Tirsdag var Tuba på gaden i Svendborg for at fortælle om det arbejde organisationen gør for at hjælpe unge, som har oplevet alkoholisme hos deres forældre. Organisationen, som i år fylder 20 år, er nye i byen, og mange ved ikke, at de er der.

Gamle og unge svendborgenserne trasker langsomt gennem Gerritsgade. Man kan ikke se det, men statistikken for de unge siger, at hver tiende af dem har været påvirket negativt af en eller begge forældres druk. Det er derfor Tuba - Terapi og rådgivning for Unge som er Børn af Alkoholmisbrugere - står her i dag.

Regionsleder i organisationen Henrik Prien og psykoterapeuterne Louise Theil Dorph og Maja Pålson fra Svendborgafdelingen er på gaden for at oplyse om Tubas arbejde. Siden Tuba fik en afdeling i Svendborg, som tilbyder rådgivning og terapi for unge mellem 14 og 24 år, har en del benyttet sig af tilbuddet, men Henrik Prien håber, at kampagnen kan øge kendskabet.

- Vi har haft 57 unge, men vi vil selvfølgelig gerne have endnu flere, for vi ved, at mange unge har alkoholisme tæt inde på livet. Vi er jo ret nye her i Svendborg, og vi håber, at vi kan gøre opmærksom på, at vi er her på denne måde, så flere kan få den hjælp, de har brug for.

Lidt opmærksomhed har de også fået. I anledning af organisationens 20-års jubilæum er borgmester lars Erik Hornemann mødt frem for at være med til at gøre opmærksom på Tubas arbejde, som han mener er vigtigt.

- Det er jo et super tilbud. Ligesom over hele landet har vi også problemer med alkoholforbruget her i Svendborg. Og vi har forskellige tilbud, men Tuba retter sig jo specifikt mod unge, og jeg tror, at de kan være med til at hjælpe dem med bryde den sociale arv og komme videre på den bedst mulige måde, siger borgmesteren.

Hjælpen er lige om hjørnet

Målet er at udbrede kendskabet, og midlet er tyggegummi, flødeboller og en lille snak om, hvad Tuba laver og en reminder om, at hjælpen ikke er længere væk end Klosterplads. Louise Theil Dorph er en af dem, der møder de unge på adressen, og hun oplever, at der er mange, som har brug for den hjælp Tuba tilbyder.

- Det, der hjælper mange, er at komme i en gruppe, hvor de kan snakke med andre unge, som har oplevet nogle af de samme ting. Det vil ofte være sådan, at man kommer ind til en forsamtale, hvor vi finder ud af, om det er det, man har brug for, og ellers gør vi noget andet. Det vigtige er, at de kommer til os, siger hun.

Problemet er dog, at mange har problemer med at få taget det skridt, det er at bede om hjælp, forklarer Louise Theil Dorph.

- De unge er ofte lidt skamfulde, og nogle er måske i tvivl, om deres problemer er store nok. Og der skal vi bare sige, at alle er velkomne. Og det er både unge, som lever med problemet nu, eller som pludseligt mærker, at der er noget, de har brug for at tale om, siger hun.

En del af de forbipasserende tager både imod tyggegummi og en lille snak. Og i tråd med statistikken har flere enten selv haft alkoholproblemer i familien eller kender nogen som har. Tre, som stopper kort, er gymnasieeleverne Viola Løvig, Johanne Laden og Mathilde Nielsen på 17, 18 og 18 år.

Ingen af dem har rigtig hørt noget om Tuba indtil i dag, og ingen af dem har selv oplevet alkoholproblemer helt tæt på, men:

- Jeg kender da til det i min omgangskreds. Jeg kender for eksempel en, hvis mor har drukket meget, og det er jo fint at vide, at der er nogen, som kan hjælpe, siger Viola Løvig.

Og sådan stoppes flere på deres tur gennem Gerritsgade. Måske er ung nummer 58 her ikke i dag, men flere er blevet opmærksomme på, at Tuba er lige nede på Klosterplads.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Foredrag for børn af alkohol- og stofmisbrugere

Foredrag for børn af alkohol- og stofmisbrugere