiksø. Her bliver ikke havnefest, men det er meningen at, der skal være musik og festlig afslutning for dagens aktører, siger Peter Ørting.

-Hvalfisken er symbolet og bæres i spidsen af paraden. Et optog på tværs af alder og så mangfoldigt og festligt, som det kan blive, når alle slipper den indre havfrue eller admiral løs, siger Peter Ørting.

Der er infomøde mandag klokken 17 i Borgerforeningen.

  • Af: